Stavanger

– Det har vært verre enn vi så for oss

De ville ha flere dagsenterplasser, men det har blitt færre. Men Frp kan også notere politiske seire i løpet av sine første 100 dager i flertallssamarbeid i Stavanger, mener gruppeleder Christian Wedler.

Følg RA på

og

Før valget gikk Stavanger Frp offensivt ut og listet opp 25 punkter de ville ha orden på i løpet av 100 dager hvis partiet fikk makt.

Ønske om folkevalgt byombud er blitt til nok et politisk utvalg, konkurranseutsetting av Lervig sykehjem er i det blåblå og vel så det, rehabiliteringsplassene i Spania er blitt færre, bilkøene like lange og forslaget om kompiskjøring i kollektivfelt er ikke blitt gjennomført.

– Snart 100 dager ved makten har gitt meg flere grå hår og større måne. Det er et ganske stort ansvar vi for første gang har hatt på oss. Frp har fått mange viktige verv på det økonomisk verst tenkelige tidspunktet å ta over makten. Vi er i en tid hvor byen har gått inn i en alvorlig krise. Ting har gått fra vanskelig til verre. Mye av oppmerksomheten har gått på at ting ikke skal bli enda verre, trygging av arbeidsplasser, og å sørge for at Stavanger får vår rettmessige andel av de statlige overføringene. Det er blitt en annen situasjon enn vi så for oss, sier Frps gruppeleder Christian Wedler til RA.

– Dere visste godt at Stavangers økonomiske utsikter var betraktelig forverret også da dere la fram 25-punktslisten før valget.

– Ja, og vi sa også i valgkampen at det ville bli mindre rom for nye tiltak. Fra valget var over og fram til jul ble dessuten skatteinntektene reduseres mer flere titalls millioner enn budsjettert, sier Wedler.

LES OGSÅ: Slik skal Christian Wedler vise vei til «det nye Stavanger»

Gode erfaringer

Han har gode erfaringer med å samarbeide med budsjettkameratene H, V, KrF, Sp og Pp så langt.

– Samarbeidet med de andre partiene har gått veldig bra. Mine kolleger i kommunalstyrene melder om godt samarbeid med de andre samarbeidspartiene. Jeg må innrømme at jeg var usikker på hvordan det ville gå etter at Frp i så mange år har stått utenfor og kritisert de andre flertallspartiene. Jeg er trygg på at vi vil oppnå store ting før det første året er over, og før fireårsperioden er over, sier Wedler.

Han lister opp politiske seire med eldreboligplan, demokratireform, mobbeombud, skjenking, nedbemanning, vedlikehold av historiske bygg, boliger til utviklingshemmede, talentsatsing i skolen og barnevern.

Her er Wedlers oppsummering av hva som har skjedd med 25-punktslisten (se faktaboks) på i underkant av 100 dager.

LES OGSÅ: Wedler valgt til gruppeleder

Ikke byombud

1. Byombud: – Det ble ikke et eget folkevalgt byombud, men formannskapet vedtok torsdag å opprette en klagenemnd for dette. Kall det gjerne fem folkevalgte byombud, for å ivareta at ingen innbyggere blir utsatt for urett. Bystyret skal vedta hvilke politikere de fem i nemnda skal være. Frp skal ha en av disse byombudene.

2. Prøveordning eldreomsorg: – Vi ombestemte oss da vi så konkret hvordan prøveordningen ble. Frp ønsker statlig finansiert eldreomsorg, Høyre og Frp (regjeringen) ble enige om gjennomføringen etter kommunevalget. Slik prøveordningene ble innrettet, ble den for omfattende. Slik vi i Frp hadde sett for oss det, var statlig finansiering av sykehjemsplasser det mest sentrale. Her ble alt fra sykehjemsplasser til eldreboliger og boliger til utviklingshemmede tatt inn. Frp i Stavanger valgte å takke nei da vi så resultatet av utformingen av prøveprosjektet. Men Frp er fremdeles for statlig finansiering av eldreomsorgen, og jeg er sikker på at Stortinget en gang vil se at det er rette veien å gå.

Sykepleie og sykehjem

3. Fritt brukervalg hjemmesykepleie og konkurranseutsetting: – Det er vedtatt at det skal komme en egen sak på måten hjemmesykepleien skal organiseres på. Byggingen av Lervig sykehjem er blitt utsatt med ett år, så valget av driftsform er dermed ikke avklart.

4. Eldreboliger: – Bystyret har vedtatt å legge ned 5 millioner kroner på å starte planleggingen av nye boformer for eldre, og ber om en sak innen våren 2016. Full seier for Frp.

5. Dagsenter og Spania-plasser: – På Vålandstunet gikk Frp på et knusende nederlag (20 dagsenterplasser legges ned til sommeren, journ.anm.). Før valget var vi opptatt av å beholde dagens dagsenterstruktur til framtidens sykehjemsstruktur var på plass. Det fikk vi ikke gjennomslag for. Fortsatt er det slik at helheten i budsjettet gjør at jeg er stolt av å være med på det. Vi har fått gjennomslag for en egen sak om framtidens sykehjemsstruktur, og i den modellen ligger det flere framtidige dagsenterplasser (og færre sengeplasser på sykehjem, journ.anm.) I framtidens eldreomsorgsstruktur bor flere eldre hjemme og i tilrettelagte eldreboliger. Spania-plassene er det blitt seks færre av, og tiden for opphold er gått fra 6 til 4 uker, men levekårsstyret har arbeidet fram en modell som medfører at de brukes mer aktivt.

LES OGSÅ: Frp-Wedler: – Arbeidsledige EØS-borgere bør reise hjem

Boligselskap og vedlikehold

6. Vedlikehold: – Boligselskapet er konstituert, og det er tilsatt daglig leder. Ennå har vi ikke kommet i gang med ekstra vedlikehold som følge av omleggingen. Derimot vedtok bystyret ekstra vedlikehold i budsjettet. Opprettelse av to nye foretak har jo gått på rekordfart. Opposisjonen har vært mot, og det skal også gjennom en demokratisk prosess der også blant annet opposisjonen skal involveres. Nå kan vi snart starte arbeidet med å øke vedlikeholdet av de kommunale boligene. Finansstyret får på neste møte en sak om hvor mye av inntektene som boligselskapet skal få beholde til vedlikehold.
Politikerne innstiller

7. Demokratireform: – Vi har fått gjennomslag. Det er vedtatt at politikerne nå skal ha innstillingsretten i samtlige utvalg. Den nye rådmannen legger fram den saken når han tiltrer (starter 1. mars). Fra og med den dagen har alle politikerne i flertallet en stor ulempe, da er det vår feil hvis ting ikke blir gjort. Frp er ekstremt glad for at vi får en ansvarliggjøring av politikernes arbeid på den måten. Det var ikke flertall for parlamentarisme etter valget, derimot var det flertall for å gi politikerne innstillingsrett. Det er en kanonreform, den er veldig personavhengig, og flertallspartiene har bemannet opp våre grupper nettopp for å kunne påta oss denne jobben, vi har folk i alle posisjoner som kan ta på seg denne oppgaven.

«Ja-kommunen»

8. Ja-stempel: – Dette er på vei. Frps Kari Raustein, som leder kommunalstyret for byutvikling, melder at det smått om senn skjer en dreining. Utbyggerne er fornøyde, de rapporterer at det er lettere å komme i kontakt med politikere og lettere å få gjennomslag.

9. Fjerne tagging: – Dette skal den nye arbeidsgruppen for Stavanger sentrum se på, sammen med andre forslag for et bedre sentrum.

10. Plan for å fjerne bilkøer: – Her ligger vi voldsomt på etterskudd, og har ikke lykkes i budsjettforhandlingene. Men vi har fått videreført det såkalte flaskehalsprosjektet, og har beholdt pengene som har vært satt av til det.

11. Kompiskjøring i kollektivfelt: – Prøveordning med kompiskjøring hadde Frp og H i valgprogrammene, men det har vi ennå ikke fått vedtatt.

12. Mobbeombud: – Er vedtatt, men vi jobber sammen med Rogaland fylkeskommune for å få til et mobbeombud som kan dekke både grunnskole og videregående skole.
Gründersatsing og vekstfond

13. Gründerhus: – Innovation Dock og Mess And Order er juveler som privatpersoner har tatt initiativ til, og Stavanger kommune har bidratt med det lille vi har greid. Flertallspartiene satte også – som første kommune – av 40 millioner kroner i et eget vekstfond i budsjettbehandlingen i desember.

14. Boligbygging: – Utbyggingsselskapet er forsinket, og vi er ikke ferdig med konstitueringen. Men i de dokumentene som er laget nå, så er det lagt opp til at utbyggingsselskapet skal påta seg ulike roller, og at det får en tilretteleggingsfunksjon. Jeg håper det er på plass før sommeren.

15. Oljemelding: – Det er ikke på plass en oljemelding ennå, men vi jobber videre med Greater Stavanger for å få på plass.

16. Service: – Full seier. Det er satt av 6 millioner kroner for å få effektivisert Stavanger kommunes egen organisasjon. Sist jeg hørte med Rådmannen, var det kommet inn 42 søknader om innovasjon og omstillingsarbeid i kommunen. Vi har satt av 5 millioner i budsjettet, som også er økt til 6 millioner kroner ved at det også er tatt en million kroner fra næringsfondet. Det skal kjøpes tjenester fra private for å forbedre kvaliteten, effektiviteten og servicenivået.

Skjenkeendringer

17. Skjenkepolitikk: Med et nødskrik har vi også klart å få avsluttet det jeg har valgt å kalle skjenkekrigen, og arbeidsgruppen for revurdering av skjenkeretningslinjer har lagt fram et utkast som er en vesentlig forenkling og forbedring. Det skal vedtas av bystyret før sommeren, men her er vi på rett vei, både i å få slutt på den totalt byråkratiske og kjedelige regelen med at du ikke får holde i en pils når du går ut for å ta deg en røyk, utvidet skjenketid utendørs, økt antall ambulerende skjenkebevilling, og godkjenning direkte fra rådmannen når søkere som fyller kriteriene, mens sakene skal til politikerne hvis administrasjonen sier kanskje eller nei. Alle disse skjenkesakene skal vedtas av bystyret.

18. Faggruppe for utleieleiligheter:
– Vi har ennå ikke fått dette på plass.

– Vilje til omstilling

19. Nedbemanning: – Jeg er veldig stolt over administrasjonens evne og vilje til omstilling, og føler at det nå er slik at administrasjonen leder an i omstillingsprosessen.

20. Idékasse: – Vi har ingen egen fysisk forslagskasse, men det inngår i omstillingsprosessen der de ansatte leder an.

21. Egen vedlikeholdsenhet for historiske bygg: – Det har vi fått til, og det er jeg stolt og fornøyd med.
Solborg-modellen

22. Boliger for utviklingshemmede: – Jeg er enormt stolt over at vi har fått vedtatt den såkalte Solborg-modellen, og at den ørkenvandringen foreldrene til denne gruppen endelig skal ta slutt.

23. Sommerskole: – Det er fortsatt på vent, og det ser ut til at vi ikke rekker den selvpålagte fristen vår.

24. Talentsatsing i skolen: – Gjennomført. Det er vedtatt 300.000 kroner til denne talentsatsingen.

25. Gjennomgang av barnevernet: – Full seier. Vi fikk et enstemmig bystyre med oss på en full gjennomgang av barnevernstjenesten, en stor dag for oss som er opptatt av både barnas forhold og de foreldrene som opplever urett.

Følg RA på

og

Mer fra Dagsavisen