Stavanger

Sentrumsvolden nær halvert

På tross av mange slagsmål i sentrum er alvorlige voldshendelser nesten halvert siden 2012, melder politiet, noe vaktselskapet Doorman også merker godt.

Tekst: Tone Helene Oskarsen

Frem til 1. oktober 2012 ble det registrert 47 saker som involverte alvorlig vold i sentrum. I løpet av samme periode i 2015 ble 27 saker registrert, noe som er nesten en halvering.
– Dette er kjempegode tall. Vi har vært veldig opptatt av dette og brukt mye ressurser på å følge med i sentrum, sier politioverbetjent Edvin Gard, som leder etterforskningsenheten i Stavanger.
Gard sier vold ofte henger sammen med rus, og lørdag kveld og natt er spesielt utsatte tidspunkt.
Han sier synlig politi i gatene har hjulpet med nedgangen, men at de også får god hjelp fra vektere i sentrum.
– De gjør en kjempegod og nyttig jobb, og ikke minst har vi en felles forståelse av hva utfordringene er. Vi støtter og hjelper hverandre, og kan tjene på hverandres arbeid, sier Gard.

Rolig julebordsesong

Thor Eirik Pedersen er daglig leder i vaktselskapet Doorman, og kjenner seg igjen i politiets beskrivelse av nedgang i voldsepisoder. I tillegg nevner Pedersen at årets julebordsesong er den roligste på lang tid, noe politiet støtter.
– Det er ganske behagelig å være dørvakt for tida. Vi merker at det er generelt mindre vold, og at det er færre av de mer alvorlige voldssakene, noe vi selvfølgelig synes er en veldig god nyhet, sier Pedersen, og opplyser om at de er i jevnlig dialog med politiet.

Mangler forståelse

Den siste tida har det blitt rapportert om en del vold mot vektere på Rogalands politidistrikts Twitter-konto. Doorman har vektere ved utesteder som Alf og Werner, Ovenpaa, Korvetten og Hot, og kjenner godt til at bygjengerne kan bli aggressive til tider.
– Mye av frustrasjonen blir ofte tatt ut mot vekterne i døra. Det er ikke alltid like stor forståelse for at man er for full til å slippe inn, og da oppstår konflikten, sier Pedersen.

Mer fra Dagsavisen