Stavanger

Gode erfaringer med økt skjenketid

Ola Dagfinn Johansen i PSS Securitas mener redusert skjenketid ikke gir redusert vold. Haugesund opplevde mindre vold ved utvidet åpningstid.

Johansen rister på hodet over dem som mener at redusert skjenketid gir økt vold. Statens institutt for rusmiddelforskning har i 2011 lagt på bordet undersøkelser fra 18 norske byer, og konkluderer med at én time redusert skjenking gir 17 prosent mindre vold i sentrumskjernen.

– Politi, politikere og andre bruker slike tall som det passer seg for dem. Slike undersøkelser sier ingenting om volden flyttes ut av sentrumskjernene, om volden der ikke registreres av politi, og om det skjenkes mer i hjemmene. Dette er ikke forskning, sier Johansen, operasjons- og kvalitetssjef i PSS Securitas, til RA.

Kuttet

I Haugesund viser politistatistikk at sentrumsvolden i byen økte i 2008, året etter at skjenketiden ble innskrenket, mens den ble redusert etter at politikerne i 2012 økte skjenketiden ganske mye.

Johansen har via eget tidligere vaktselskap fulgt barndomsbyen tett, og mener heller ikke 2012-utvidelsen av brennevinssalget fra 00.30 til klokken 02.30 på nattklubber har hatt negative utslag.

– Da det kun var brennevinssalg til kl. 00.30, mens nattklubbene kunne selge øl og vin til kl. 02.30, «pøste» de som foretrekker brennevin og drinker innpå før brennevinssalget stengte, med negativt resultat. I dag har nå ikke disse personene det travelt med å få i seg «kvoten», sier sikkerhetssjefen.

– PSS Securitas har klare økonomiske interesser av at landets utesteder får anledning til å holde åpent så lenge som mulig inn i natten?

– Vi er som alle andre opptatt av gode rammevilkår. For meg er det også viktig med sikkerheten til våre ansatte. Den øker ikke med redusert skjenketid. For at vi skal lykkes, må utestedene lykkes. For at utestedene skal lykkes, er de avhengig av minst mulig fyll og bråk, fordi vold får gjester til å holde seg unna, sier Johansen.

Flytting av rus-arenaer

Johansen mener utesteder i sentrum ofte grunnløst får skyld for sentrumsvold.

– Det er dypt urettferdig at en i hovedsak seriøs bransje som vaktselskapene og utestedene ofte får skylden når den unggutten som etter kanskje å ha pøst ned brennevin hjemme, blir avvist i døren på et utested av våre vakter og så havner i slåsskamp i gaten utenfor.

Han frykter at redusert skjenketid i stedet vil gi mer alkoholbruk på nachspiel i private hjem og andre steder nattetid, ofte lenge etter at nattklubbene er stengt.

– Folk slutter ikke å drikke for natten selv om utestedene stenger 01.00, men bruken flyttes, til steder der bruken foregår ukontrollert, mener Johansen.

Overskjenking

Han mener faren for skjenking av mindreårige, overskjenking og overgrep øker hvis alkoholbruken flyttes fra puber og nattklubber til private arenaer. Per i dag utgjør den alkoholen som drikkes på utesteder rundt 15 prosent av totalen.

– Det må da være i samfunnets interesse at en større andel av det totale konsumet foregår i kontrollerte former, altså på utestedene? Den 17-årige jenta som blir voldtatt på nachspiel etter å ha sovnet overstadig beruset, er ikke havnet i situasjonen fordi hun er blitt skjenket av en bartender, sier operasjons- og kvalitetssjefen, som inviterer politiet og politikere til mer dialog, og gjerne byr på intern PSS-statistikk.

– Samarbeid mellom kommuner, politi og bransje i prosjekter som «Trygt uteliv» er viktige tiltak, sier Johansen.

Ulike stengetider

Han etterlyser også mer entydig, nasjonalt regelverk om lisenser, bevillinger og kontroll.

– Bør skjenketidene i Stavanger fortsatt differensieres, slik at pubene må stenge 01.30, mens noen kan skjenke fra kl. 22.00 til kl. 03.00?

– Min personlige mening er at det er store fordeler med differensiering. Utesteder og sentrumskjerne tømmes gradvis uten for stor køer, og vi får en dobbeltkontroll av dem som allerede har vært på pub og vil på nattklubb, sier Johansen.

Mange årsaksforhold

Haugesundspolitiet har sett på komplekse sammenhenger mellom alkohol og vold.

Haugesund og Sunnhordland politidistrikt har pekt på at Haugesund har utvidet skjenketiden uten at sentrumsvolden har økt, og viser til at deler av forklaringen da kan være å finne blant en rekke andre variabler, som økonomiske forhold, hvor mange gjengangere som opererer, infrastruktur, hvor mye synlig politi det er i gatene, tettheten av gjester, antallet (mat) serveringssteder), antall yngre menn, vær, kompetanse hos vaktselskaper og utesteder og eventuelle konflikter mellom gjenger.

Bergen frarådet mer kutt

I Bergen økte voldsproblemene etter at byen strammet inn skjenketidene med en halv time i 2008.

«Bergen kommune er av den oppfatning at en ytterligere reduksjon i skjenketidene kan føre til enda større voldsproblemer da alle stedene vil stenge samtidig», het det i etterkant i en høringsuttalelse til den tidligere rødgrønne regjeringens forslag om å redusere maksimalt tillatt åpningstid i kommunene fra kl. 03.00 til 02.00. Kl. 03.00 er fortsatt nasjonal grense.

– Debatten har vært veldig fokusert på skjenketider, men det er veldig mange andre variabler som spiller inn for å redusere vold, sa Rune Solbakken, stasjonssjef ved Bergen sentrum politistasjon, til Aftenposten i forbindelse med høringen. Han tok til orde for differensierte stengetider.

– Hvorfor skal et spisested eller en bar ha like lenge åpent som en nattklubb? Hadde skjenketiden vært mer differensiert, så hadde vi unngått at alle kommer ut i gatene rundt klokken 03.00 på natten, sa Solbakken.

Hvor solid forskning?

Det er ikke foretatt forskning om sammenheng mellom skjenketider og vold, men i studier fra Australia, Storbritannia og Canada.

– Forskningslitteraturen på dette området er ikke veldig sterk, men i sum peker funn fra gode studier i retning av at en begrensning i skjenketidene vil kunne føre til en reduksjon i sosiale problemer ofte forbundet med alkoholberuselse, ifølge Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS).

– Det finnes ingen internasjonale studier som viser at det er noe gevinst i å redusere åpningstiden med én time, framholdt Hilde C. Solheim i NHO.

Mer fra Dagsavisen