Stavanger

Råd i vinen, men beslutning i vann

En utydelig og oppblåst statistikk om økt sentrumsvold ble gjenstand for en overraskende bastant analyse fra byens politistasjonssjef i Stavanger Aftenblad. Dermed var den nye skjenkedebatten i gang.

De nye skjenkereglene ble innført 1. juli. Et flertall bestående av den uvanlige sammensetningen SV, Høyre og Frp ble enige om å utvide skjenkingen til klokken 03.00.

Nå blir partiene stilt til ansvar for en betydelig økning i sentrumsvolden. Leder for Stavanger politistasjon, Henry Ove Berg, påpeker at utelivsfolket nå kommer senere til byen, og at de følgelig er fullere når de reiser hjem. Dette skal ha ført til den reneste voldsbølge, og det framgår at økningen er på 33 prosent. Mellom januar og oktober!

Nyheten ble først presentert i Stavanger Aftenblad. Så begynte snøballen å rulle. Debatten raser fortsatt, men dessverre på feil grunnlag.

Først: De nye skjenkebestemmelsene startet 1. juli, mens undersøkelsen strekker seg fra januar til oktober. Det betyr at de nye skjenkereglene ikke engang var innført i seks av de ni månedene som viser voldsvekst. Likevel tas disse tallene fullstendig uforbeholdent til inntekt for en innskjerping av det nye reglementet. Det må politistasjonssjefen ta mye av ansvaret for. Til han må vi stille strengere krav til behandling og analyse av fakta enn til visse opposisjonspolitikere som fikk Henry Ove Bergs tolkninger i julepresang. Årets verste voldsmåned var faktisk mai, mens økningen fra 1. juli til oktober i forhold til i fjor var på 20 tilfeller. Et syltynt grunnlag når man vil trekke konklusjoner som får store konsekvenser.

Vil ha mer fyll, bråk og vold?

Berg kan selvsagt ha blitt feiltolket, men i så fall har han ikke gjort noe forsøk på å rette opp eventuelle misforståelser. I stedet har han nærmest rettet en appell til byens politikere: Vil de ha det slik? Vil de har mer fyll, bråk og vold i Stavanger? I Bergs appell ligger det også en bastant konklusjon om hva konsekvensen av et politisk vedtak har ført til. Hans bidrag er på grensen til politisk.

Politiet er selvsagt en viktig høringsinstans i spørsmål som dette, men medvirkningen må preges av bredt faktagrunnlag og mye erfaring. Det er også bekymringsfullt når voldsøkningen ensidig tilskrives skjenkereglene. Det må nødvendigvis eksistere flere faktorer som fører til mer vold, som vi håper politiet fordyper seg i, og som også politikerne blir holdt informert om.

Tullete krav om omkamp

Politistasjonssjefens oppspill har blant annet inspirert Senterpartiet. Den nye skjenkeperioden varer til 2008, men de vil ha omkamp allerede nå - etter fem måneder.

Riktignok har politikerne et ansvar for at alle skal gå trygt i byen på kveldstid. Og dersom det skulle komme fram tall som entydig peker på at det ikke lenger er mulig, vil neppe noe parti i Stavanger holde på dagens skjenkereglement. Senterpartiets Bjarne Kvadsheim dummer seg derfor ut ved å kreve nye regler allerede nå. Det er ikke minst useriøst i forhold til utelivsbransjen som for første gang har fått ett rettferdig og forutsigbart regelverk å forholde seg. Det er umulig å opptre som seriøs arbeidsgiver dersom politikerne stadig endrer rammebetingelsene før tiden. Når politikere konkluderer på så svakt grunnlag, er det å spille hazard med både næringen og arbeidsplassene.

Beslutning i vann

Det betyr ikke at de nye skjenkebestemmelsene ikke løpende må evalueres. Den første grundige gjennomgangen bør komme etter ett år. Samtidig må sentrumsvolden kontinuerlig være på både politiets og politikernes dagsorden. Endring av skjenkereglene er bare ett av en lang rekke tiltak som kan møte uroligheter i Sentrum. Både utestedenes rolle og ansvar, og den trafikkmessige tilretteleggingen i sentrumskjernen bør diskuteres. Utestedenes åpningstider kan ikke dømmes for vold uten at det foreligger siktelse, tiltale og en fair saksbehandling.

Ordensproblemer i byen er ikke noe nytt. Alkoholforbruket øker, og alle vet at når ølet går inn, så går forstanden ut. Men i spørsmålet om skjenkereglene får politikerne i Stavanger etterleve følgende engelske ordtak: Søk råd i vinen, men fatt beslutning i vann.

Utestedenes åpningstider kan ikke dømmes for vold uten at det foreligger siktelse, tiltale og en fair saksbehandling.

Mer fra Dagsavisen