Kultur

Tores vin: Herlige røde sommerviner

Sicilia-produsenten COS lager lette og delikate rødviner.

COS fikk sin spede begynnelse i 1980, da de tre arkitektstudentene Giambattista Cilia, Giusto Occhipinti og Cirino Strano, mest som et eksperiment, grunnla vinhuset. I dag lager de biodynamiske viner som er lagret i amfora. Druene er lokale og vinene tappes på firmaets egne særegne flasker, en nøyaktig kopi av en gammel siciliansk vinflaske fra 800-tallet, som ble funnet i COS sitt gamle vinhus i Pedalino. En rekke av vinene er å få tak i på polet, blant annet COS Frappato som nettopp har kommet i 2020-årgangen. En lett og delikat og saftig sommervin, som er best avkjølt, og perfekt til grill- og sommermat. Cerasuolo di Vittoria Classico er inne på basisutvalget i 2016-årgangen, og er en knallbra vin laget av druene nero d’avola og frappato og med tanke på prisen er dette virkelig mye vin for pengene. Vi tar også med libanesiske Ch. Musar som nå har kommet i 2014-årgangen. Som vanlig smaker den mye, samtidig som den har bra balanse i form av syre og tanniner. Verdt å få med seg er Barbaresco Cottá 2017 fra produsenten Voghera. Finnes kun på magnumflaske og er en knallbra og relativt lett barbaresco som er god å drikke nå, men som også kan spares noen år.

5178901 COS Frappato 2020 (Sicilia, Italia)kr 259,90 (BU) (88 poeng og terning seks(

Lys rødlilla farge. Lukter av røde bær sammen med blomster, urter og mineraler. Lett og delikat i smaken der det går i røde bær sammen med urter og krydder. Avslutter med lite og ingenting tanniner og meget fin syre.

9523601 COS Cerasuolo di Vittoria Classico 2016 (Sicilia, Italia) kr 257,70 (BA) (90 poeng og terning seks)

Middels kraftig rødbrun farge. Lukter av forsiktig utviklet frukt sammen med nåletre og mineraler. Har god fylde og smaker av noe utviklet frukt, tre og mineraler. Avslutter med noe tanniner og meget bra syre.

1005301 Ch. Musar 2014 (Bekaa Valley, Libanon) kr 424,90 (BA) (91 poeng og terning seks)

Mørk rødbrun farge og lukter av utviklet plomme- og bærfrukt sammen med urter, rå sopp og eksotisk tre. Har meget bra konsentrasjon og smaker av moden bærfrukt sammen med fint integrert fatpreg før den avslutter med en del tanniner og meget god syre.

11222305 Voghera Barbaresco Cottá 2017 (Piemonte, Italia) kr 579,90 for 1,5 liter (BU) (89 poeng og terning seks)

Lys rødbrun farge. Lukter av forsiktig utviklet bærfrukt sammen med tobakk og lær. Bra fylde og smaker av utviklet bærfrukt sammen med lakris og tre. Avslutter med noe tanniner og meget fin syre.

Ukens anbefaling:

7926906 Giovanni Rosso Piemonte Barbera 2020 (Piemonte, Italia) 2020 kr 500 for tre liter (BA) (85 poeng og terning seks)

Den sylferske utgaven av denne vinen er en av de bedre røde kartongvinene jeg har smakt på lenge. Middels kraftig rødlilla farge. Lukter av kirsebær sammen med urter, krydder og blomster. Smaker av mørke bær sammen med urter og krydder før den avslutter med forsiktige tanniner og bra syre. Drikk den avkjølt i varmen til pizza, pasta og grillmat.



Mer fra Dagsavisen