Stavanger

Her blir Kristoffer en frivillig

Kristoffer Larsen (23) har sett mange ensomme folk i jobben som datahjelper. Nå vil han bli besøkshjelp i Røde Kors. Han er ikke den eneste.

Bilde 1 av 2

- Jeg har drevet et IT-firma noen år, og jobbet med hjemmesupport. Da har jeg sett at flere ringer bare for at de ønsker besøk. Kaffe og kaker er for mange like viktig som hjelpen med dataen, forteller Larsen.

Han innrømmer at han synes det har vært leit å sende ut faktura etter slike besøk. Nå ønsker han å gjøre en innsats uten at han er på jobb, og han ser for seg å begynne i besøkstjenesten. Det vil si rett og slett besøke ensomme eldre hjemme eller på institusjon.

Og det er mange som tenker slik som Larsen.

Over 400

Bare siden begynnelsen av desember har det kommet henvendelser fra over 60 personer som ønsker å bli frivillige. Og mens Stavanger Røde Kors i 2006 hadde 150 som jobbet uten å få betalt, er det nå over 400 som bidrar på ulike områder.

- Vi tar imot alle som kommer, og bygger ut aktivitetene våre i takt med at antall frivillige øker, sier Tone Grindland Gustafsson, frivillighetskoordinator i Røde Kors.

Hun tror en av årsakene til veksten er at andre frivillige trives og reklamerer for Røde Kors.

- Vi har også begynt å jobbe mer strategisk og bevisst med markedsføring, sier Grindland Gustafsson. Også dette arbeidet gjøres av frivillige.

Alle kan bli frivillig

Tone Grindland Gustafsson mener det er umulig å gi et bilde av en typisk Røde Kors frivillig. Det er menn og kvinner fra 20 til over 90 år, med ulik etnisk bakgrunn.

Amol Thakre fra India har en doktorgrad i anvendt fysikk, og har bodd i Stavanger tre måneder. Han ble med i Røde Kors ganske raskt etter at han kom hit, og jobber med å lage aktiviteter for folk som sitter på asylmottak.

- Det er en fin måte å bli kjent med nordmenn på, men jeg gjør det først og fremst fordi jeg liker å jobbe som frivillig, noe jeg også har gjort tidligere, sier Thakre.

Hvor ofte man jobber er mye opp til den enkelte, og Røde Kors er svært fleksible. En gang i uken, en gang i måneden eller hver dag. Grindland Gundersen påpeker det viktige er at man stiller når man har lovt at man kommer.

- Da er det noen som venter på deg, sier hun.

Mer fra Dagsavisen