Sport

Derfor var aksjonærene lunkne i Viking-emisjonen

De eksisterende eierne i Viking var relativt lunkne i emisjonen – som til slutt ble banket gjennom i en ekstraordinær generalforsamling tirsdag.

Følg RA Sporten på Facebook!

Etter det RA kjenner til er hovedgrunnen vetoretten til FK.

FK hadde i utgangspunktet to vedtektsfestede vetoretter innad i AS. Det handlet om veto på valg av styreleder og det handlet om vetorett på vedtektsendringer.

Vetoretten på valg av styreleder ble fjernet rundt 2016, men etter det RA forstår er det fortsatt stor misnøye med FKs vetorett på vedtektsendringer i AS.

Dette skal har vært en vesentlig grunn til at eksisterende eiere kun bidro med i overkant av 3,5 millioner i emisjonen som nå måtte ut i en «ekstraomgang». Vetoretten skal også ha hatt en betydelig negativ effekt på investeringsvilligheten til parter som var interesserte i år kjøpe seg stort opp for å ta over styringen i klubben.

Stiftelsen Viking FK, som representerer fotballklubben og har vært største aksjonær fram til nå, var for øvrig ikke med på emisjonen denne gang. Det er så vidt RA kjenner til første gang de har stått på utsiden.

Flere av aksjonærene mener nå at den siste FK-vetoretten som går på vedtektsendringer må bort. De mener denne begrenser mulighetene veldig om noen skal ta over styringen – og at det strider mot god forretningsskikk å beholde den.

Klubben skal etter planen gå bort fra den såkalte dualmodellen så snart NFF har klart retningslinjene for et nytt prøveprosjekt. Aksjonærene ser nå på dette som et naturlig tidspunkt for å fjerne den siste vetoretten – også med grunnlag i at FK ikke lengre er så store som de har vært før etter å ha blitt utvannet.

LES OGSÅ: Landu-Landu fortsetter i Tromsø

Emisjonen nå godkjent

Styreleder Stig Christiansen i AS vil ikke snakke om interne diskusjoner i RA, men bekrefter at det fortsatt er meningen at dualmodellen skal bort.

– Vi venter fortsatt på NFF, men er uansett enige om å gå for dette og at avgjørelser skal tas i ett styre, sier han.

På den ekstraordinære generalforsamlingen tirsdag ble sluttstrek satt for emisjonen som nå totalt fikk inn 12,3 millioner kroner.

– Nå har banken og eierne gjort sitt. Neste steg å få på plass en langsiktig leieavtale med kommunen til markedspris. Vi har en god dialog med administrasjonen.

– Er det en betingelse fra banken at dette blir ordnet?

– Ja. Så kan vi formalisere avtalen med banken når dette er på plass.

Christiansen ser samtidig ikke at det skal være nødvendig med en behandling i bystyret rundt dette.

– Vi vil velge å tro at dette er en normal forretningsmessig transaksjon som kan behandles av administrasjonen.

LES OGSÅ: Skuffet Ryerson tilbake på trening

Enighet med Støttespilleren

Klubben legger for øvrig opp til et underskudd på 10 millioner i 2018. 2017-tallene er ikke klare, men minuset var i overkant av fem millioner til sommeren da. Fortsatt er sponsorbudsjettet på 28 millioner i 2018.

– Husk at vi skal rykke opp. Samtidig håper vi selvsagt å kunne overraske på dette punktet. Det er også derfor vi har tatt grep på markedssiden og skal se på utbygging av sørsiden av stadion, sier Christiansen.

Etter det RA forstår skal ikke en slik utbygging finansieres av Viking. Klubben ser på modeller hvor en ekstern tredjepart skal ta kostnadene og være bidragsyter. Eventuelt en modell hvor Viking selv er delvis involvert.

Når det kommer til saken med pengekrav fra Støttespilleren AS, skal det være oppnådd enighet og en felles forståelse. At emisjonen gikk fra 13 til 12,3 millioner kroner skal ha en direkte sammenheng med dette.

Direktør Eirik Henningsen vil dog ikke si noe.

– Jeg har ingen kommentar til den saken, sier han.

Mer fra Dagsavisen