Nyheter

Tetter utdanningshull

Dropper du ut av videregående skal du slippe å vente til du er 25 år for å få en ny sjanse, hvis kunnskapsministeren får det som han vil.

VIDEREGÅENDE skole: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ønsker å tette hull i opplæringsloven. FOTO: MIMSY MØLLER

Våren 2016 skal kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) legge fram en melding om livslang læring og utenforskap. Som en del av dette arbeidet vil kunnskapsministeren foreslå å endre opplæringsloven slik at det blir en direkte overgang mellom ungdomsretten og voksenretten til videregående opplæring.

Dette mener han vil hjelpe ungdom som har mistet eller brukt opp retten til videregående opplæring uten å ha fullført.

Hvis for eksempel «Ole» i dag som 16-åring begynner på videregående, har han fem år på å fullføre, etter ungdomsretten. Skulle han droppe ut, og bli brått motivert til å fullføre når han er 22 år, har han ikke krav på å begynne igjen før det året han fyller 25, i henhold til dagens regler.

Det er denne gruppen statsråden vil fange opp, og gi en ny sjanse til å fullføre videregående, slik at de slipper å vente helt til de er 25 år gamle, og voksenretten trer inn.

LES OGSÅ: – Frafallet i videregående starter allerede i førsteklasse

Stort hull

– Mange kan få et avbrudd på tre-fire år slik det er i dag. Vi ønsker å tette dette hullet. Mange unge er i dag i Nav-systemet eller må jobbe som ufaglærte hvis de dropper ut av videregående. Mange fullfører da heller ikke utdannelsen. I dag kan de ikke starte opp igjen før de er 25, sier Røe Isaksen til Dagsavisen.

Forslaget vil ikke omfatte ungdom som har fullført videregående og ikke bestått, kun de som har droppet ut.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Kan miste retten

Fjerningen av begrensningen i ungdomsretten vil bli omtalt i stortingsmeldingen om livslang læring og utenforskap. Dette vil være første trinn i oppfølgingen av Sundvolden-plattformens mål om å innføre en livslang rett til videregående opplæring, skriver Kunnskapsdepartementet i en epost til Dagsavisen.

– Jeg kjenner dette problemet godt, fra da jeg satt i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget i forrige periode. Vi så da en stor økning av unge i Nav-systemet, og det er ingen tjent med, sier kunnskapsministeren.

LES OGSÅ: Ingen spurte hvorfor hun var så mye borte

Forundret

Røe Isaksen er forundret over at dette forslaget ikke har kommet tidligere.

– Også vi burde ha kommet med dette før, men det henger sammen med at vi jobber med en større stortingsmelding på området. Siden vi ikke har lagt fram forslaget ennå, har vi heller ikke diskutert dette med andre instanser. Men vi regner ikke med å møte noen motstand. Dette er noe som alle vil ha nytte av, og vi håper å ha dette klart til 2017, sier han.

Noen stor kostnad vil dette ikke bli for staten, mener han.

– Samfunnsøkonomisk er det bedre å gi dem utdannelse, enn at de går på Nav, sier Røe Isaksen.

LES OGSÅ: Utdanning på naturlig vis

Mer fra Dagsavisen