Nyheter

Statsbygg anbefaler byuniversitet på Tullinløkka

Siden 1850 har mer eller mindre kreative forslag vært lansert for Tullinløkka. Nå har Statsbygg landet på byuniversitet som beste alternativ i en ny analyse for området.

Bilde 1 av 3

Statsbygg anbefaler at Kulturhistorisk museum overtar bygget etter Nasjonalgalleriet når det flytter til Nasjonalmuseets nye lokaler på Vestbanen. Statsbygg anbefaler også at det opprettes et byuniversitet ved Tullinløkka i Oslo, hvor et nytt juridisk fakultet skal bygges i Kristian Augusts’ gate.

Dette var hovedanbefalingn da Statsbyggs i går la fram mulige alternativer for bruk av Tullinløkka og bygningen etter Nasjonalgalleriet for kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Ingen aktører er interessert i å drive fortsatt kunstmuseum i Nasjonalgalleriet. Derfor anbefaler Statsbygg et byuniversitet som det mest aktuelle forslaget.

Flytter

Alternativet innebærer at Kulturhistorisk museum overtar bygget etter Nasjonalgalleriet og at bygningen totalrehabiliteres. Det innebærer også at det bygges et nytt forsknings- og undervisningsbygg i Akademihagen ved siden av Fredriks gate 3.

Statsbygg anbefaler videre at det lages et oppgradert parkanlegg med serveringssteder på Tullinløkka.

I planene ligger det også at studentenes høyborg, Chateau Neuf, flyttes til et nytt bygg i St. Olavs gate 32.

Les også: Universitetet trenger plass

Ingen favoritter

Statsråd Jan Tore Sanner (H) var fornøyd med forslagene, men vil ikke si noe om hva han mener er best.

– Nå har vi fått mange veldig spennende alternativer på bordet. Det er viktig at vi ser området under ett. Dette er et viktig byrom i Oslo, som har betydd mye for kultur og akademia i 150 år. Nå kan de ulike alternativene diskuteres. Jeg synes det er flott med folkelig engasjement rundt byutvikling, sier Sanner til Dagsavisen.

Selv om konkrete forslag er kommet på bordet, og Statsbygg har kommet med sin anbefaling, er det langt igjen.

– Nå skal Statsbyggs KVU (konseptutvalgutredning) kvalitetssikres, før vi gå inn i en konkluderende fase, sier Sanner.

Som ikke har noen formening om når planene kan bli realisert.

Overtok i 1837

Staten overtok Tullinløkka i 1837, og den ble de første årene mye brukt som idrettsplass for barn og ungdom. I årene 1877-1881 ble bygningene som i dag er kjent som Nasjonalmuseet oppført. Historisk museum ble oppført i årene 1898–1903.

I 2005 bygde Nasjonalmuseet en kunsthall på plassen, og samme år hadde de «Kyss Frosken-utstillingen.»

Nå kan plassen få nytt liv, etter at det i over 160 år har vært kranglet om hva plassen skal brukes til.

Forslagene har vært mange og kreative, men det synlige resultatet var stadig flere biler på parkeringsplassen.

I 1938 ble det opprettet en midlertidig bensinstasjon på Tullinløkka. Som først ble revet i 1994.

– Hvor trygg er du på at deres anbefaling blir det endelige resultatet?

– Det er heller ikke poenget med denne utredningen. Vi har levert en god faglig belysning av de forskjellige alternativene, som er et underlag for de politiske beslutninger, sier administrerende direktør i Statsbygg, Harald Vaagaasar Nikolaisen til Dagsavisen.

Naturhistorisk museum skal forbli på Tullinløkka, og universitetet skal videreføre sin virksomhet der.

– Det er nettopp det som gjør dette, etter vår mening, til et godt alternativ. I det vi anbefaler vil det ikke i første omgang bli noen utbygging i stor grad på plassen. Det vi anbefaler er at man snur inngangene på de to historiske bygningene ut mot plassen, og utvikler plassen slik at det blir mer publikumsrettet, sier han.

Les også: Tronsmo-ansatte lykkelige i nye lokaler

Mer fra Dagsavisen