Nyheter

Bred samling bak Frp

KOMMENTAR: Vi kan mene hva vi vil om Frps politiske råkjør mot regjeringen og KrF og Venstre i asylpolitikken, men akkurat nå er det de som driver fram et bredt flertall for å stramme kraftig til.

I sommer var det Aps parlamentariske leder Jonas Gahr Støre som ledet flertallet i Stortinget fram til et forlik om Syria-flyktningene. I oktober inviterte statsminister Erna Solberg til forlik om den nye flyktningstrømmen.

Frps stortingsgruppe skjøt invitasjonen ned. Frp sa også nei til regjeringens forslag om innstramminger i asylpolitikken. En ukes tid var det full forvirring i Stortinget. Men mandag ble Frp enig med Høyre om 15 tilstrammingstiltak. Torsdag ettermiddag kom de parlamentariske lederne sammen for å drøfte kraftige tilstramningstiltak. Allerede før forhandlingene startet, var det klart at et bredt flertall i Stortinget ville slutte seg til Frps og Høyres asylpolitikk.

Vi kan mene hva vi vil om Frps politiske råkjør mot regjeringen og sine samarbeidspartier KrF og Venstre i denne saken. Men akkurat nå er det Frps parlamentariske leder Tom Harald Nesvik og nestleder Per Sandberg som driver fram et bredt flertall for å stramme kraftig til i asylpolitikken. Erna Solberg og Jonas Gahr Støre er kjørt ut på sidelinjen av råtassene i Frp.

KOMMENTAR: Jernteppe mot øst (Arne Strand)

Som så mange ganger tidligere har Frp klart å sette premissene for asyldebatten. Regjeringens handlingslammelse, medienes fortellinger om den massive flyktningstrømmen over Storskog og Frps opptur på meningsmålingene, har skapt panikk i Stortinget. For første gang etter krigen hopper Stortinget bukk over vedtatte normer for lovbehandling. Utlendings¬loven forandres i ekspressfart for å stanse strømmen av flyktninger.

Partiene kappes om å levere de kraftigste tilstramningstiltakene. Ap og Sp har på rekordtid skrevet et asylprogram som ligger kloss opp til det Frp og Høyre har kokt sammen de siste dagene. Vi ser konturene av en storkoalisjon i asylpolitikken mellom regjeringspartiene Frp og Høyre og de tidligere regjeringspartnerne Ap og Sp.

LES OGSÅ: Mer tvang og flere byråkrater

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum går til og med lenger enn Frp. Han kan tenke seg å stenge grensa mot Russland. Sp vil også ha en luftbru fra Kirkenes til Kabul for å få sendt afghanerne raskt hjem. Ap har vært inne på det samme. Forslaget falt da det ble klart at flyene neppe ville få landingstillatelse.

Ap har i det siste kritisert regjeringen voldsomt og beskyldt den for sendrektighet. Regjeringen har vært handlingslammet på grunn av indre uenighet. Men det er interessant at Ap i opposisjon bruker samme retorikk om  regjeringen som Frp i alle år brukte om Ap-regjeringenes asylpolitikk: For lite og for sent.

Asylopposisjonen i Stortinget, SV, KrF og Venstre, er betenkt. KrFs Knut Arild Hareide og Venstres Trine Skei Grande vil ikke bare ha forhandlinger om tilstramning. De vil også ha forhandlinger om integrering. Til det svarer Frp at integrering kan man vente med til neste år. Regjeringen har planer om å legge fram en integreringsmelding på vårparten.

SV og Miljøpartiet De Grønne deler KrFs og Venstres bekymring. Rasmus Hansson i De Grønne avviser flere av de tiltakene som Frp og Høyre har kommet med. Han er redd for at den kraftige tilstramningen vil undergrave asylretten og at det vil gå ut over de svakest stilte i samfunnet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

SVs Audun Lysbakken er den mest kritiske. I et intervju med Klassekampen advarte han Ap og Sp mot å konkurrere med Frp om hvem som er strengest. Lysbakken avviser at det er snakk om en asylkrise. Flyktningene truer ikke velferdsstaten, jobbmarkedet eller vår trygghet. Han oppfordrer venstresiden til å holde hodet kaldt.

Det er ikke enkelt å holde hodet kaldt når det koker over alt. I Ap er det ingen venstreside i asylpolitikken som kan holde igjen. Lysbakkens oppfordring faller på steingrunn i Ap. Sp har tatt et kjempeskritt mot Frp. Sp gir regjeringen helhjertet støtte.

KrF og Venstre er for svake til å stå imot Frp og Høyre. Særlig når de må stå alene uten støtte fra Ap. De er dessuten bundet av samarbeidsavtalen med regjeringen. Bryter de asylforhandlingene, vil det bli oppfattet som brudd på samarbeidsavtalen.

Mer fra Dagsavisen