Navn i nyhetene

Etterlyser barneministeren i heisen

Vil snakke med barneministeren om krininalitetsforebygging blant barn og unge.

Shahzad Rana (44)

Programleder, direktør, politiker, med mer.

Lærer tenåringer om økonomiske realiteter 
i 2. sesong av NRK-
suksessen «Teenage Boss».

«Teenage Boss» slår godt an på NRK. Hva er det med tenåringer 
og penger?

- Jeg tror ikke det utelukkende har med tenåringer å gjøre. Generelt er vi ikke flinke til å diskutere familieøkonomi hjemme. «Teenage Boss» har blitt et familieprogram som foreldre ser sammen med barna, og som fører til diskusjon rundt matbordet. Ungdom er nok ikke helt klar over hvor mye det koster å drive en familie i en hel måned. De ser alle pengene og ønsker med ett å svi av alt på seg selv. Men jeg skal love deg at de lander hardt og brutalt, etter at de har jobbet seg gjennom tallene og fått en oversikt.

Du er en aktiv debattant innen temaer som islam, innvandring og integrering. Synes du det er nok ikke-etniske nordmenn synlige på NRK?

- Det er et godt og betimelig spørsmål. Nå har jo NRK gjort det kunststykket å putte de fleste av sine minoritetskandidater inn i ett program - Migrapolis. Kanskje det er på tide for NRK å spre talentene sine i et bredere format.

Du finner altså tid til å være program­leder, politiker, debattant, datagründer og Microsoftdirektør, og leder i Det kriminalitetsfore­byggende råd (Kråd). Har du hørt om tidsklemma?

- Ja. Når man alltid har hatt et liv i denne klemma, så kjenner en ikke til noen annen tilværelse. Tror jeg hadde gått på veggen om jeg ikke konstant hadde litt for mye å gjøre. Jeg har en fantastisk og medgjørlig familie!

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Kan jeg endre spørsmålet til hvilken forfatter? Den forfatteren som har betydd mest for meg er Salman Rushdie. Hans litterære kvaliteter og ikke minst skildringer er i en klasse for seg. Med fare for å provosere, noe jeg for øvrig liker 
å gjøre, så burde flere, spesielt minoriteter, lese ham.

Hva gjør deg lykkelig?

- Bruke tid med familien, få tid til å tenke ferdig ulike resonnementer, og sette av tid til min lidenskap - motorsykkelkjøring på bane. Jeg skal til Spania i starten av desember og kjøre fire dager på bane i Almeria. Jeg gleder meg som en guttunge.

Hvem var din barndomshelt?

- Kanskje Lucky Luke?

Hva misliker du mest med deg selv?

- At jeg alltid har dårlig tid når jeg skriver debattinnlegg. Etter at innlegget er sendt, kommer jeg på mange endringer jeg skulle ha gjort. Jeg føler alltid at jeg ikke har fått fram de gode poengene!

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog for?

- Jeg må innrømme at jeg ikke er helt der. Jeg forstår demonstrasjonstog som en markering med visuell effekt, men er usikker på hvor mye reell endring de gir. Jeg hadde tenkt å gå i rosetoget etter 22/7 i fjor, men noen måtte være hjemme med småbarna mens fruen gikk.

Er det noe du angrer på?

- Jeg har hørt uttrykket «Jeg angrer kun på det jeg ikke har fått gjort», men det er for mye for denne spalten.

Hvem ville du helst stått fast i 
heisen med?

- Svaret avhenger av hva som opptar meg når spørsmålet blir stilt. Akkurat nå er det barne- og likestillings­ministeren. Kråd har prøvd å få henne i tale i forhold til kriminalitetsforebygging blant barn og ungdom, men hun gir ikke lyd fra seg. Heisen kunne gjerne stått lenge nok til at jeg fikk tatt et alvorsord med henne.

Mer fra Dagsavisen