Innenriks

Taust om terrortrent nordmann

Justisminister Grete Faremo vil ikke svare på om norske myndigheter har kontroll på mannen som skal ha fått terroropplæring i Jemen.

– Jeg kan ikke kommentere enkeltsaker, men jeg kan generelt si at dette er et saksområde som PST har høy oppmerksomhet rundt, sier Faremo til TV 2.

Heller ikke PST vil uttale seg om saken, siden de ikke kommenterer enkeltsaker.

Venter på et mål

Kildene sier ifølge meldingen fra nyhetsbyrået Associated Press at en norsk mann har fått terrortrening fra al-Qaidas jemenittiske gren, og at han venter på ordre om å angripe i Vesten.

Tjenestemenn fra tre europeiske etterretningstjenester bekreftet mandag at mannen er «operativ», noe som betyr at han har fullført treningen, og at han er i ferd med å få tildelt et mål, skriver nyhetsbyrået.

Konvertitt

En av sikkerhetskildene beskriver mannen som en nordmann i 30-årene som ble radikalisert kort tid etter at han konverterte til islam i 2008. Ifølge AP har mannen ikke innvandrerbakgrunn. Han tilbrakte «noen måneder» i Jemen og antas fortsatt å befinne seg i landet lengst sør på Den arabiske halvøy.

– Vi tror han er operativ, og han er trolig i ferd med å få tildelt sitt mål. Og det målet er antakelig i Vesten, sier en sikkerhetstjenestemann ifølge AP.

Mannen er ikke tidligere straffedømt, noe som gjør ham til en ideell rekrutt for al-Qaida, ifølge en av kildene.

– Han har ikke en gang fått en parkeringsbot. Han har et plettfritt rulleblad, og han kan reise hvor som helst, sier en tjenestemann til AP.

– Logisk

Fafo-forsker og Jemen-ekspert Stig Jarle Hansen ved Universitetet for miljø- og biovitenskap sier det er uvanlig at nordmenn blir rekruttert til al-Qaida.

– Det er ikke vanlig at norske statsborgere blir trent på denne måten. Men vi har visst at al-Qaida på den arabiske halvøy faktisk har jaktet på folk med pass med tilgang til Vesten, sier Hansen til NTB.

At nordmannen er tiltenkt en rolle i en aksjon i Vesten, ser han på som naturlig.

– Det høres veldig logisk ut, sier han.

Med norsk pass kan en terrorist reise nærmest fritt i Vesten. Siden dette er en etnisk nordmann, kan det gjøre jobben lettere, noe som gjør oss ekstra sårbare, mener forskeren.

Den jemenittiske grenen av al-Qaida er trolig den mest aktive grenen av terrornettverket, sier Hansen.

Ingen norsk bekreftelse

– Vi har foreløpig ingen kommentarer til disse opplysningene, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NTB.

Mens PST følger med på eventuelle terrortrusler i Norge, er det Forsvarets etterretningstjeneste som har ansvaret for å følge med på terrorvirksomhet utenfor Norges grenser. E-tjenesten vil verken bekrefte eller avkrefte om den er informert om den aktuelle personen.

– Etterretningstjenesten følger med på terrorvirksomhet internasjonalt og også på det vi kaller grenseoverskridende terrorisme, det vil si personer som har reist ut av Norge og befinner seg i en treningsleir i utlandet. Men idet personen kommer tilbake og holder til innenfor landets grenser, er det PST som følger med på vedkommende, sier forsvarssjefens talsmann Bent-Ivan Myhre til NTB.

Al-Qaida styrket

Alle APs kilder ba om å få være anonyme ettersom de ikke hadde tillatelse til å frigi opplysningene. Hva slags forebyggende tiltak som nå er satt i verk, vil ikke kilden utdype, men vedkommende understreker at samarbeidet mellom vestlige etterretningstjenester er godt og bredt.

Al-Qaida har den siste tiden styrket sin posisjon i Jemen, og i mai innledet regjeringsstyrker en ny storoffensiv mot gruppens krigere i Abyan-provinsen sør i landet. Ekstremistene svarte med å gjennomføre et selvmordsangrep i hovedstaden Sanaa, hvor nesten 100 mennesker ble drept. Ytterliggående islamister har det siste året tatt kontroll over en rekke byer i dette området, blant annet provinshovedstaden Zinjibar.

Al-Qaida er blitt kraftig svekket mange steder i den arabiske verden, både før og etter den arabiske våren. Men i Jemen og Somalia står de militante islamistene fortsatt sterkt.

Mer fra Dagsavisen