Debatt

Vi kan bruke Eurovision til å utfordre

Selv om ESC er et ikke-politisk arrangement, er det fritt frem å formidle verdier.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Skrevet sammen med Alexandra Rotan og Fred René Buljo (Keiino)

I et innlegg i Dagsavisen 6. april oppfordrer artist Marthe Valle oss i KEiiNO til å boikotte årets Eurovision Song Contest (ESC) i Tel Aviv. Vi vil takke Marthe for gratulasjonene, men deler ikke synet på hvilke muligheter det gir å bli valgt til å representere Norge under ESC. Vi ønsker debatt velkommen, og det er vel trygt å si at Eurovision har bidratt til nettopp mer debatt om den vanskelige situasjonen i Israel og Palestina. Ingenting hadde vært bedre enn en løsning på konflikten, og vi kan selvsagt være uenige om strategi for å bidra til dette. Men i mylderet av pop som lages «bare for å underholde» mener vi artister og låtskrivere som har noe på hjertet bør stå sammen, og bruke tiden der vi er best: I studio og på scenen.

Norge har i denne sangkonkurransen tre minutters taletid foran over 200 millioner mennesker. Selv om ESC er et ikke-politisk arrangement, er det fritt frem å formidle verdier. Når EBU har bestemt at årets ESC skal holdes i Israel, og NRK har valgt å melde på et bidrag, mener vi å bruke oppmerksomheten til å fremføre «Spirit in the Sky» er bedre enn å bli hjemme. Vi mener budskapet kommer godt frem i låta, men utdyper dette i møter med presse fra hele Europa før og under Eurovision.

Vi KEiiNO er med i ESC for å tale minoriteters sak. Vårt budskap er at alle har samme verdi uavhengig av kulturell bakgrunn, utseende eller legning. For de berørte er det selvsagt ingen trøst, men situasjonen i Gaza og på Vestbredden er bare et av mange eksempler på at majoritesbefolkningen ofte ikke er sitt ansvar bevisst nok.

Gjennom ESC får vi muligheten til å få kringkastet et usensurert budskap om aksept og likeverd, også i land der man blir straffet for å snakke om likekjønnet kjærlighet. Homofile blir utsatt for drap, vold og forfølgelse i mange land, også i Europa. Urfolk over hele verden kjemper for å bli akseptert av majoritetsbefolkningen, og joik var lenge en forbudt uttrykksform. Nå er samisk musikk og joik i medvind i Norge, og vi får muligheten til å joike for hele verden.

At folket stemte fram en same, ei dame og en homo til å representere Norge er et godt eksempel på at det som har virket umulig kan bli mulig. Det er flere måter å bidra til at verden blir et bedre sted for flere mennesker. Vi har valgt vår.

Mer fra: Debatt