Nyheter

Rådmannen i Moss sier ja til å bosette 36 nye flyktninger i løpet av 2019

Rivningen av Nyquistbyen skal ikke påvirke antallet flyktninger som bosettes i Moss dette året.

Bilde 1 av 4

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) har bedt Moss om å bosette 36 flyktninger i 2019, hvorav tre er enslige mindreårige. De ønsker samtidig at Rygge bosetter 20 flyktninger.

Som Dagsavisen Østfold tidligere har skrevet, bes bare halvparten av kommunene i Østfold om å bosette nye flyktninger i 2019. Samlet sett ber IMDi om å bosette 28 færre flyktninger i fylket i 2019, sammenlignet med året før.

Mistet kommunale boliger

De siste årene har det vært en utfordring for Moss kommune å finne nok boliger til alle flyktningene de har sagt ja til å bosette. Det arbeidet har ikke blitt lettere nå. En rekke av de kommunale boligene, blant annet brukt til bosetning av flyktninger, har nemlig blitt revet, i forbindelse med jernbaneutbyggingen i Nyquistbyen.

– Vi har klart å skaffe nye hjem til alle som var bosatt i kommunale boliger i Nyquistbyen. Noen vanskeligstilte grupper har kanskje måttet ventet lenger enn andre, men for flyktninger har det ikke skapt noen problemer, sier rådmann Bente Hedum.

– Et udramatisk tall

Hun mener det er realistisk for Moss kommune å bosette 36 nye flyktninger i løpet av 2019.

– Det ser jeg på som et udramatisk tall, som passer oss godt. Vi hadde ønsket oss flere enslige mindreårige, men det har ikke vært så mange av dem å bosette. Det ble også færre av dem i fjor, sier rådmannen.

Ingen av flyktningene som skal bosettes i Rygge trenger å være enslige mindreårige, men IMDi ber om at tre av plassene i Moss forbeholdes enslige mindreårige over 15 år.

– Dersom alderssammensetningen blant de enslige mindreårige endrer seg, ber vi om at kommunen er fleksibel og bosetter fra både Bufetat sine omsorgssentre og Utlendingsdirektoratets mottak for enslige mindreårige, skriver de.

Skal behandles politisk

Ordfører Hanne Tollerud (Ap) er i likhet med rådmannen heller ikke bekymret for at rivningen av boligene i Nyquistbyen vil hindre kommunen i å kunne ta imot alle flyktningene IMDi ber dem om i 2019.

– Jeg vet at det jobbes med dette nå. Vi må kunne tilby flyktningene som skal flytte hit et sted å bo, og jeg er ganske optimistisk på at vi skal klare å få til det, sier hun.

Saken skal behandles politisk i det neste kommunestyremøtet 12. februar, tre dager før svarfristen går ut. Ordføreren forventer at Ap kommer til å si ja til å bosette antallet IMDi ber om.

– Ap har alltid fulgt anmodningen deres, og jeg forventer at vi vil gjøre det denne gangen også, sier hun.

– Dette er mennesker som allerede har fått innvilget opphold. Da må resten av samfunnet rundt sørge for at de får muligheten til å starte nye liv. Det ansvaret bør kommunene ta, legger hun til.

LES OGSÅ: Her rives den første av 120 bygninger i Nyquistbyen (se video)

Mer fra Dagsavisen