Nyheter

Suksessprosjekt: Må jobbe for sosialhjelpen

– Jeg forventet at Nav var noe dritt, men tok helt feil, sier Tobias Drillestad (23), som har god erfaring med å måtte jobbe for sosialhjelpen.

Bilde 1 av 2

Dette er historien om suksessprosjektet «Arbeidsgjengen» i Moss, som Drillestad er en del av.

Siden årsskiftet har det blitt stilt høyere krav til unge mellom 18 og 30 år, som er mottakere av sosialhjelp gjennom aktivitetsplikten. Denne har resultert i at flere unge er kommet ut i jobb, og i Moss kalles den «Arbeidsgjengen» og er et samarbeid mellom kommunen, Nav og bedrifter. Bedriftene tar inn sosialhjelpsmottakere for en viss sum, gir dem arbeidserfaring og fører dem videre ut i arbeidslivet.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) fikk i går se resultatene av prosjektet da hun gjestet Moss Drift og Anlegg KF (MDA).

– Dette er en sårbar gruppe som trenger individuell oppfølging, sier Hauglie.

Tallene for «Arbeidsgjengen» i 2016 viser at 26 prosent av de 71 som deltok i opplegget fikk jobb, mens 15 prosent begynte på skole og 15 prosent var med på videre tiltak. I Fredrikstad har en tredel i tilsvarende tiltak fått jobb og en tredel begynt på skole.

– Utrolig bra for meg

Tobias Drillestad fullførte ikke videregående skole og gikk lenge arbeidsledig. På Nav-kontoret i Moss ble han tatt tak i, og nærmest kastet ut i en jobb.

– Jeg forventet at Nav var noe dritt, men jeg tok helt feil, for dette har vært en utrolig bra opplevelse for meg. Jeg gleder meg til å dra på jobb, sier 23-åringen.

Arbeidsministeren har reist landet rundt og hørt suksesshistorier lignende den i Moss.

– Jo lenger man sitter i den sofaen, jo dypere ned i den synker man, påpeker hun.

Også kostnadsbesparende

Nav har flere bedrifter de samarbeider med om utplassering av sosialhjelpsmottakere, alt fra barnehager til sykehjem og til byggefirmaer.

– Jo tidligere vi klarer å fange opp dem som faller utenfor, jo bedre, sier leder for Nav Moss, Kari-Mette Mjønner, som har vært pådriver for å få dette arbeidstiltaket opp på beina.

I tillegg til at mange unge kommer i jobb gjennom tiltaket, er det også kostnadsbesparende på sikt. På to år har Drammen kommune spart 30 millioner kroner i sosialhjelp, ifølge arbeidsministeren.

– Det er en bonus. Det viktigste er at man har en jobb. Ungdommene vi møter sier de først syntes det var fælt å stå opp om morgenen, men når de kommer i gang er det det beste som har skjedd dem, sier hun.

På samme alder

«Arbeidsgjengen» på MDA ledes av Thomas Kristiansen (24), som selv er tømrer.

– Det er bra med en liten gruppe, for da kan jeg følge dem opp tett, sier Kristiansen, som også hjelper dem med jobbsøking ut i andre bedrifter. For jobben de gjør på MDA eller tilsvarende steder er et sted for å trene seg opp og hente arbeidserfaring. Men MDA har selv rekruttert fra «Arbeidsgjengen».

– Det er en flott rekrutteringsportal, og vi finner mange diamanter blant de unge, sier daglig leder Jørn Stam i MDA.

Mer fra Dagsavisen