Nyheter

Gjenbruket kan forsvinne fra Moss

Suksessbedriften Gjenbruket kan forsvinne ut av Moss dersom de ikke finner nye lokaler innen kort tid. Kommunen bidrar verken med penger eller lokaler.

Bilde 1 av 3

– Vi må være ute av verkstedet her i september. Etter det vet vi ikke hva som skjer, sier Renzo Miracco.

Miracco er en av gründerne bak bedriften Gjenbruket, som har spesialisert seg på å samle inn gamle materialer - eller det som mange ser på som skrot - og omdanne det til nye, etterspurte gjenstander.

En gammel sykkel kan bli en stumtjener, en handlevogn kan bli en fin stol eller noe rustent bølgeblikk kan bli til skillevegger på en pizzarestaurant. Løsningene er uante, så lenge skaperlysten er til stede.

Dårlig tid

Skrotet er stablet, sortert og pakket i store hauger i det som en gang var papirlageret til den gamle M. Peterson-fabrikken på Verket-tomta.

Den store industrihallen har de fått låne av Høegh Eiendom. Men i september må de ut, da skal det klargjøres for riving.

Nå er det altså fare for at suksessbedriften, som har laget møbler og interiør for kunder som Moss kino, Tøyen bibliotek, Kulturhuset i Oslo og den nye kafeen på Røed gård, kan forsvinne.

– Vi som driver med dette bor alle i Moss og har familier her, og ønsker derfor å fortsette. Men hvis vi ikke får tak i lokaler som egnet for denne type arbeid, er vi tvunget til å flytte, sier Miracco.

– I verste fall må vi legge ned hele bedriften.

Sosialt entreprenørskap

Renzo Miracco startet opp virksomheten for tre år siden, sammen med Nils Håmo, og har helt fra starten lagt vekt på å være en inkluderende bedrift. Derfor har de opprettet et tett samarbeid med Nav og har pr. i dag rundt ti personer på tiltak som arbeider i verkstedet på Verket.

Det har aldri vært tanken på å tjene seg rik som har vært drivkraften, forteller Miracco.

– Det er denne sosiale siden ved prosjektet som er aller viktigst for oss. Hos oss er en dag aldri lik en annen, sier Miracco, mens han viser oss rundt i verkstedet.

I tillegg til Nav har Gjenbruket også løpende samarbeid med Fretex, Moss Voks, Kias og videregående skoler i Østfold.

Tanken er å tilby folk som av forskjellige årsaker har falt ut av arbeidslivet noe å meningsfullt å stelle med.

– Gjenbruk, det å gi noe – og noen – en ny sjanse, er selve grunnideen, sier Miracco.

Renzo Miracco er tydelig stolt over det de har fått til.

– Mennesker som aldri tidligere har vist noen interesse for å jobbe, viser nå helt nye sider av seg selv. Og de kan mye!

Stor etterspørsel

Da Gjenbruket ble startet opp i 2014, var tanken å vise at det går an å finne på kreative ting også her i byen, og målet var å samle gode, ideelle krefter til en felles dugnad.

- Motivasjonen vår og ideen bak konseptet var å ta tak i utfordringene som lå i lokalsamfunnet, og hadde fokus på miljø og mennesker, sier Miracco.

Mye har skjedd i løpet av disse årene og etterspørselen etter spesialdesignede møbler, installasjoner og gjenstander har vært stor, både i det offentlige og hos private kunder.

Det samme er imidlertid også behovet for plass. Samtidig som etterspørselen øker, tårner også skrotet seg opp.

I tillegg til den romslige lagerhallen på Verket, har Gjenbruket også lokaliteter på søppelfyllinga ved Solgård skog, samt et utsalg i sentrum.

Alle konteinerne deres på gjenbruken på Solgård nærmer seg også bristepunktet. Jo mer brukbart avfall folk kvitter seg med, jo flere ideer får gutta i Gjenbruket til nye prosjekter.

Men det er paradoksalt nok blitt deres største problem.

– Vi trenger ganske store lokaler, som egner seg til både et fullverdig verksted, samt lagring. Vi har ganske enkelt ikke råd til å betale markedspris for slike lokaler, sier Miracco.

Tilbud fra andre byer

Gjenbruket har til nå finansiert seg selv, men med støtte fra og samarbeid med ulike etater, firmaer og privatpersoner. Moss kommune har foreløpig ikke kommet på banen for å tilby hjelp med verken lokaler eller driftsstøtte. Men det har ikke vært mangel på interesse.

– Vi har fått konkrete tilbud fra både Oslo og Stavanger, og i tillegg har vi vært på en befaringsrunde i Fredrikstad.

Det er både kommuner og private investorer som har tatt kontakt etter å ha overvært foredrag eller deltatt på seminarer om sosialt entreprenørskap, hvor Gjenbruket har vært invitert.

Men ikke i Moss. Her har det verken vært rike onkler eller initiativ fra kommunen.

– Vi vil jo helst bli her i Moss, sier Renzo Miracco.

Mer fra Dagsavisen