Nyheter

Derfor gjorde MDG det slutt

Partiet mener Frp saboterte for dem.

Mandag ble det kjent at Miljøpartiet De Grønne (MDG) har brutt ut av det borgerlige flertallet med umiddelbar virkning. Årsaken var gjentatte avtalebrudd fra Frp.

– Vi har hatt et godt samarbeid i posisjonen, og har i det lengste forsøkt å holde liv i samarbeidet, men dette holder dessverre ikke når vi opplever at vår viktigste miljøsak aktivt saboteres av Frp. Slik situasjonen er nå bør ikke bruddet komme som noen overraskelse, heller ikke på Høyre, Venstre og KrF, sier varaordfører Benedicte Lund om bruddet.

Uenige om uenighetene

Det gjorde det derimot for Frp.

– Vi ante ingenting før vi fikk en kort orientering før formannskapsmøtet. Jeg har ikke oppfattet at vi har vært i nærheten av et brudd, sier gruppeleder Anne Bramo.

Hun føler på sin side at samarbeidet har gått greit totalt sett, og er helt uenig med MDGs påstand om at Frp har sabotert noen av deres miljøsaker.

– Det synes jeg er en veldig sterk påstand som får stå på deres regning, sier hun.

LES OGSÅ: Bruddet åpner opp for at Ap tar over ordførervervet

Vil være uavhengige

Ifølge MDG var Frps nedstemming av sykkelvei over Kanalbrua dråpen som fikk begeret til å renne over.

– Frp har gang på gang valgt å bryte samarbeidsavtalen i saker som er særlig viktige for oss i De Grønne, senest ved å stikke kjepper i hjulene for Moss sin sykkelplan. [ ...] Slik situasjonen er nå er vi bedre tjent med å være uavhengige og heller søke samarbeid fra sak til sak, sier Lund.

– Amatører

Ulf Leirstein, leder av Moss Frp, mener på sin side at Frp ikke har brutt noen samarbeidsavtale ved å stemme slik de har gjort i miljøsaker.

– Nå har MDG vært med på å styre Moss i to år, og de kan ikke lenger påberope seg å være ferske i det politiske arbeidet. Likevel opptrer de svært så amatørmessig. Dette blir takk og farvel til MDGs sykkelsatsing i Moss, sier han.

Her er hele listen over saker der MDG mener Frp har skapt konflikter og ikke forholdt seg til det som står i samarbeidsavtalen:

  • Frp stemte mot å gi Rådmannen i oppdrag å vurdere hvordan miljø og samferdselspunktene fra samarbeidsavtalen best kunne organiseres og gjennomføres (MISA 28.10.2015)
  • Frp krever at tiltak fra sykkelplanen skal ut på høring i regi av Moss kommune. Saken er ikke høringspliktig. Dette medfører betydelig forsinkelse. (11.05.2016)
  • Frp stemmer i mot å behandle sak om å fjerne gateparkering og anlegge sykkelfelt i Fjordveien, selv om dette er eksplisitt beskrevet i samarbeidsavtalen. Begrunnelsen for utsettelsen er at saken nå er på høring. Posisjonen var løsningsorienterte for å finne et vedtak som ikke kom i konflikt med høringen, men Frps representant var urokkelig i saken. (MISA 01.06.2016)
  • Frp forsøker å utsette saken om å anlegge sykkeltiltak i jernbanegata og storgata. Saken er eksplisitt beskrevet i samarbeidsavtalen. (MISA 28.09.2016)
  • Frp stemmer i mot utprøving av enveisregulering og etablering av toveis sykkelvei med fortau i Abelsgate. Samarbeidsavtalen sier at inntil 10% redusert fremkommelighet forbil skal tolereres for å legge til rette for sykkelveier. I tillegg stadfester avtalen at det skal jobbes for nullvekst i biltrafikken. Tiltaket er beskrevet som et netto positivt tiltak av ekstern konsulent og er godt innenfor samarbeidsavtalen. (MISA 01.02.2017)
  • Frp stemmer mot å oversende saken med sykkelvei på kanalbroa til fylket. Dette er MDGs kjernesak og er ettertrykkelig omtalt i samarbeidsavtalen og i MDGs sykkelplan. (MISA 01.02.2017)
  • MDG får flertall med R+SV med 6 mot 3 stemmer i de to overnevnte saker. Frp anker begge sakene inn til bystyret sammen med Ap. Ap og Frp har flertall sammen i bystyret. Dette er et særlig grovt brudd på avtalen. (MISA 01.02.2017)

Mer fra Dagsavisen