Kultur

En amerikansk tragedie

1990-tallets mest omtalte rettssak er fortsatt fascinerende drama.

5

TV-DRAMA

«American Crime story: The people v. O.J. Simpson»

TV3, torsdager

Drepte O.J. Simpson kona og elskeren, eller ikke. Akkurat det spørsmålet passer denne serien seg godt for å ta stilling til.

Det er vel mer riktig å si at denne rekonstruerte historien lar bevisene tale for seg, og heller fokuserer på å forklare bakgrunnen for hvordan et samfunn kunne gå av hengslene og lot fornuft og rettferdighet fare.

Dramatiseringen av O.J. Simpson-saken er ikke en sensasjonspreget skildring av hendelsene for 21 år siden, selv om John Travolta er med på rollelista, den gjenforteller heller historien med saklige nærblikk på de involverte.

Her er det skråsikre aktoratet som har et fjell av klare bevis, forsvarsadvokater villige til å forårsake raseopptøyer i Los Angeles for å vinne en stor sak, og en virkelighetsfjern og selvopptatt hovedperson – gestaltet av en ikke veldig god Cuba Gooding Jr.. Uten at det gjør så mye.

Dette er den kronologiske fortellingen om hva som foregikk i kulissene i forkant av og under rettssaken som fikk stor oppmerksomhet også her til lands.

Her får vi vite hvordan kjendisstatus, et opportunistisk og rått spill, institusjonell rasisme, et handlesvakt og amatørmessig statsapparat og personlige svakheter og styrker hos de involverte var med å spille inn da en utslitt og forvirra jury til sist kom til sin historiske avgjørelse.

Her får vi vite at Simpson prøvde å ta sitt eget liv, og at det var kjendisstatusen hans som forhindret at Los Angeles-politiet ikke gikk hardhendt til verks under den famøse TV-sendte bilturen hans i den hvite Broncoen. Ingen ville ha ansvaret for at en berømt fotballspiller tok livet av seg, foran en sverm av TV-helikoptre.

Simpson selv fikk panikk da han strøk på sin egen løgndetektortest, og hyret inn borgerrettighetsprofil og advokatkjendis Johnny Cochran, da hans egen kjendisadvokat Robert Shapiro (John Travolta) begynte å snakke om forlik.

Johnny Cochran var ikke redd for å bruke Los Angeles-politiets fortjente omdømme som en grovt rasistisk institusjon, ei heller de opptøyene dette kunne forårsake.

Den dyktige kvinnelige aktoren Marcia Clark var fullstendig uforberedt på at hennes egen framtoning, kjønn, klesdrakt og hårsveis skulle plukkes fra hverandre og latterliggjøres i det amerikanske mediesirkuset som dekket saken 24/7. Hun overvurderte også juryens forståelse av hva DNA-spor egentlig var.

En av Simpsons venner var Robert Kardashian, far i familien som har blitt vår tids mest berømte TV-stjerner. At Kim, Kourtney og gjengen dukker opp fra tid til annen kan også være serieskaperens måte å hinte om hvor det amerikanske samfunnet var på vei den gang.

Dette er ti episoder samfunnsfag og samtidshistorisk leksjon om USA, som også makter å være en talende kommentar om dagens amerikanske tilstand.

Mer fra Dagsavisen