Nye takter

Oppløftende og opplysende

Mercury Revs første album på sju år slutter med en jublende hyllest til musikken.

Bilde 1 av 2

5

Mercury Rev

«The Light In You»

Bella Union

«Rainy Day Record» forteller om følelsen av å kjøpe ei plate for første gang på evigheter: Forventningen til nåla som treffer rillene, den åndeløse spenningen mens plata blir snudd, enten den er med Talk Talk, The Fall, Terry Riley, Thurston Moore eller The Dream Syndicate. Er det en sånn følelse vi får av å høre igjen Mercury Rev også? Innenfor det som løst defineres som «rock» har det knapt vært laget et bedre album etter Mercury Revs «Deserter’s Songs» i 1998. Siden har gruppa hovedsakelig repetert den samme formelen, et stykke fra uromomentene som definerte Mercury Rev før dette store gjennombruddet. På «The Light In You» er det fortsatt den store vellyden som dominerer. Mercury Rev er fortsatt lett gjenkjennelige, med Jonathan Donahues klare lyse stemme, i stemningsfulle meditasjoner over de store lydflatene han lager sammen med sin gamle kollega Grasshopper. Denne gangen uten deres mangeårige samarbeidspartner Dave Friedmann i produsentrollen, men med den samme følelsen av store ambisjoner.

Stemningsfulle sanger som «Central Park East», «Coming Up For Air» og «Autumn’s In The Air» flyter praktfullt forbi med stemningsfull poesi, men en stund er dette litt for trygt og godt. Bare vakkert, mens Mercury Rev ofte var mye mer. «The Light In You» føyer seg en stund inn i et velkjent mønster for lenge etterlengtede gjenhør. Fint å høre på så lenge det varer, men ikke så mye mer, med sanger som ikke kommer til å bli foretrukket når vi skal høre på gruppa i framtida.

Så løsner det likevel så fint for dem mot slutten. Det er veldig artig å høre Mercury Rev som et løssluppent popband i «Are You Ready», der de er «lost in the jukebox», synger om «psychedelic rock» og «blue eyed soul», og om å høre på The Rascals eller The Pretty Things. Så overrasker de med et par oppløftende låter til, fram til avslutningen som vi nevnte innledningsvis. Albumet trengte dette løftet mot slutten for å gjøre Mercury Rev til ei gruppe vi er glade for å ha tilbake, ikke bare som et godt minne om en stor fortid.

Mer fra Dagsavisen