Kultur

Litteraturprisen til fransk forfatter

NOBELPRIS: Patrick Modiano (69) fikk nobelprisen i litteratur for sine underlige, urovekkende og elegante bøker.

Årets nobelprisvinner hadde torsdag ettermiddag ennå ikke kommentert prisen offentlig. Heller ikke Nobelkomiteens sekretær Peter Englund så ut til å ha lyktes med å få kontakt med hovedpersonen før tildelingen ble offentliggjort i Stockholm torsdag formiddag.

Modiano beskrives av andre som en beskjeden mann, som i sine verker stadig kommer tilbake til samme tema: Tap, minner, glemsel, identitet og skyld, spesielt knyttet til andre verdenskrig og den nazistiske okkupasjonen i Frankrike.

I et tidligere intervju har forfatteren selv sagt at han etter hver roman tror han har rensket opp i alt, men at han stadig kommer tilbake til små detaljer som er en del av den han er.

Minnenes kunst

Svenska Akademien sier at Modiano får prisen for «minnenes kunst med hvilken han fremkaller de mest uhåndgripelige menneskeskjebner og avdekker okkupasjonens livsverden».

Ifølge Englund skriver Modiano «svært elegante bøker, men som ikke er vanskelige å lese». Han beskriver ham også som «vår tids Marcel Proust».

– Hans bøker handler mye om letingen etter mennesker som har forsvunnet, rømlinger og usynlige. De som trekker seg unna, de uten papirer og med falske identiteter, sier Englund.

– Det er det ene. Det andre handler om okkupasjoner, som er ett av hans hovedemner. Han ble født i 1945 og har levd i okkupasjonens skygge siden den gang, føyer Englund til.

– Velfortjent

Modiano har flere ganger blitt nevnt som en kandidat til nobelprisen. Han er en velkjent forfatter i hjemlandet, men relativt ukjent i andre land.

– Han er utvilsomt en av de største forfatterne de siste årene. Dette er velfortjent for en forfatter som dessuten er diskret, slik også mye av hans utmerkede verker er, sier Frankrikes statsminister Manuel Valls i en kommentar.

Flere av Modianos romaner er blitt filmatisert, blant dem «Lacombe Lucien». I 1974 regisserte Louis Malle filmen med samme navn. Handlingen utspiller seg den franske byen Vichy under annen verdenskrig og handler om franskmenn som samarbeidet med nazistene.

Intet hett tips

På forhånd var Modiano ikke blant de heteste kandidatene til å vinne årets pris. Torsdag morgen lå han på sjetteplass på listen til spillselskapet Ladbrokes. Han er den ellevte franskmannen som får nobelprisen i litteratur.

I år veddet mange på at prisen ville gå til den kenyanske forfatteren Ngugi wa Thiong'o, men verken han eller japanske Haruki Murakami nådde opp i år.

I fjor gikk prisen til den canadiske novelleforfatteren Alice Munro.

Mer fra Dagsavisen