Film

«Kon-Tiki»-feber gir rekorder

160.000 nordmenn fikk med seg den norske storfilmen Kon-Tiki i helgen. Ingen har kritisert filmens kunstneriske valg etter premieren.

- Alle tilbakemeldingene jeg har fått i løpet av helgen har vært tvers gjennom positive, sier en fornøyd Aage Aaberge til Dagsavisen.

I helgen har produsenten druknet i telefoner og e-poster. Aldri før har så mange nordmenn funnet veien til kinosalene under en åpningshelg. Med 164.191 kinopublikummere slo åpningshelgen besøkstallet på 134.000 til suksessen «Max Manus», som også er regissert av Joachim Rønning og Espen Sandberg.

- Jeg håper dette kan være bra for hele den norske filmbransjen. Det er med på å bygge selvtillit, sier Aaberge.

Stumme kritikere

Publikumssuksessen var en hyggelig nyhet for produsenten etter at en liten bekymring meldte seg i forrige uke da «Kon-Tiki» fikk mye oppmerksomhet for å framstille karakteren Herman Watzinger stikk motsatt av hvordan han virkelig var. Nå har kritikerne blitt stille.

- Det var jo veldig mange som uttalte seg negativt før de hadde sett filmen?

- Det var det de gjorde. Det er litt synd at de ikke tok det mer på alvor før de uttalte seg. Nå er det uansett godt kjent at selv om filmen er basert på Heyerdahls bok, så opererer vi i et fiksjonsunivers hvor vi har tatt oss kunstneriske friheter, sier Aaberge.

Debatt

Mens «Kon-Tiki» går sin seiersgang har interessen for ekspedisjonen og filmatisering av sakprosa også vokst. I morgen arrangerer Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF) paneldebatt om forholdet mellom film og sakprosa. I kjølvannet av «Kon-Tiki» og Watzinger-debatten har de fått massiv respons.

- Vi ser at flere filmer, TV-serier og teaterstykker som dramatiserer sakprosabøker ligger i grenselandet mellom fiksjon og virkelighet. Problemstillingen er ikke ukjent, og dreier seg om mye mer enn «Kon-Tiki», sier Hilde Østby, kommunikasjonsansvarlig i NFF, til Dags­avisen.

Hun mener det er et stort behov for at sakprosaforfattere knytter kontakt med filmmiljøet for å diskutere problemstillingene som kan dukke opp når fakta skal bli film, eller omvendt. I panelet sitter blant annet forfatter Ivo de Figueiredo, som har skrevet «Mysteriet Ingborg Køber» (2010) som nå dramatiseres for TV. Det gjør også forfatter, dramatiker og manusforfatter Christopher Grøndahl, som blant annet har skrevet manuset til filmen «Nokas», som var basert på de virkelige hendelsene under Nokas-ranet.

Utstilling

Kon-Tiki-Museet er en av norges fremste turistattraksjoner. Når filmen går for fulle kinosaler, og er på vei ut i verden, kan museet vente seg storinnrykk.

- Forsiktig anslått regner vi med en økning på 20 prosent, sier markedssjef Halfdan Tangen jr. til Dagbladet.

I samarbeid med museet arrangeres det en egen utstilling på Filmens hus i Oslo som åpner førstkommende torsdag. Utstillingen omhandler ekspedisjonsfilm. Thor Heyerdahls Oscarvinnende Kon-Tiki-dokumentar fra 1950 og årets spillefilm om den vågale ferden, er en viktig del av utstillingen.

Heyerdahls fortjeneste

Aage Aaberge mener at den nye spillefilmen ikke kan ta æren for den massive interessen for Kon-Tiki, også utenfor kinosalen.

- Nok en gang må vi gi æren tilbake til Thor Heyerdahl og den virkelige historien. Virkeligheten overgår fantasien. Det var en fantastisk bragd de seks gjorde den gangen. Mot alle råd og odds gjennomførte de faktisk ekspedisjonen. Historien står strekt, og når vi nå har revitalisert ham tror jeg den generelle oppfatning er at Heyerdahl og «Kon-Tiki» er en interessant og fantastisk historie, sier Aaberge.

Samtidig som spillefilmen «Kon-Tiki» vises på kino har Thor Heyerdahls oscarvinnende dokumentarfilm om ferden kommet ut på DVD. Neste uke har filmen internasjonal premiere under filmfestivalen i Toronto.

inga.semmingsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen