Kultur

Erling Dokk Holm om Tronsmo: – Noe viktig i byen forsvinner

Tronsmo-saken er et problem for både Universitetet og Entra, mener byforsker Erling Dokk Holm. Nå har norske serieskapere tegnet i protest.

– Det som skjer med Oslo nå, er at byen begynner å bli klinisk.

Dette sier førsteamanuensis Erling Dokk Holm. Onsdag denne uka ble leiekontrakten til den tradisjonsrike bokhandelen Tronsmo sagt opp av den nye gårdeieren Entra. Eiendomsgiganten vil rive husrekken langs Kristian Augusts gate 19, og oppføre et nytt høybygg som skal romme juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo. Den uavhengige bokhandelen har holdt til ved Tullinløkka i over 40 år og vært et samlingspunkt for flere generasjoner norske forfattere og tegneserieskapere. Nå må de ut innen august.

Les Hege Ulsteins kommentar: «Den tiden det tar å dø»

«Idiotby»

Oppsigelsen av Tronsmo har skapt sterke reaksjoner, og flere norske tegneserieskapere har de siste dagene lagd protesttegninger og delt på nettet. Prisbelønte Lars Fiske lagde tegningen «Idiotby» spontant fredag morgen.

– Først var jeg bare lei meg. Så fikk jeg lyst til å si det jeg mener. Tegningen viser et skrekkscenario som er i ferd med å bli virkelighet, sier Lars Fiske

– Dette er ekstremt dårlig byutvikling.

– Tronsmo er en viktig kulturaktør som blir presset ut av Entra. Det ligger rå markedskrefter i bunn. Jeg blir veldig oppgitt. Sånt som dette skjer gang på gang i Oslo, og det vil skje igjen, sier Lars Fiske.

Facebook-aksjonen «Vern Tronsmo, stopp Entra fra å rive Tullingården» ble startet sist helg, og har fått flere tusen nye tilhengere daglig de siste dagene. I går ettermiddag hadde gruppa nærmere 8.800 tilhengere. En tilhørende underskriftskampanje har fått over 4.300 underskrifter i samme tidsrom.

Serieskaper Lars Fiske har protestert med tegning mot utkastelsen av Tronsmo.

Serieskaper Lars Fiske har protestert med tegning mot utkastelsen av Tronsmo.

Skarp Entra-kritikk

– Folk protesterer når det forsvinner noe i byen som er viktig for dem. Dette vil bli en omdømmebelastning både for Entra og for Universitetet. Entra hadde ikke trengt å gjøre det på denne måten, mener Erling Dokk Holm. Den profilerte samfunnsdebattanten er instituttleder ved Markedshøgskolen, og har tatt doktorgrad på urbanisme ved Arkitekthøgskolen. Han satt i regjeringens fagråd for bærekraftig byutvikling, som leverte sin innstilling i 2013. Nå retter han skarp kritikk mot det tidligere statseide eiendomsselskapet Entras framtreden i utbyggingen av Tullinkvartalet.

– Jeg synes det er helt uforståelig at Entra bygger ut på denne måten uten å gi noe tilbake til samfunnet for å få realisert dette prosjektet, sier Dokk Holm.

– Rent kommersielt sett er det greit å ville maksimere verden av sine eiendommer. Men man burde kunne stille større krav til Entra. Her viser Entra mindre samfunnsansvar enn man burde forvente av en så stor samfunnsaktør.

Lite empati

Styret i Tronsmo A/S har foreslått at Entra A/S setter av 20 millioner til et husleiefond for Tronsmo, som nå må lete etter nye lokaler og frykter økte leiekostnader. «Husleien kan ta knekken på oss», uttalte Tronsmos styreleder Bjørn Smith-Simonsen til Dagsavisen i går. Entra understreker at de er i dialog med Tronsmo om nye løsninger for leieforholdet.

– På den ene siden er Tronsmo konservative og tror de ikke kan flytte. På den andre siden viser Entra lite empati, kommenterer Erling Dokk Holm.

– For Entra ville det vært en PR-messig bonus om de kunne løst Tronsmos behov for lokaler. Men Entra virker ikke å ha noen reell interesse eller forståelse for hva Tronsmo er og hva de trenger. Dette er gammeldags av Entra, mener Dokk Holm.

– Andre eiendomsutviklere ville gjort dette annerledes. Et eksempel er Aspelin Ramm, som har vist samfunnsansvar ved utbyggingen av Vulkan-området. De klarer å tjene penger gjennom å utøve verdibasert ledelse, uten å være kyniske. Eiendomsselskap er forskjellige, akkurat som hotellkjeder eller kleskjeder er forskjellige, påpeker Dokk Holm.

Ren by

Utkastelsen av Tronsmo til fordel for nytt høyhus, er symptom på et større problem i Oslos byutvikling, mener Holm:

– Alle ønsker en ren og pen og ryddig by. Men byen kan bli for ren og ryddig. Det er i ferd med å bli et stort problem for det framtidige bylivet, også i Oslo, at byens sentrum domineres av kjeder og kontorer. I verdens mest kapitalistiske by, New York, er husleiene i 1. etasje regulert. Ganske enkelt fordi det ellers ikke vært noe som foregikk på gateplan i byen. Dette går an å styre politisk. Så er spørsmålet om man vil gjøre det.

Entra-direktør Kristin Haug Lund sa til Dagsavisen i går at de er sikre på at utviklingen for Tullinkvartalet er riktig «selv om dette dessverre berører enkelte leietakere».

Les også: Vil at Entra skal betale 20 millioner

Les også: Riksantikvaren vil ikke ha høyhus

Mer fra Dagsavisen