Bøker

Overbevisende comeback

Anne Holts nye roman er et spennende nytt møte med Hanne Wilhelmsen. Med alvorlige politiske overtoner.

Dagsavisen anmelder

KRIM

Anne Holt

«Offline»

Vigmostad & Bjørke

Hanne Wilhelmsen er tilbake. I utgangspunktet for å hjelpe oslopolitiet med å oppklare gamle henlagte saker, såkalte «cold cases». Da blir de kalde sporene selvfølgelig heite ganske fort. Vi har ikke hørt noe om Anne Holts første heltinne siden «1222» fra 2007, et uhøytidelig kammerspill fra et isolert hotell i snødrevet på Finse. Hun er jo egentlig en «avdanket, pensjonert førstebetjent» etter å ha blitt skutt i «Sannheten bortenfor» fra 2003. Wilhelmsen er fortatt isolert, nå i sitt hjem på Frogner, med kone og barn som eneste kontakt med omverdenen. Ja, og så internettet da. Men tittelen «Offline» antyder at det også går an å kommunisere med hverandre uten moderne hjelpemidler. Da får sikkerhetstjenesten store problemer, ifølge denne romanen.

«Offline» begynner med et sammensurium av tilfeldigheter. Den gamle kjempen Billy T. oppsøker etter alle disse årene sin gamle venn Hanne Wilhelmsen fortvilt for å snakke med henne om sønnen, som han frykter har konvertert til ytterliggående islam. Akkurat da eksploderer en bombe i et muslimsk senter like rundt hjørnet. Billy T. iler til åstedet, og begynner etter hvert å forstå at avkommet kan ha en forbindelse til terrorhandlingen.

I mellomtiden har også politibetjent Henrik Holme tatt kontakt med Hanne Wilhelmsen, utkommandert for å hjelpe henne med å se på de gamle sakene på nytt. I første omgang en med ei ung jente som forsvant sporløst 18 år tidligere. De som leste Holts siste bok om Inger Johanne Vik kjenner allerede Holme som en fascinerende fyr. Den fortellingen foregikk i dagene etter 22. juli 2011. Nå må han igjen gjøre noe helt annet enn det alle andre er opptatt av, «som ikke hadde den ringeste forbindelse med de dramatiske hendelsene bare noen kvartaler unna», som han irritert tenker. Han kan jo ikke vite at han er med i en kriminalroman, der sammentreff er en del av en alminnelig orden.

Når vi godtar disse premissene må vi si at Anne Holts «Offline» ikke bare går på skinner. Den er et høyhastighetstog. Handlingen har det helt vanlige grepet med flere parallelle fortellinger, som vi forventer skal innordne seg på et rett spor etter hvert. Altfor sjelden løses dette elegant nok. Her er geometrien i fortellingen upåklagelig.

En organisasjon kalt Profetens Sanne Ummah tar på seg ansvaret for eksplosjonen på Frogner. Ikke å forveksle med virkelighetens Profetens Ummah, som bare spiller en underordnet rolle i denne fortellingen. Vi avslører neppe for mye med å si at forklaringen ikke er fullt så enkel. Alle skjønner at dette ikke kommer til å handle om forrykte muslimer som tar livet av hverandre. «Offline» har en klar politisk agenda. Som Anne Holt lanserte allerede i «Pengemannen», der hun skrev om hatet og mistenkeliggjøringens farlige plass i samfunnet. I løpet av den nye boka gjør Hanne Wilhelmsens seg mange tanker rundt den vanlige oppfatningen av «oss» og «dem», og også om religionens egentlige rolle i omtalen av «kristne» og «muslimer». Hun fungerer ofte mer som kommentator enn som etterforsker, men i en tid der kriminallitteraturen kritiseres for å være triviell og irrelevant blir Hanne Wilhelmsen et kjærkomment alternativ til mange av de vanlige antiheltene.

For moro skyld er det også plass til flere lett gjenkjennelige figurer fra den offentlige debatten, med sine velkjente kanonader fra høyresiden. Sånn sett går boka rett inn i dagens virkelighet, der Norge og verden står overfor akutte nye problemstillinger. Som Hanne Wilhelmsen og hennes venner neppe kan hjelpe oss med, men det er godt å høre noen fornuftens ord i det store kaoset. Det er lenge siden vi har lest en norsk kriminalroman som, sine fantasifulle løsninger til tross, tar pulsen på samtiden så godt som dette.

Mange vil nok mene at «Offline» slutter irriterende brått. Dette åpner til gjengjeld for en snarlig fortsettelse, for et godt persongalleri som har gode framtidsmuligheter, hvis Anne Holt kunne tenke seg å oppsøke dem litt oftere.

LES OGSÅ: Bygger katedraler med børsstøtte