Kultur

Tema: Nasjonen

Den slovenske gruppa Laibach skal gjøre Griegs nasjonalopera under årets Ultima-festival. Temaet er nasjonen.

- I jubileumsåret for Norge, er det på sin plass med et perspektiv utenfra. Midt i all feiringen vil vi også ha et kritisk blikk på begrepet nasjonen, sier Ultima-sjef Lars Petter Hagen.

Årets Ultima-festival finner sted fra 10. til 20. september, og det første navnet på programmet er nå klart. På bestilling fra festivalen kommer slovenske Laibach med sin tolkning av Edvard Griegs ufullendte opera «Olav Tryggvason».

Nasjonal identitet

- Laibach har jeg fulgt gjennom mange år. De har jobbet mye med tematikk rundt nasjonal identitet, individ versus kollektiv, nasjonen som ideologi. Da Ultima spurte om de ville gjøre et prosjekt for årets festival, vurderte de først «Peer Gynt». Så havnet de på å jobbe med det som skulle blitt Edvard Griegs store opera, forteller Hagen.

- I operabransjen snakker man om at det ikke fins noen egen nasjonalopera for Norge. Dette er muligens nasjonaloperaen vi ikke fikk, sier han.

Kontroversielle

Laibachs Grieg-opera blir et multimedialt verk, og framføres på Sentrum Scene lørdag 13. september. Gruppa oppsto i kunst-undergrunnen i det tidligere Jugoslavia på 80-tallet, og markerte seg med en rekke kontroversielle musikalske prosjekter fram mot jernteppets fall, og etter Jugoslavias oppløsning. I mars kommer de med nytt album, og skal da gjøre en serie opptredener i Kina under tittelen «The New Cultural Revolution».

Nordisk

I år vil Ultima-festivalen også inkludere det årlige arrangementet Nordiske Musikkdager, for et større nordisk perspektiv på årets festival og årets tematikk. Deler av programmet vil også dreie seg rundt folkemusikk og nasjonal musikalsk identitet.

bernt.erik.pedersen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen