Kultur

Nå må Giske svare i pirat-debatt

– SV har gjort en viktig jobb med å sette tematikken rundt fildeling og kunsteres rettigheter på dagsorden.

– SV har gjort en viktig jobb med å sette tematikken rundt fildeling og kunsteres rettigheter på dagsorden, sier SVs nestleder Audun Lysbakken.

– Vår utfordring til Trond Giske er å få i gang et bredt offentlig arbeid rundt dette. Det må være noe av det første de rødgrønne må bli enige om hvis vi vinner valget, fastslår SV-toppen.

Dette kommer som reaksjon på kampanjen «Dele – ikke stjele», som ble lansert i går. Her har 36 organisasjoner og over 2.000 kunstnere og artister skrevet under et opprop mot ulovlig fildeling. I oppropet kreves det at de politiske partiene nå må klargjøre sine standpunkter rundt opphavsrett og åndsverkslov. I morgen stiller partiene til debatt i regi av «Dele – ikke stjele»-kampanjen, med kulturminister Trond Giske, Audun Lysbakken og Trine Skei Grande blant deltakerne. Både Lysbakken, Venstres Trine Skei Grande og kampanjens initiativtager Ragnar Bjerkreim etterlyser et større engasjement fra Giske i debatten om fildeling.

– Jeg er overrasket over at Giske har vært så taus. Vi er interessert i en prinsipiell debatt om opphavsrett og åndsverkslov. I møter med meg har Giske sagt at han står på vår side i denne saken. Han burde sagt det høyere, sier Ragnar Bjerkreim, som er styreleder i Norsk forening for komponister og tekstforfattere (NOPA).

– Jeg har ikke sett noe til Trond Giske i det hele tatt i denne debatten. Han finner det tydeligvis for godt å holde seg i ro, sier Venstres nestleder Trine Skei Grande.

Venstres utspill om å gjøre fildeling lovlig og finne nye modeller for betaling av opphavsmenn har vakt mye debatt.

Ville boikotte SV og Venstre

Bjerkreim og NOPA gikk tidligere i sommer ut og oppfordret til boikott av SV, Venstre og Rødt, etter deres utspill i fildelingsdebatten. På «Dele – ikke stjele»-kampanjens nettsider blir Venstre kalt «Piratpartiet».

– Det synes jeg er trist, kommenterer Trine Skei Grande.

– Vi ser at vi har et lovverk som ikke fungerer. Fortsetter vi å ture fram som i dag, vil det ikke gi en eneste krone mer til opphavsmenn. Men partier som tviholder på dagens system, blir hyllet. De som prøver å tenke nytt, blir kritisert. Det er frustererende, mener hun.

SV og Audun Lysbakken deler Venstres frustrasjon.

– Vi ville ta opp problemstillingen rundt betaling for åndsverk til politisk debatt. Det har vi fått mye juling for, men de som stikker hodet i sanden har sluppet kritikk, sier Lysbakken.

Ikke offentlig betaling

Det vakte internasjonal oppsikt da SVs kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell tidligere i år gikk ut med forslag om å gjøre fildeling lovlig, og kompensere opphavsmenn gjennom nye skatter og avgifter.

– Jeg tror ikke det offentlige skal betale for alt vi bruker av film og musikk i Norge, sier Audun Lysbakken nå.

– Men det offentlige må legge til rette for systemer som sikrer rettighetshavere og får inn penger, understreker han, og synes SV er blitt misforstått.

– Det har vært mange misforståelser om SVs standpunkt i denne debatten. For eksempel at vi skal synes det er greit med piratkopiering. Det synes vi selvsagt ikke. Folk skal betale for kunst og kultur, og rettighetshaverne skal få betalt for bruken. Spørsmålet er hvordan vi skal få det til, sier Lysbakken.

– Vi vil utrede ulike alternativer, og det har vi fått kjeft for. Men de som taper mest på debatten slik den er blitt ført hittil, er kulturlivet. Vi har fått en skyttergravskrig der den ene siden blir beskyldt for å være pirater og den andre siden beskyldes for å være teknologisinker.

– Politikerne har vært for lite aktive i forhold til konsekvensene av ulovlig fildeling. Realiteten er at de fleste partier ikke vil ta denne diskusjonen. Vi trenger et lovverk som er uavhengig av teknologi, og får vi ikke til en god debatt om lovverket, vil vi tape for piratene hele veien. Får man stengt én fildeler, dukker det opp en ny. Vi vinner ikke kampen for kunsteres levekår på den måten.

Mer fra Dagsavisen