Kultur

Her er de beste musikkfestivalene

Nye Takter har vurdert programmene til musikkfestivaler og presenterer her den definitive hitlista.

Aldri har det vært flere musikkfestivaler i Norge, og konkurransen blir stadig hardere. Hvem som helst kan slenge penger etter populære band, men det trengs mer for å skape en spennende festival. Nye Takters liste over Norges beste rock- og lignende- festivaler er rangert ut fra det musikalske innholdet – eksotiske omgivelser og lokal reklameverdi får andre vurdere. Vi premierer både bredde og dybde, men først og fremst ambisjonene om å skape noe mer enn bare en serie konserter på en plen. Her er sesongens ti fremste norske musikkfestivaler.

1) Roskilde, Roskilde 5.-8. juli

Nærmere 15.000 nordmenn reiser til Roskilde i sommer, det gjør nok en gang Roskilde til den mest populære musikkfestivalen i Norge. Det er ikke så rart: Ingen norske konkurrenter kan matche Roskildes brede musikktilbud, gode stemning og billige øl. Årets program er som vanlig sterkt, med både eksklusive toppnavn som Björk og Red Hot Chili Peppers, samt et felt hete navn som Arctic Monkeys, Arcade Fire, Muse, Mika, og Nye Takter-favoritten Beirut. Programmet har kanskje vært en tanke skarpere før, men likevel: Uslåelig.

2) Hove, Arendal 26.-30. juni

Tidenes sterkeste festival-nykommer ser ut som en vinner, med et imponerende rock-orientert program toppet av My Chemical Romance, Killers, Slayer og Queens Of The Stone Age. Sommerens beste samling av midtnivå-artister, med bra navn innen både amerikansk indie (Arcade Fire, Interpol, Bright Eyes), metal (Mastodon, Lamb Of God) og ny britpop (Klaxons, Kaiser Chiefs) Til sammen en viss overvekt av svartkledd MTV-rock. Men stort pluss for å ha både Nellie McKay og Amy Winehouse!

3) Øya, Oslo 8.-12 august

Har lenge vært Norges mest spennende rock-festival. I år er programmet litt fattig på overraskelser – ikke noe The Fall, Dinosaur Jr, Yoko Ono eller Knutsen & Ludvigsen – og mangler litt feelgood-faktor på headlinerne (Tool, Nine Inch Nails, Primal Scream). Store pluss for Tinariwen og Roky Ericson, og et bredt midtfelt av spennende navn som CocoRosie, Bonde Do Role, Yo Majesty, Boredoms og mange flere. Og stort pluss for å ha både Lily Allen og Amy Winehouse!

4) Quart, Kristiansand 2-6. juli

Var Norges viktigste festival og et reelt alternativ til Roskilde, men ble brutalt latt i stikken av Toffen Gunnufsen i fjor sommer, som gikk hen og startet Hove-festivalen i stedet. Årets Quart har mer preg av lokal happening enn nasjonal begivenhet, programmet lukter litt av desperasjon (Juliette And The Licks?!?!?), og bookingen har tydeligvis gått tregt. Likevel er det mye bra på en litt mainstreammåte her. Beste booking er The Good The Bad & The Queen.

5) Norwegian Wood, Oslo, 14.-17 juni

Å se Brian Wilson i Frognerbadet har vært en våt drøm siden denne festivalen startet. Vi stoler på at han får nok tid til å framføre alle sine store Beach Boys-favoritter, selv om han er satt opp som «oppvarmingsartist» for Travis på avslutningsdagen. Waterboys skulle kunne sørge for god stemning uansett vær lørdagskvelden. Robyn Hitchcock og Lemonheads tar var på kultkvoten. Korn og Evanescence tar de tyngste løftene fredag.

6) Bergenfest, 26.-30. april

Roger Waters toppet et imponerende bredt og godt program fra det som en gang var en bluesfestival, men som nå omfatter alt fra Los Lobos og Joe Ely til Gang Of Four og Pet Shop Boys, Coldcut og Marcos Valle, inkludert mye tøff klubbmusikk. En festival som blir bedre og bedre år for år – og som vi i Oslo nå misunner bergenserne. Bare synd at den altså er over for denne gangen.

7) Moldejazz 16.-21. juli

Moldejazz har tradisjon for å slå på stortromma en kveld hvert år. I år får du Steely Dan og Elvis Costello med New Orleans-legenden Allen Toussaint på én og samme billett. Dessuten er åpningskonserten med Terje Rypdals urframførelse av «Bleak House» 39 år etter plateutgivelsen nærmest kulturhistorisk. Programmet preges ellers av mange gjengangere, men slår Kongsberg (4. – 7. juli) på de nevnte attraksjonene. Kongsberg har til gjengjeld Ornette Coleman og Knutsen og Ludvigsen, og eget «særingkort»!

8) Storås, 26-28. juli

De kunne levd fett som gla-festival i skogen for fulle trøndere. Isteden trapper de opp med f.eks. Sierra Leone Refugee All Stars Band, Dinosaur Jr, Midlake og gjenforente Liliedugg. Det viser nok vilje og galskap til å kunne bli en festival virkelig å regne med på nasjonalt nivå. Dessuten holder de fast på sine røtter med både eksklusivt Hans Rotmo-comeback og Åge Aleksandersen.

9) Down On The Farm, Halden 3. - 4. august

I fjor var Dan Stuart hovedattraksjon med Green on Red. I år står han langt nede på plakaten med Danny & Dusty. Aktiviteten på farmen har nemlig tatt seg opp igjen på rekordtid, for i år kommer Flaming Lips og Bryan Ferry til gards. De største plussene får de likevel for å sette Gilian Welch og Big Star på programmet. Kulthelter for de store feinschmeckerne, og alt for etterlengtede navn på norske scener.

10) Ekstremsportveko, Voss 27. - 30. juni

I fjor: Funkhelten George Clinton: I år: Reggaeheltene Sly + Robbie! Og Horace Andy! Og Beenie Man! På Voss! Dette er nesten surrealistisk tøft, og et paradeeksempel på at god booking med gjennomtenkt profil kan vekke nasjonal oppmerksomhet i hard konkurranse med langt større aktører.

Mer fra Dagsavisen