Innenriks

SV-exit kan gi dominoeffekt

SV har forlatt forhandlingene om et forsvarsforlik. Nå setter også Senterpartiet hardt mot hardt. Flere partier kan følge etter.

Bilde 1 av 2

SV brøt forhandlingene fordi de ikke vil være med på innkjøp av 52 F-35 kampfly, slik flertallet har signalisert. Bård Vegar Solhjell tror flere partier nå er villig til å følge etter.

– Jeg blir ikke overrasket om også andre nå trekker seg fra forhandlingene, selv om de har et annet syn på F35. Grunnen til det er de manglende investeringene i Hæren og Forsvaret i nord. Når det ikke endres en millimeter på de investeringene blir det vanskelig, sier Solhjell, som er SVs medlem i utenriks- og forsvarskomiteen.

Senterpartiets Liv Signe Navarsete har i likhet med SV og flere i opposisjonen kritisert langtidsplanen for å være for svak når det gjelder Hæren. Hun utelukker ikke å følge SV og tre ut av forhandlingene.

– Vi kan ikke bli med på en avtale som ikke styrker landmakten, sier Navarsete.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Svakeste siden krigen

Sp hadde i går ettermiddag ikke konkludert på om de skulle trekke seg eller ikke, men var tydelig på hvor smertegrensen gikk.

– Vi kan ikke gå med på at Norge skal ha den svakeste landmakten siden 2. verdenskrigen. Det er helt feil. Det må rettes opp hvis vi skal være med, sier Navarsete.

Senterpartiet har dette som tema på gruppemøte onsdag neste uke.

– Storpartiene avgjør

For at Sp skal være med videre må det skaffes handlingsrom for å få inn bevilgninger til Hæren og Heimevernet, mener hun.

– Det er investeringer som ble vedtatt for inneværende langtidsplan og som nå allerede skulle gjort i løpet av denne perioden. Det trengs oppdatert artilleri, stridsvogner, kampluftvern og IKT-oppdateringer, sier Navarsete og legger til:

– Det står og faller nå på om det er vilje fra Høyre og Ap til å være med på å lage det handlingsrommet, eller vil de bruke hele ramma på jagerfly, ubåter, og nye overvåkingsfly. For oss er det viktigere å styrke Hæren og Heimevernet, enn å få nye overvåkingsfly. Vi kan satse videre på Orion-flyene som vi har oppgradert for en milliard. Tyskland og seks andre NATO-land satser videre på disse flyene. Nå avventer vi de store partiene. Det må vises reell vilje til å forhandles, sier Navarsete.

Ap har også slått fast at de er misfornøyd med planen, og selv med påplussinger på 1,9 milliarder i statsbudsjettet, krever utenriks- og forsvarskomiteens leder Anniken Huitfeldt mer på bordet. Grunnen til det er at 2017-budsjettet kun innfrir 1,1 milliarder av det som skal til for å nå målet om økning på 7,2 milliarder fram til 2020, ifølge Ap.

Også i Venstre er misnøyen med den manglende satsingen på landmakta i LTP stor. Selv om de har sagt ja til 52 kampfly, men vil utsette deler av handelen for å frigjøre penger til Hæren.

Kommentar: Hard kamp om Forsvaret (Arne Strand)

Mer fra Dagsavisen