Innenriks

Startskudd for ny Lofoten-kamp

Oljedirektoratet tror det kan gjøres 20 oljefunn i det mest kontroversielle området på norsk sokkel – Lofoten-Vesterålen og Senja. Nå starter ny kamp om åpning.

SVOLVÆR/TROMSØ: Olje- og energiminister Ola Borten Moe åpnet seansen i Svolvær der resultatet av kunnskapsinnhentingen ble presentert.

– Dette vil starte et nytt politisk ordskifte, sa Borten Moe da hovedrapporten og innholdet i 20 underrapporter ble lagt fram fredag. Regjeringen har kompromisset seg fram til at kunnskapsinnhentingen ikke skal føre til en konsekvensutredning i inneværende stortingsperiode, men hva som skjer etter valget neste høst er et åpent spørsmål.

Utfordrende

Oljedirektør Bente Nyland presenterte to scenarier for området der hun tror det ligger mellom to og ti Goliatfelt under havbunnen. Det er 95 prosent sannsynlighet for at det finnes olje og gass for minst 180 milliarder kroner, og 5 prosent sjanse for at ressursene kan være verdt 1.520 milliarder kroner.

– Det å spå om framtiden er en utfordrende øvelse. Mitt viktigste budskap er at det handler om å se hvilke muligheter som ligger på sokkelen for Nordland og Troms. Dette er ikke sannheten, den ligger sannsynligvis et sted mellom. Noen vil mene at vi kanskje er vel konservative i våre anslag, og den eneste måten å avklare dette på er å bore brønner, sier oljedirektøren.

Arbeidsplasser

I rapporten der de symboltunge områdene kalles det «Nordøstlige Norskehavet» slås det fast at en åpning av området for oljeindustrien kan skape mellom 400 og 1.100 arbeidsplasser mellom Namsos og Tromsø dersom området åpnes. Nasjonalt er bildet mellom 800 og 2.300 arbeidsplasser.

– Det er ikke slik at en åpning skaper 37.000 nye arbeidsplasser, slik enkelte medier meldte torsdag. Dette tallet representerer summen av årsverk over 37 år, sier Leo Grunfelt fra analyseselskapet Menon. Han kunne opplyse at det totale arbeidsmarkedet i Lofoten, Vesterålen og Senja er på rundt 30.000 sysselsatte i dag.

– Bak mål

Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja har sett seg lei av det de mener er overbud fra oljetilhengerne.

– Det har vært en kamp blant oljelobbyen om å love flest mulig nye arbeidsplasser til godtroende lokalpolitikere. Nå kan vi se at det ikke er tilfelle. Det er helt bak mål å risikere 6.000 fornybare arbeidsplasser innen fiskeri og reiseliv for skarve 400 arbeidsplasser, sier nestleder Vågard Erdahl Nyaas.

Fører til aktivitet

Ola Borten Moe mener likevel det er viktig å ikke henge seg opp i tall og at ringvirkningene uansett vil bli positive.

– Dette er ikke anledningen til å gjøre dette til en talldiskusjon om 400 eller 4.000 arbeidsplasser. Det er helt åpenbart at dersom man åpner for olje- og gassaktivitet, og man gjør funn, vil dette føre aktivitet med seg også på land. Det er bare å ta en biltur på Vestlandet, så ser man det, sier Moe til NRK. (NTB)

Frp: – Må åpnes for massiv oljevirksomhet i nord

– Oljerapporten fjerner enhver tvil. Nå må det åpnes for en massiv leteboring og utbygging av oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, sier Per Willy Amundsen (Frp).

Amundsen mener debatten om oljevirksomhet i havområdet utenfor de nordlige fylkene nå må være over.

– Den eneste farbare vei er å åpne områdene for oljevirksomhet så snart som mulig, sier han til NTB.

Amundsen sier det rent formelt vil være nødvendig å gå veien om en konsekvensutredning før de aktuelle havområdene kan åpnes for oljevirksomhet, men legger til at « mye av jobben er gjort» i utredningene som ble lagt fram fredag.

– Det må derfor bli tidenes raskeste konsekvensutredning, sier han.

Amundsen sier han heller ikke i denne saken ser noen fornuftig grunn til å lytte til innvendinger og protester fra miljøorganisasjoner som Natur og Ungdom og Bellona.

– Det er statsfinansierte miljøbevegelser som ikke representerer folket. I denne saken ønsker de å bevare Nord-Norge som det alltid har vært. Dersom de får trekke opp rammene, vil fraflyttingen og nedgangen i folketallet i Nord-Norge fortsette, sier Amundsen. (NTB)

Høyre vil konsekvensutrede oljeutvinning utenfor Lofoten

Nå må havområdene utenfor Vesterålen og Lofoten konsekvensutredes med sikte på oljeutvinning, sier Siri A. Meling (H), nestleder i Stortingets energi- og miljøkomité.

– Oljerapporten som ble lagt fram fredag peker på muligheter som må gripes, sier hun til NTB.

Meling viser til at Nordland 6 allerede er konsekvensutredet, og at Høyre, også i inneværende stortingsperiode, har vært tydelige på at havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen må konsekvensutredes med sikte på leteboring og oljeutvinning

– Også vi er opptatt av miljøhensyn, men vi er overbeviste om at vi ved hjelp at teknologiske løsninger kan få til oljevirksomhet også utenfor Lofoten og Vesterålen på en forsvarlig måte, sier hun.

Meling sier oljerapporten som ble presentert i Svolvær fredag er lovende, både når det gjelder sysselsettingseffekt og verdiskaping.

– Verdiskaping og sysselsetting er særdeles viktig for en region som opplever stagnasjon og tilbakegang i folketall, sier hun. (NTB)

KrF vil vente

Norge har råd til å vente med å åpne havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja for oljevirksomhet, mener Kjell Inge Ropstad (KrF)

Han viser til at det er gjort mange nye og store oljefunn og at presset i norsk økonomi er høyt.

– Det gjør det unødvendig å gamble med de mest sårbare kystområdene vi har, sier Ropstad, som er energi- og miljøpolitisk talsmann i KrF.

Han mener oljerapporten som ble lagt fram fredag viser at det vil være store arealkonflikter ved oppstart av oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen, og enorme miljøkonsekvenser ved et akutt oljeutslipp. (NTB)

Venstre vil ha varig vern

Havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja må gis varig vern mot oljevirksomhet, mener Venstre-leder Trine Skei Grande.

– Og den beste garantien for å få det til, er et stort Venstre etter valget til høsten, sier Grande.

Hun mener det vil være særdeles uklokt å sette i gang oljevirksomhet i et område der fire av verdens ti største fiskebestander gyter.

– Kunnskapene som er hentet inn i forbindelse med mulig oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja viser at det er store interessekonflikter mellom fornybare næringer og oljenæringen i dette området, sier Grande.

Hun viser til at Lofoten og Vesterålen har de største bestandene av torsk og sild i verden.

– Å sette olje- og gassinteressene foran fiskeri- og turistnæringen i et område som er helt spesielt i en tid der investeringene på norsk sokkel er rekordhøye, henger ikke på greip, sier Grande, som kaller Lofoten og Vesterålen Norges matfat.

Venstre-lederen sier hun mener Lofoten og Vesterålen bør sammenlignes med de aller mest fantastiske naturområdene i verden – Amazonas eller Great Barrier Reef.

– Å risikere oljeutslipp i et område som er helt unikt, vil være et stort feilgrep. Når vi vet at to tredeler av de allerede oppdagede kull-, olje- og gassressursene må bli liggende, er Lofoten og Vesterålen helt øverst på lista over de områdene som bør få varig vern, sier Grande. (NTB)

SV: – Fortsatt nei

Fortsetter SV i regjering også etter høstens stortingsvalg, vil havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja ikke bli åpnet for oljevirksomhet, sier SVs Lars Egeland.

Egeland sier han ikke er imponert over antall arbeidsplasser som oljevirksomhet i havområdene utenfor Nord-Norge kan føre til.

– Satsing på fiskeriene vil kunne gi like mange arbeidsplasser, sier han.

SVs energi- og miljøpolitiske talsmann mener rapporten fredag ikke inneholder informasjon som tilsier at SV bør endre holdning til spørsmålet om oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Han viser til at det er kommet en ny rapport fra IEA som slår fast at en femdel av oljen vi vet om, ikke kan brukes.

– Den må ligge. Og vi bør la den ligge i våre mest sårbare områder, sier Egeland, som mener at en oljeutblåsing utenfor Lofoten vil kunne ødelegge hele kysten i løpet av 20 timer. (NTB)

Moe: – Fullt forsvarlig med Lofoten-utbygging

Det er fullt ut forsvarlig å åpne havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja for oljevirksomhet, konkluderer olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp). Men han vil ikke åpne nå.

– Det er ikke lengre et spørsmål om, men når og til hvilke betingelser vi åpner disse områdene for oljevirksomhet, sier Moe etter at hovedrapporten og 20 underrapporter i kunnskapsinnhentingen ble presentert i Svolvær fredag.

Han viser til at resultatene av kunnskapsinnhentingen er på linje med tidligere studier og bekrefter dermed det vi visste fra før.

– Jeg mener det er fullt ut forsvarlig å åpne opp for oljeutvinning i det nordøstlige Barentshavet, sier Moe.

Men han anbefaler likevel ikke en åpning nå. Oljeministeren ønsker en gradvis tilnærming der industrien først tar i bruk områdene som allerede er åpnet sør for Lofoten.

Han ser for seg at regjeringen vil åpne de tidligere omstridte områdene i Barentshavet og Jan Mayen før Lofoten, Vesterålen og Senja. (NTB)

Mer fra Dagsavisen