Innenriks

Snakker bevisst om islam

KrF-leder Knut Arild Hareide tror kristendommen kan være en motvekt mot økende islamfrykt.

Bilde 1 av 2

– De aller fleste som opplever utfordringen med terror er muslimer. Men den har kommet tettere på oss. Og jeg velger bevisst å bruke den, for jeg mener det er viktig at vi snakker om bekymringen rundt den ekstreme islamismen, sier KrF-lederen.

Under helgens landsmøte i Arbeiderpartiet klarte han og partifellene å kapre nesten like mye spalteplass som Ap selv – ved å gjøre debatten om K-en i KRLE-faget til en kamp mellom et samfunn som velger seg et livssynsnøytralt samfunn, eller et som tydelig velger kristne verdier som sitt fundament.

Når han nå gjør seg klar til eget landsmøte i helgen, er det med trygghet om at slik retorikk treffer velgerne.

– Jeg tror den kristne verdiarven har blitt viktigere for samfunnet vårt generelt. Også fordi vi er i ganske stor forandring. Og jeg tror det er noen impulser som går i det norske folk, sier Hareide.

Les også: Jublende Ap-landsmøte skrotet K i KRLE

Mer støtte for K-en

Han tror flere politiske partier har blitt bevisst dette – og at nettopp debatten om KRLE-faget er et av stedene dette kommer frem.

– For fire år siden var alle partier mot K-en utenom KrF, sier Hareide.

Nå er derimot tonen fra både Høyre og Ap en helt annen, påpeker han.

Og selv om Ap fortsatt går inn for å fjerne K-en i faget, merket Hareide seg at vedtaket kom til med et knapt flertall, og at både leder og nestleder i partiet gikk på talerstolen i varmt forsvar.

– Det forsvaret gir òg et signal, sier Hareide.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kobler inn islamfrykt

Valgforsker Bernt Aardal gir KrF-sjefen rett i at kristendom og norske verdier har fått mer plass over tid.

– Særlig innvandringsdebatten har bidratt, med større innslag av både muslimer og moskeer og hele diskusjonen om kvinners stilling, sier Aardal.

Men der andre partier har koblet kultur og innvandring sammen med vektleggingen av kristen kulturarv – slik blant andre kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) fikk kritikk for etter sin mye delte Facebook-hilsen lille julaften – har KrF tidligere holdt fast ved å snakke om kristendom som tro, påpeker valgforskeren.

– Det har vært deres særpreg å snakke om kristendommen, men mer knyttet til tro.

Les også: Vil gi likestillingsbonus til foreldre som velger «riktig»

Motvekt

I et intervju med Dagens Næringsliv i går koblet Hareide økende islamfrykt også med oppslutningen om KRLE-faget. Han uttrykte at nettopp islamfrykten har gjort K-en mer spiselig blant politiske kolleger.

– I møtet med en viss islamfrykt som preger vårt land tror jeg K-en har blitt en bredere sak, sa Hareide, og vektla at «noen av de ekstreme islamistiske tendensene vi ser er det lov å være bekymret for».

– Du mener kristendommen kan være en motvekt mot økende islamfrykt?

– Ja, at vi blir mer bevisste på verdier som vi har bygd vårt samfunn på. At vi ikke tenker at vi bare skal nøytralisere det bort, svarer KrF-lederen.

Kristen garantist

– Du snakker om en voksende islamfrykt i Norge?

– Det er ingen tvil om at den terroren vi har sett, jeg vil si etter 11. september 2001, har preget vestlige samfunn, sier Hareide.

Han understreker at det vi har sett i Europa bare er en brøkdel av hva befolkningen i Midtøsten har opplevd, men;

– Vi kan ikke være naive, men heller ikke overbekymra. Da må fokus være på hvilke verdier vi skal bygge våre samfunn. De kristne verdiene har preget den vestlige sivilisasjonen og det er en av grunnene til at vi er attraktive samfunn, sier han.

– Tror du ønsket om å styrke kristendommens posisjon blant flere politiske partier er med på å gi dere vind i seilene mot valget?

– Jeg må si at vi har ikke sett den vinden helt enda. Men jeg tror folk ser at KrF spiller en helt avgjørende rolle for å være garantisten for kristne verdier og at kristendommen skal ha en plass i vårt samfunn.

Mer fra Dagsavisen