Navn i nyhetene

Gutten mot røyken

– Det er fantastisk at så få unge i Norge røyker. Nesten ingen begynner lenger, sier Bjørn Guldvog på Verdens tobakksfrie dag.

Hvem: Bjørn Guldvog (58)

Hva: Direktør i Helsedirektoratet.

Hvorfor: I dag er det Verdens tobakksfrie dag.

Hvorfor er årets tema for Verdens tobakksfrie dag «tobakk – en trussel mot utvikling»?

– Det er Verdens helseorganisasjon som bestemmer tema for Verdens tobakksfrie dag. Det at tobakk er en trussel mot utvikling, er et viktig tema. Ved å jobbe mot tobakk, beskytter man folks helse, reduserer fattigdom og fremmer utvikling.

Hvordan markeres dagen?

– Vi lanserer en kampanje om standardisert innpakning av tobakksvarer like i forkant. Det å fjerne merkevaren på pakkene, kan bidra til å gjøre røyk og snus mindre fristende, særlig for barn og ungdom.

Verdens tobakksfrie dag har blitt markert siden 1988. Hva har det bidratt til?

– Dagen i seg selv har nok hatt begrenset betydning for nedgangen i røyking her i Norge, men den har bidratt til oppmerksomhet rundt røykeslutt. Norge er så vidt vi vet, det landet i verden med den bratteste nedgangen i antall dagligrøykere. Vi tror summen av mange tiltak har bidratt til den positive utviklingen, både streng lovgivning, høye avgifter, hjelp til røykeslutt og kampanjer.

Fortsatt røyker nær 1 million nordmenn daglig eller av og til...

– Det vil fortsatt være behov for en bred innsats for å hjelpe folk til å slutte å røyke. I tillegg er det viktig å fortsette å bruke strukturelle virkemidler som lovgivning og avgifter for å forebygge rekruttering til både røyk og snus. Det er fantastisk at så få unge i Norge røyker. Nesten ingen begynner lenger. Men vi er bekymret for økningen i snusbruk blant unge, og det tror vi at reklamefrie snusbokser kan bidra til å endre.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– I dag velger jeg en bok av Irvin Yalom, «Da Nietzsche gråt». Yalom er lege og psykiater, og opptatt av de store og små spørsmålene i livet, kjærligheten og døden, i grenselandet mellom filosofi og psykologi.

Hva gjør deg lykkelig?

– Det er å høre til, å kjenne «connection». Det kan jeg gjøre på jobben med supre kolleger, en god middag med familie og venner, eller sammen med kjæresten i hver vår kajakk på Kosterhavet.

Hvem var din barndomshelt?

– En jeg vil trekke frem i stor takknemmelighet var den svenske forfatteren og skuespilleren Beppe Wolgers. Han var den første TV-personen jeg husker som snakket med barn gjennom skjermen. Dessuten snakket han med månen før leggetid, og han var pappaen til Pippi Langstrømpe. Barneboka «Djur som inte» var en av mine favoritter.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Det er nok mer naturlig for meg å bruke andre kanaler. Men hvis jeg trodde det kunne bidra til mindre misbruk og vold mot barn, skulle jeg være enkel å overtale.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Når vi kommer til den gamle tømmerhytta vår på fjellet i isnende vintervær, tenner vi i peisen, åpner en flaske champagne, heller i glassene, går ut i det iskalde vinterværet og legger oss langsomt ned i jacuzzien i 40 grader, ser opp på krystallklar himmel og beundrer stjernebildene.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Akkurat nå kunne jeg tenke meg et par timer med barna mine på 27 og 25. Jeg ser dem for sjelden om dagen.

Mer fra Dagsavisen