Innenriks

Nå vil han trekke seg

Vararepresentant Carl I. Hagen (Frp) mente selv det ikke var mulig å trekke seg fra stortingsvervet. Nå har han ombestemt seg.

Av Marie De Rosa og Sofie Prestegård

I går kunne Dagens Næringsliv melde at Hagen vil trekke seg som vararepresentant til Stortinget for å få plass i Nobelkomiteen. Hagen har imidlertid selv understreket at reglene hindrer ham i å trekke seg fra vervet som vararepresentant, i et intervju med Dagsavisen 25. oktober.

«En vara har ingen hjemmel for å trekke seg», skrev Hagen i en SMS til Dagsavisen forrige måned.

Nå har han åpenbart kommet til en annen konklusjon.

– Trenger klarere regler

Stortingets jurister skal nå vurdere om Hagen kan fritas for vervet.

– Jeg vil nå få satt i gang en gjennomgang av de lovbestemmelser som regulerer dette spørsmålet, se nærmere på Grunnlovens paragraf 63 og valgloven, i tillegg til å se på parlamentarisk praksis for permisjoner, da dette spørsmålet også kommer opp nå, sier stortingsrepresentant Olemic Thommessen i en skriftlig kommentar til Dagsavisen.

Stortinget viser til Grunnlovens paragraf 63 som fastslår at den som blir valgt til representant har plikt til å ta imot valget. Unntaksbestemmelsene synes ikke å være relevante for Hagens tilfelle, skriver NTB.

Stortingspresidenten ønsker også å klargjøre reglene for oppnevningen av medlemmer til Nobelkomiteen.

– Denne saken viser behovet for at vi nå får fastlagt klare regler for oppnevnelse av medlemmer til Nobelkomiteen. Jeg vil nå ta initiativ til dette, sier Thommessen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Frp vil gi fritak

Fremskrittspartiets presidentskapsmedlem er derimot klar til å gi Hagen permisjon fra Stortinget, skriver NTB.

– Vi må søke å finne en løsning. Dersom Hagen kan innvilges permisjon, vil det løse opp i den litt vanskelige situasjonen som har oppstått, sier Frps Morten Wold.

Reglene for fritak skal egentlig praktiseres strengt.

Jens Stoltenberg (Ap) fikk permisjon i forrige periode for å bli NATO-sjef. KrFs Dagfinn Høybråten fikk innvilget permisjon for to perioder siden for å bli generalsekretær i Nordisk råd, og Høyres Børge Brende fikk i 2008 reise til Davos som direktør i Verdens økonomiske forum. Samtidig fikk Frps Sylvi Listhaug avslag på sin søknad om fritak fra vervet som vararepresentant i 2012. Hun søkte permisjon fordi det ble problematisert av at hun jobbet i kommunikasjonsbyrået First House.

Opp til Olemic

Arbeiderpartiet kan ikke utelukke at de lanserer en motkandidat til Carl I. Hagen, men det er ikke noe de vil, ifølge Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Vi synes det er ønskelig å unngå å komme i den situasjonen, sier Støre til Dagsavisen.

– Har Ap noen innsigelser mot at Hagen får plass i Nobelkomiteen dersom presidentskapet fritar ham fra varaposisjonen?

– Vi respekterer at de partiene som har rett til å nominere til Nobelkomiteen, bør ta ansvar for den nominasjonen. Det er ikke kandidaten dette primært handler om, men bindingen og ansvaret Stortinget har for å sikre komiteen uavhengighet, sier Ap-lederen.

Han mener det nå må være opp til presidentskapet å vurdere saken.

– Norge har hatt en veldig streng tradisjon for at er du folkevalgt, så gjelder det perioden ut. Dette står i kontrast til den kampen Hagen førte for å få plass på den lista. Da gjaldt det å få den plassen og nå vil han si den fra seg, men det må presidentskapet vurdere. Sånn er det i Stortinget, man må søke om fritak, og det må presidentskapet vurdere opp mot hva som har vært praksis, sier Støre.

Les også: Uten motkandidat er veien åpen for Hagen

Mer fra Dagsavisen