Innenriks

Nå starter dragkampen om arbeidslivet

Til tross for at hundre­tusener demonstrerte mot endringer av arbeidsmiljøloven, blir mesteparten av regjeringens forslag vedtatt i mars.

Slaget om norsk arbeidsliv står nå på Stortinget.

Regjeringspartiene ønsker å sikre et bredest mulig flertall for endringene av arbeidsmiljø­loven. Derfor jobbes det nå hardt for å få både Venstre og KrF om bord. Midlertidige ansettelser er den tøffeste nøtta.

– Vi ønsker et flertall med alle de borgerlige partiene, sier Arve Kambe (H), som leder arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

– Hovedlinja ligger fast, men vi lytter til innspill, sier Frps Erlend Wiborg, som er nestleder i komiteen.

LES OGSÅ ARNE STRANDS KOMMENTAR

Tjenestemannsloven

For å få fullt borgerlig flertall for midlertidige ansettelser, kan det være at arbeidsminister Robert Eriksson må endre tjenestemannsloven:

Venstre har programfestet at de vil ha en generell tilgang på midlertidige ansettelser, men partiet har satt som krav at dersom de skal støtte en liberalisering av arbeidsmiljøloven, må man stramme inn bruken av midlertidige i staten.

I dag er staten en versting når det gjelder bruk av midlertidige: Mens ca. 9 prosent er midlertidige i privat sektor, er det om lag 18 prosent midlertidige ansatte i staten.

– Det er ikke et ultimatum, men vi ønsker at det skal være likhet mellom sektorene. Nå skal vi sette oss ved forhandlingsbordet, sier Sveinung Rotevatn (V).

Kompromiss

Da Stortinget behandlet arbeidslivsmeldingen i 2012, sto KrF sammen med Høyre og Frp om å harmonisere regelverket mellom det private og staten. Etter det Dagsavisen forstår kan en harmonisering, samt at det settes et tak på to år for hvor lenge man kan være midlertidig ansatt, sukre pillen for KrF.

– KrF er imot en generell adgang til midlertidig ansettelse. Det kan være et springbrett inn i arbeidslivet, men det gir ikke flere sysselsatte totalt. Derfor har vi heller programfestet at vi ønsker noe liberalisering ved harmonisering av regelverkene, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad.

Etter det Dagsavisen kjenner til, jobbes det i kulissene for å imøtekomme sentrums ønsker. En mulighet kan være at Stortinget anmoder regjeringen om å utrede hvordan man kan endre tjenestemannsloven.

Søndagsarbeid

Men regjeringen kan måtte inngå kompromisser på andre forslag: Venstre setter spørsmålstegn ved forslag om aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere og økning av strafferammer. Disse forslagene er imidlertid KrF positive til. KrF protesterer mot forslaget om å fjerne forbudet for søndagsarbeid.

Ap-støtte

Arbeiderpartiet har gått rett i strupen på regjeringen for forslaget om midlertidige ansettelser og fjerningen av kollektiv søksmålsrett. Men også Ap kan være med på å gi Eriksson støtte i Stortinget: Etter det Dagsavisen forstår er Ap positive til å heve strafferammene i arbeidsmiljøloven, men også for å heve aldersgrensen i arbeidslivet fra 70 til 72. Det har vært oppe i partiet flere ganger.

– Partiet skal behandle disse sakene i februar, sier Aps Anette Trettebergstuen.

Iskald mottakelse for arbeidsministeren foran Stortinget

Det ble en kjølig velkomst for arbeidsminister Robert Eriksson da han holdt appell foran rundt 20.000 streikende foran Stortinget.

Av Tom Vestreng

Rundt 20.000 streikende trosset regn og iskaldt vær og sto standhaftig foran Stortinget i to timer for å vise sin avsky mot regjeringens forslag til ny arbeidsmiljølov.

Temperaturen sank et par grader da arbeidsminister Robert Eriksson ble introdusert. Til tross for at det innstendig ble bedt om å ta vel imot ham, ble han buet av scenen.

Men Eriksson fikk framført sitt budskap i fred og ro.

– Godt arbeidsfolk. Jeg har en drøm. En drøm om at alle som står utenfor arbeidslivet skal få bli en del av det seriøse arbeidslivet, åpnet han, og ble møtt med lav buing.

– Det er bedre med en fot innenfor arbeidslivet enn begge føttene utenfor, sa Eriksson.

Til litt høyere buing denne gang.

Han viste til at samfunnet og arbeidslivet har endret seg mye siden arbeidsmiljøloven som dagens lovverk bygger på, ble innført i 1977.

Stod stille

I går sto store deler av Norge stille i to timer. Barnehager, kollektivtransport og offentlige kontorer ble berørt da arbeidet ble lagt ned i politisk streik. Ved over 200 arrangementer landet rundt sa arbeidsfolk i klartekst at de ikke ville ha noe av regjeringens endringer i arbeidsmiljøloven.

LO-leder Gerd Kristiansen mener endringene regjeringen legger opp til, vil svekke situasjonen særlig for kvinner og unge arbeidstakere.

Sjefens velvilje

– Har du ikke fast jobb, så blir du økonomisk avhengig av sjefens velvilje. Våger du da å si noe annet enn ja til overtid og søndagsjobbing, selv om det går ut over situasjonen på hjemmebane? Våger du å si fra om sikkerhetsbrudd eller at arbeidspresset blir for stort? spurte Kristiansen, til jubel fra de frammøtte.

– Det er bedre å ha lua på hodet, ennå ha lua i hånda framfor sjefen, la hun til, og høstet enda mer jubel.

Mer fra Dagsavisen