Innenriks

KrF og Venstre varsler kamp om revidert budsjett

Venstre og KrF varsler kamp for grønn omstilling og mer hjelp til Syria-flyktningene etter at regjeringen la fram forslaget til revidert nasjonalbudsjett.

Av Gunnhild H. Bjerve

Finansminister Siv Jensen (Frp) varslet lavere vekst i norsk økonomi og foreslo å øke oljepengebruken med 5,1 milliarder kroner da hun la fram dokumentet tirsdag.

Siden de fire samarbeidspartiene på overtid ble enige om et statsbudsjett i fjor høst, har pilene for norsk økonomi pekt nedover. Det har ført til blant annet at kommunene har fått mindre skatteinntekter enn ventet, og mange var tirsdag fornøyd med at sektoren får en god del av disse pengene kompensert.

– Vi er glade for at regjeringen foreslår å bevilge 1,1 milliarder kroner til kommunesektoren, men 2015 blir uansett et krevende år, sier styreleder i kommunenes organisasjon KS, Gunn Marit Helgesen, som påpeker at det fortsatt vil bli mindre penger til skole, eldreomsorg og velferd i kommunene.

Les også: Sanner gir vekst og forventer effektivitet fra kommunene

Poseavgiften ut

Venstre mener den økte oljepengebruken må få følge av tiltak som legger til rette for et grønt skifte. Det latterliggjorte stebarnet poseavgift forsvant formelt ut av regnestykket tirsdag. Inn kommer en økning i elavgiften i stedet. Regjeringen vil også stimulere til økt bruk av biodrivstoff og kutter blant annet avgift for biodiesel.

Les også: - Ingen hos oss er «Tante Pose»

Men Venstre krever mer.

– Skal Venstre være med på en slik ekspansiv økonomisk politikk, må en mye større del omprioriteres fra drift til investeringer og tiltak som stimulerer til grønn vekst og omstilling av norsk næringsliv, sier finanspolitisk talsmann Terje Breivik.

KrFs Hans Olav Syversen sier seg tilfreds med kompensasjon til kommunene og er glad det settes av mer penger til å bekjempe barnefattigdom. Men både KrF og Venstre vil fortsette kampen for at til sammen 10.000 syriske flyktninger skal hentes til Norge i år og neste år.

En samlet opposisjon har de siste ukene stilt seg bak kravet om en dugnad for å få flere flyktninger til Norge, men finansminister Jensen har ikke satt av penger til dette nå. I det reviderte budsjettet økes støtten til regionen rundt Syria med 250 millioner kroner, i tråd med argumentet at pengene kan hjelpe flere flyktninger der enn her.

Utrygghet

Her hjemme forbereder regjeringen oss på svakere vekst, takket være lav oljepris. Veksten i BNP for Fastlands-Norge er anslått til 1,25 prosent i 2015 og rundt 2 prosent i 2016. En svakere vekst i sysselsettingen hører med til bildet.

– Selv om ledigheten så langt ikke er spesielt høy sammenlignet med vår egen historie eller andre land, skaper den utrygghet for familiene som rammes, sier finansminister Siv Jensen (Frp).

Regjeringen tror arbeidsledigheten bare vil øke moderat i 2016, takket være en ventet nedgang i arbeidsinnvandringen, og mener lav rente, lavere kronekurs og lavere lønnsvekst vil bidra til å dempe nedturen i økonomien. Noen tiltak settes imidlertid inn: Det blir 1.000 flere tiltaksplasser, og regjeringen gjør om på endringene i permitteringsreglene. Det betyr at arbeidsgiverne kan beholde mer av arbeidskraften tross dårligere tider.

Den rødgrønne opposisjonen frykter likevel at tiltakene ikke vil monne.

– De er for få, for svake og de kommer for sent, sier Arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen om regjeringens tiltak mot dårligere tider.

– Stortinget må ta en ordentlig diskusjon om vi trenger kraftigere lut, sier SVs Snorre Valen. (NTB)

Fakta om revidert nasjonalbudsjett

  • Tredobling av antall kvoteflyktninger med særlige medisinske behov fra 20 til 60.
  • Støtten til Syria og nabolandene økes med 250 millioner, til totalt 1 milliard kroner. Den totale bistandsøkningen blir på 265 millioner.
  • Kommunene får 1,1 milliard kroner for å kompensere for tapte skatteinntekter. Inntektssvikten er beregnet til 1,3 milliarder kroner.
  • I Kommuneproposisjonen for 2016, som legges fram samtidig med revidert budsjett, varsles det en realvekst i kommunenes samlede inntekter til 6-7 milliarder kroner. 4,5- 5 milliarder kroner av veksten kommer som frie inntekter.
  • 21 millioner i økte bidrag for å avhjelpe flyktningsituasjonen i Middelhavet.
  • Ekstrabevilgning på 11,3 millioner kroner til saksbehandling i UDI.
  • Nesten 130 millioner kroner til arbeid mot terror og radikalisering. 78,3 av millionene går til PST. 38,8 millioner til politiet, først og fremst til Oslo politidistrikt. I tillegg går 12 millioner kroner til tiltak mot radikalisering og voldelig islamisme i fengsler og kommuner.
  • 3 millioner kroner til forsøksprosjektet med dyrepoliti i Sør-Trøndelag.
  • Friske midler til HV-øvelser i Forsvaret.
  • Egen ferjeavløsningsordning og et nytt system for belønning av kommuner i vekst.
  • Vegtilsynet skilles ut fra Statens vegvesen for å få et uavhengig tilsyn underlagt Samferdselsdepartementet.
  • Forslag til hvordan dagens 288 kommunale kemnerkontorer skal erstattes av større, statlige regionkontorer presenteres.
  • Den omstridte poseavgiften som ble lagt på is tidligere i vår, fjernes. Inntektstapet dekkes inn ved å øke el-avgiften med 0,5 øre per kilowattime
  • 40 millioner kroner settes av til skredsikring i Romarheimsdalen i Nordhordland.
  • 106 millioner kroner ekstra til 64 tiltak mot barnefattigdom.
  • Skattefradrag til ytterligere 15.000 uføretrygdede.
  • Innstrammingene i permitteringsreglene fra i fjor blir reversert.
  • Husbanken får 6,7 millioner kroner til forbedring av IKT-systemer. Hensikten er bedre kontroll med utbetaling av bostøtte.
  • 25 millioner kroner til å utvide Framsenteret i Tromsø med et nytt byggetrinn.
  • Oljepengebruken økes med 5,1 milliarder kroner. Dermed brukes totalt 2,6 prosent av kapitalen i oljefondet. (NTB)

Mer fra Dagsavisen