Innenriks

Jernteppe mot øst

KOMMENTAR: Norske myndigheter har jo ingen garanti for at ikke Russland vil sende flyktningene de får i retur, tilbake til Norge.

Statsministerens hasteinnkalling av de parlamentariske lederne med en bønn om hastebehandling i Stortinget av en viktig lovendring, er nytt bevis på at regjeringen ikke har god kontroll med håndteringen av flyktningstrømmen.

Det er et grunnfestet prinsipp i vårt parlamentariske demokrati at lovforslag skal ha en grundig behandling i form av forarbeid, høringsrunder og komitébehandling i Stortinget før det vedtas i plenum. Når regjeringen foreslår for Stortinget å sette normal lovbehandling til side, er det tegn på begynnende panikk.

LES OGSÅ: Radikale islamister retter hatet mot Russland

Statsminister Erna Solberg har blitt kritisert for handlingslammelse og for å la seg overkjøre av Frps stortingsgruppe som krever harde tilstramninger i asylpolitikken. Erna Solbergs invitasjon til Stortinget for en måned siden om politisk asyldugnad og bredt forlik. ble avvist av Frps stortingsgruppe i forrige uke. Frp-gruppa var heller ikke fornøyd med de tilstramningstiltakene regjeringen forslo i tilleggsproposisjon til statsbudsjettet. Etter en uke med forhandlinger mellom Frp og Høyre, la de to partiene mandag kveld fram en liste på 15 forslag til asylinnstramninger som de skal forhandle med KrF og Venstre om.

I helgen advarte statsminister Erna Solberg partiene på Stortinget mot å drive politisk spill med denne viktige saken. Hovedadressaten for advarselen var Frp. Og i går forsøkte statsministeren å komme på offensiven med det hastige forslaget om å demme opp for flyktningstrømmen over Storskog. Solberg fikk på flekken støtte fra de parlamentariske lederne til en høyst uvanlige lovbehandlingen. Stortinget ville ha handling, og fikk det.

Selve forslaget om å endre utlendingsloven slik at man ikke trenger å realitetsbehandle søknader fra personer som har hatt opphold i Russland, før de returneres, vil nok flertallet på Stortinget støtte.

Det vil også være kritiske røster mot denne formen for saksbehandling. Men det er tross alt mindre dramatisk enn å stenge grensen for å stanse asyltrafikken over Storskog i Finnmark, slik enkelte i Frp har foreslått. Det hadde nemlig vært en ren provokasjon mot Russland. I stedet senker man et jernteppe over grensen som skal hindre afghanere. syrere, irakere og andre som tidligere har hatt opphold i Russland, fra å komme til Norge.

Men norske myndigheter har jo ingen garanti for at ikke Russland vil sende flyktningene de får i retur, tilbake til Norge. Og da vil flyktningene bli kasteballer over grensen. Det er ikke nok å forandre norsk utlendingslov for å hindre det. Utfordringen med strømmen av flyktninger over Storskog må løses gjennom forhandlinger med Russland.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Utenriksminister Børge Brende sier at forhandlinger pågår. Vi har sett og hørt lite til det. Inntrykket er at det spente forholdet mellom Norge og Russland gjør forhandlinger vanskelig. Utenriksminister Brende har ikke hatt noen høy profil i denne saken. Utfordringene ved grensen mot Russland ved Storskog, er i hovedsak overlatt justisminister Anders Anundsen. Han er mer kjent for å skape problemer, enn å løse dem.

Asylforviklingene i Stortinget går over i en ny fase når det skal forhandles om de 15 tilstramningsforslagene fra Frp og Høyre. Det er uklart hvem det er som skal forhandle med hvem om disse. KrF og Venstre har stilt som vilkår at også Ap og Sp blir med. Det har de gamle rødgrønne kameratene takket ja til. Det brede forliket er ikke Frps hovedanliggende. De er fornøyd med et simpelt flertall for forslagene.

Mer fra Dagsavisen