Innenriks

Høyre, Frp og Venstre vurderer å flytte 1.200 arbeidsplasser og 600 studieplasser ut av Oslo

Inntil 1.200 arbeidsplasser og omtrent 600 studieplasser kan bli flyttet ut av Oslo som følge av enigheten mellom regjeringspartiene og Venstre.

Se liste nederst i saken.

Av Mats Rønning og Dag Kjørholt

– Utflytting av arbeidsplasser gir spennende karrieremuligheter og kan føre til at flere flytter hjem igjen etter studiene, sa kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) da de tre partiene, som sammen har flertall på Stortinget, presenterte sine planer på en pressekonferanse i Oslo torsdag.

I alt 1.200 arbeidsplasser og rundt 600 studieplasser er aktuelle for utflytting, ifølge de tre partiene.

– Men det blir neppe aktuelt å flytte ut alle disse, sa Sanner, som hevder erfaringene fra tidligere utflyttingsprosesser har vært gode.

630 fra før

De nye årsverkene og studieplassene kommer i tillegg til de 630 partiene allerede har vedtatt å flytte ut, eller lokalisere utenfor Oslo.

Språkrådet, Fredskorpset, Likestillings- og diskrimineringsnemnda er blant de virksomhetene som skal vurderes lokalisert utenfor Oslo. Justis- og beredskapsdepartementet skal også sette i gang en utredning av å flytte Politihøgskolens virksomhet i Oslo.

– Denne planen vil skape nye muligheter for folk og lokalsamfunn og bidra til vekst og utvikling både i byer og distrikter, sier kommunalminister Jan Tore Sanner (H).

Dialog

Sanner sier han er opptatt av god dialog med de ansatte og de ansattes organisasjoner, men framholder at det er et sterkt arbeidsmarked i Oslo.

– Det er 50.000 stillinger i staten i Oslo. Mange opplever omstilling i dag. Det kan ikke være slik at statens ansatte i Oslo skal være skjermet mot enhver endring, sa Sanner.

Han kunne torsdag ikke gi et anslag over hvor mange som kan tenkes å bli med på flyttelasset og hvor mange nye som eventuelt må ansettes lokalt.

Ny virksomhet

Planen for statlige arbeidsplasser er et samarbeid mellom regjeringspartiene og Venstre i Stortinget etter en avtale i fjor vår. Det er også konkrete planer omå utrede ytterligere etablering av statlig virksomhet i hele landet. Dette omfatter blant annet oppgaver innenfor kunnskapsforvaltning, landbruksforvaltning, investeringer i grønn teknologi og administrative tjenester.

– Utflytting av statlige arbeidsplasser vil være en vitamininnsprøytning for Distrikts-Norge, sier Venstres kommunalpolitiske talsperson André Skjelstad.

Fremskrittspartiets Helge André Njåstad som leder Stortingets kommunalkomité sier han er trygg på at kompetansemiljøene i distriktene er gode nok.

– Skal vi trygge velferden fremover, må vi bruke kloke hoder i hele landet, sier Njåstad. (NTB)

Statlige arbeidsplasser som vurderes flyttet ut av Oslo

* 1.200 årsverk og cirka 600 studieplasser skal gjennomgås med tanke på utflytting. Dette kommer i tillegg til de 630 som så langt i denne stortingsperioden er vedtatt å flytte ut, eller lokalisere utenfor Oslo.

* Fornybar AS (OED) – Stavanger-, Bergens- og Trondheimsregionen vurderes som lokaliseringsalternativer

* Språkrådet (KUD) – 34 ansatte i Språkrådet.

* Sentraladministrative oppgaver i kunnskapssektoren (KD): vurderes lokalisert til et sted i de tre nordligste fylkene, eller til Vestlandet. Om lag 850 årsverk, hvorav 618 er lokalisert i Oslo.

* Landbruksforvaltningen (LMD): Vurdering av å lokalisere oppgaver eller enheter til ulike steder i landet, blant annet i Trøndelag. Det er i dag 194 og 30 ansatte ved Landbruksdirektoratet i henholdsvis Oslo og Alta. Den samlede arbeidsmengden til landbruksforvaltningen hos fylkesmennene er om lag 300 årsverk.

* Likestillings- og diskrimineringsnemnda (BLD) – vurdering av mulig lokalisering til et av de følgende stedene: Lillestrøm, Sandefjord, Bergen, Stjørdal eller Bodø.

* Vassdrags- og energidirektorat – NVE (OED): Utrede en flytting av tilsynsoppgavene i NVE fra det sentrale kontoret i Oslo og ut til regionkontorene. Det er om lag 57 årsverk, fordelt på 86 ansatte som jobber med tilsynsoppgaver i dag.

* Fredskorpset (UD): Vurderinger av å lokalisere virksomheten til Trondheim, Stavanger eller Førde. Det er for tiden cirka 40 ansatte i Fredskorpset i Oslo.

* Miljøvennlige innkjøp (KMD): Det skal opprettes nye stillinger i Difi til arbeidet med grønne anskaffelser. Dette vil omfatte cirka 10 stillinger. Kommunal- og moderniseringsdepartementet vurderer om stillingene kan opprettes utenfor Oslo, herunder i Difi Leikanger eller på Gjøvik.

* Arbeids- og velferdsdirektoratet (ASD): Utreding av hvordan dagens fylkesstruktur kan omorganiseres, og mulige endringer i den regionale organiseringen. Vil avhenge av regionreformen og ny organisering av fylkesmannsembetene.

* Sekretariatet for Bioteknologirådet (HOD): Vurdere alternativer for lokalisering av Bioteknologirådet utenfor Oslo fra 2020. Bioteknologirådets sekretariat består av 7 statlige stillinger.

*Politihøgskolen (JD): Utredning av å flytte Politihøgskolens virksomhet i Oslo. Nå er det 260 årsverk ved skolen i Oslo, og om lag 670 studenter på bachelorutdanningen

* Husbanken (KMD): Utredning av organisering, oppgaveløsning og departementets styring av etaten. Utredningen skal være ferdig våren 2017. Forvaltningen av misligholdte saker i løpet av 2017 overført til Statens innkrevingssentral i Rana.

Mer fra Dagsavisen