Innenriks

- Harald og jeg har aldri krangla

VENNSKAP: Eldre flest har gode venner, viser ny rapport. Thor Thorgersen (75) og Harald Ramberg (72) fra Drammen har vært bestevenner i nesten 70 år.

En sommerdag på ei hytte i Holmsbu, en dag på 1940-tallet, sa det pang! De to unge guttene var på hver sin familiehytte, da Harald ble invitert over til Thor, der det var fin sandstrand og grunnere vann.

- Etter det var vi sammen hele tida. Vi badet, gikk turer og diktet tullesanger om dem vi kjente på de andre hyttene, sier Harald.

- Fortrinnsvis om jenter, sier Thor.

- Husker dere noen av sangene?

- Njaa..., begynner Harald.

Men når Thor tar rollen som forsanger, istemmer kompisen med dyp og solid røst:

«Hallo, kjære Sossen.

Vel møtt på det vanlige sted.

Satt sammen med far‘in på dossen.

Kjære Sossen, tenk på det.»

Thor og Harald røper at de begge var begeistret for denne Sossen, men det var likevel ingen fare for at det skulle oppstå bitter rivalisering mellom dem.

- Nei, vi var nok for små til det, humrer Harald.

Ett av Thors første minner fra det spirende vennskapet er da Harald dukket opp med ny badebukse.

- Den var rød med hvit stripe. Dessverre var ikke strikken i badebuksa så god, så han måtte sprike med beina hver eneste gang han stupte, så buksa ikke skulle forsvinne. Men det gikk bra hver gang, altså, smiler Thor.

Flertallet har venner

De to pensjonistene har kjent hverandre nesten et helt liv. De har vært hverandres forlovere, og omtaler hverandre som bestevenner.

- Vi holder ingenting skjult for hverandre, sier Harald.

Flertallet i aldersgruppen 70-79 år har en fortrolig venn, viser en ny rapport fra Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA).

Fortrolig venn, i denne sammenhengen, betyr «en (utenfor familien) som står deg nær, og som du kan snakke fortrolig med».

De eldste har sjeldnere venner enn de yngste, men i aldersgruppen 70-79 år svarer cirka 85 prosent kvinner og 70 prosent menn at de har en fortrolig venn.

- I all hovedsak synes jeg det er et positivt, og litt overraskende, funn. Kanskje vennskap betyr mer blant eldre enn jeg hadde trodd på forhånd, sier Svein Olav Daatland, NOVA-forskeren bak rapporten.

Gode og tunge tider

Vennskap er i alle fall veldig viktig for de to vennene fra Drammen. Men det var ingen selvfølge at det skulle bli de to. De er nemlig litt forskjellige. Harald drev tidligere med friidrett i mange år, mens Thor er mer en «kontormann», som han selv sier. Og en av Haralds favorittsysler - fisking - vil Thor helst slippe.

- Jeg er mer interessert i å spise fisken.

- Men jeg har alltid vært imponert over hvor mesterlig Harald bruker pilken. Han er råsterk i pekefingeren, legger han til.

Likevel har de mer enn nok til felles. Særlig har Metodistkirken i Drammen, der de begge er svært aktive, vært en rød tråd i vennskapet deres. Der traff de konene sine, som for øvrig også er hverandres forlovere.

De har delt mange oppturer, der ferieturer til utlandet er blant høydepunktene. Men de har også vært der for hverandre i tunge perioder.

- Vi mistet en sønn. Han var syk fra han var 12 til han døde som 36-åring. Det var mange turer fram og tilbake til Rikshospitalet. Da var det fint å ha gode venner, sier Harald.

Ensomme eldre menn

Det å ikke ha en god venn, slik han har, beskriver Harald som å mangle en vegg. Og selv om flertallet i alle aldersgrupper oppgir at de har fortrolige venner, er det fortsatt et betydelig antall, særlig eldre, som ikke har det. Eldre menn har sjeldnere venner enn eldre kvinner. Og kjønnsforskjellen øker betraktelig når man passerer 80 år.

Svein Olav Daatland i NOVA sier at dette delvis skyldes at menn rett og slett lever kortere enn kvinner, og dermed mister vennene sine tidligere. Men det er ikke hele forklaringen, mener han.

- Menn har oftere et nettverk knyttet til jobben, et nettverk mange mister når de pensjonerer seg. Dessuten er kvinner mer sosiale, og flinkere til å ta initiativet til å møte andre utenfor hjemmet, sier Daatland.

Thor Thorgersen er enig.

- Statistisk sett går jeg bort før kona mi. Og kvinner tar nok oftere kontakt med andre kvinner enn vi tar kontakt med andre menn. Det er heller ikke så lett å knytte nye kontakter i 75-årsalderen.

Men det er aldri for sent, mener de to kameratene som viser til at det er mange steder det går an å møte nye mennesker, selv i godt voksen alder.

- Man må bare finne de rette arenaene. For oss er Metodistkirken viktig. Andre spiller bridge eller bowling, sier Harald.

Aldri uvenner

Man skulle tro at det i løpet av et vennskap på nesten 70 år må ha oppstått en og annen krangel. Men, nei da.

- Harald og jeg har aldri krangla. Ikke som jeg kan huske i hvert fall, sier Thor.

- Vi har selvfølgelig vært uenige innimellom, men vi har aldri vært uvenner, sier Harald.

De er klare på at toleranse overfor hverandres feil og mangler er nøkkelen til å bevare et godt vennskap.

- Du må regne med at du ikke klarer å leve et helt liv uten å vise dine dårligste sider, men vi har ikke dvelt ved dem, sier Thor.

Naboer

På sine eldre dager har Thor og Harald bare kommet nærmere hverandre, i dobbelt forstand. For noen år siden flyttet nemlig Harald til naboblokka til Thor, i Drammen sentrum. Når de stiger ut på terrassen kan de vinke til hverandre. Det er veldig praktisk, spesielt når konene har syklubb.

- Når vi er på terrassen og hever kaffekoppen, er det klar bane. Da drar jeg ned til Harald hvis syklubben er her, sier Thor.

For selv om de understreker at de er lykkelig gift, kan det være greit å slippe unna damene noen ganger.

- Det er veldig ålreit, ler Harald.

Hvert eneste år skriver de to vennene under på at de fortsatt er hverandres forlovere. En liten, humoristisk seremoni som minner dem om at de er bestevenner - for alltid.

- Vi har vært veldig heldige, sier Harald Ramberg.

sturla.hanssen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen