Nyheter

Tilbake fra Irak

Benedicte Hafskjold fra Drammen leder Kirkens Nødhjelps humanitære innsats i krigsherjede Irak. Massegravene etter IS’ herjinger har gjort veldig sterkt inntrykk på henne.

Mens aller siste fase av krigen mot IS raser i Mosul og hundretusener er fordrevet fra sine hjem i forskjellige deler av Irak, styrer Benedicte Hafskjold fra Drammen den humanitære innsatsen til Kirkens Nødhjelp i landet.

– I Irak jobber vi hovedsakelig med internt fordrevne irakere. Vi jobber i leire som folk har måttet flyttet til, men også på hjemstedene som vi håper folk kan flytte tilbake til, forteller Hafskjold til Dagsavisen Fremtiden.

35-åringen har ledet Kirkens nødhjelps Irak-kontor siden januar i år, og har nylig tatt seg sommerferie etter mange måneders intenst arbeid.

Utrolig ondskap

– Vi har arbeidet i fem leire, tre av dem med jesidier drevet på flukt i 2014, og to av dem med flyktninger fra Mosul. Vi jobber blant annet med å sikre rent vann og hygieniske toalettforhold og deler ut hygieneartikler som såpe, og så videre. På hjemstedene reparerer vi blant annet infrastruktur og lager nye brønner for å gi vanntilførsel til lokalsamfunn, sier Hafskjold.

Irak går en usikker framtid i møte. Noe av det som gjorde sterkest inntrykk på Hafskjold i Irak, var å se massegraver etter IS-angrep mot jesidier, en av Iraks minoriteter, i Sinjar.

– Ødeleggelsene var enorme. Når man ser markeringene etter massegravene, slår det en at IS har begått ufattelig mye grusomhet. Man sitter igjen med mange spørsmål, om hvordan er det mulig at vi mennesker kan gjøre så utrolig mye både ondt, men også mye godt, sier Hafskjold.

I farens fotspor

Hafskjold vokste opp i Løkkebergveien i Drammen, gikk Bragernes barneskole, på Børresen ungdomsskole og på Drammen videregående skole. Deretter peilet hun seg ut mot verden.

– Min far jobbet i Forsvaret og har hatt mange oppdrag ute for både FN og NATO. Jeg har alltid visst at det var noe sånt jeg ville jobbe med, sier hun.

Etter videregående ble det backpacking, hun jobbet som frivillig, begynte på utviklingsstudier. I 2011 startet hun i Kirkens Nødhjelps beredskapsgruppe og hun har jobbet blant annet i Liberia og Libanon, før hun tok over som leder for Kirkens Nødhjelps operasjoner i Irak.

– Veldig motiverende

Selv om hun ser mye lidelse og elendighet i arbeidet, er det også mye som gleder og gir motivasjon.

– Vi kan ikke løse store politiske problemene, men vi kan i alle fall sørge for at de grunnleggende behovene dekkes, så det er veldig motiverende, sier hun.

– Vi er veldig heldige i Norge. Det er en stor klisjé, men det er sant og jeg tenker utrolig mye på det, avslutter hun.

Mer fra Dagsavisen