Nyheter

General for adventsfestival

Selv om hans desembermåned også i år er viet kirkemusikk, er det en romanserie som har formet Jørn Fevangs sosialistiske tenkning - han har lest bøkene minst 15 ganger.

Jørn Fevang (57) er kantor i Bragernes kirke og arrangerer den 24. utgaven av Adventfestivalen som starter søndag.

– Vi har tidligere satt opp både Händels Messias og Bachs Juleoriatoriet, men i år inneholder åpningskonserten en del mindre ting. Vi skal blant annet fremføre «I was glad», en hymne som ble skrevet til kroningen av Edvard den 7. i England i 1902. Men før denne konserten klokka 19, blir det en barneforestilling kl. 17.30 som avsluttes utenfor kirken med tenning av den store, flotte krybben som var ny i fjor. I tillegg til julas budskap, har vi med St. Hallvard som et lokalt element i krybben, slik det er vanlig i Spania, hvor krybbetradisjonen er hentet fra.

Hva vil du trekke fram i år?

– Under hele adventstiden vises en kunstutstilling av Olav Leikanger i kirkerommet, med tema flyktninger. Konsertmessig er det mange av artistene som har vært før, og det skal være en orgelkonsert, og det er ikke hvert år. Ellers vil jeg trekke fram åpningsdagen, med Bragernes kirkes jentekor, guttekor, ungdomskor og kantori, og hvor barna står i fokus, det synes jeg er noe av det viktigste. Festivalen avsluttes med Bragernes kirkes solistensemble og midnattskonsert på lille julaften, og er personlig et av mine høydepunkt.

Det blir også konserter i andre kirker enn Bragernes?

– Ja, i St. Laurentius katolske kirke, Strømsø kirke og i Fjell kirke.

Hva betyr hjelp fra frivillige for dere?

– Adventsfestivalen hadde ikke vært mulig uten denne innsatsen. Vi er så heldige å ha et stort frivilligkorps som legger ned mange hundre timer i dugnadsjobb hvert eneste år.

Har planene om nummererte plasser i kirken strandet?

– Neida, det ligger fortsatt hos Riksantikvaren og Kirkerådet, kirken jobber jo i et evighetsperspektiv, hehe. Målet er å kunne differensiere prisene og unngå stress i forkant av konserter, slik det gjøres i kirker ute i Europa. Vi får det til, det tar bare tid.

Hvorfor tror du folk er så opptatt av konserter før jul?

– Det viser at jule- og kirketradisjon sitter dypere enn vi tror, og er nok et genuint uttrykk for det folk har behov for, det gir en noe.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Johan Falkbergets «Christianus Sextus-trilogien, som jeg har lest minst 15 ganger, og som har formet min sosialistiske tenkning. Falkberget var kirkemann og sosialdemokrat, og bøkene traff meg fullstendig.

Hvem er din barndomshelt?

– Leiv Berulfsen, en organist i Sandefjord som fyller 90 neste år. Jeg spilte med ham fra jeg var 7–19 og så veldig opp til ham. Jeg gikk i kirken ved enhver anledning, for eksempel når han spilte til brylluper, og satt ved siden av ham for å lære.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Drar på liturgiske eller musikalske rangler, gjerne til Leipzig, det er jo litt sært. Jeg reiser ikke så ofte, men jeg får det til, og jeg kan gjerne dra alene – da kan jeg få med meg alt, ha-ha.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– De rundt meg ville sikkert si at jeg burde komme meg litt ut og ta det mer med ro. Men når jeg øver er det både avslapning og jobb. Og det er jo derfor jeg holder på.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot eller for?

– Mot rasisme.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Med Listhaug og tatt et tak i henne, det går ikke an å kjøre en flyktningpolitikk som det hun gjør.

Mer fra Dagsavisen