Nyheter

- Folk forventer et sted som lever, et sted å besøke, hvor døra er åpen

Thorleif Haugs barndomshjem på Årkvisla ble reddet. Nå må kommunen ta ansvaret for å drifte, tordner ildsjel Knut Olaf Kals.

Bilde 1 av 2

– Hadde jeg ikke sittet i kommunestyret hadde jeg ikke brydd meg om kommunen, men de har et ansvar, og jeg tør å si ifra! Lier må ha identitet, trekkplaster og et innhold, det holder ikke bare med «Grønne Lier», påpeker Kals.

– Det er viktig at kommunen skjønner at vi må gjøre noe, det har nærmest blitt en usynlig folkebevegelse om at stedet må få leve, og derfor trengs det støtte til drift. Folk forventer at de skal finne et sted som lever, et sted å besøke, hvor døra er åpen og hvor de kan få oppleve barndomshjemmet til Thorleif Haug, redegjør Kals og ønsker at kommunen skal inngå en økonomisk forpliktelse. Han understreker at han har en god dialog med ordføreren. Kommunen på sin side jobber med saken.

– Jeg skjønner godt at Knut Olaf Kals er utålmodig, men det hender at ting tar tid. Her ønsker vi å komme fram til en løsning som politiske Lier ønsker og som gagner Haugstua, sa ordfører Gunn Cecilie Ringdal til Lierposten onsdag.

– Min plan med Haugstua var i aller første omgang å redde det fra å falle sammen. Og siden jeg er en bokorm som er glad i historie, forsto jeg etter hvert at det ikke bare var huset og skihistorien som var interessant. Jeg skjønte hvilken mann dette var, dette er stort og viktig, oppsummerer Kals.

12. desember 1934 døde Thorleif Haug, 40 år gammel. Nøyaktig 80 år senere ble venneforeningen stiftet, som siden har nedlagt tusenvis av dugnadstimer med å sette huset på Årkvisla i stand, med fagfolk som veiledere og rettesnor. Spennende aktiviteter holder også hus i Haugstua. I morgen, lørdag kommer Tor Bomann Larsen og holder foredrag, og det planlegges mer. Kals gleder seg;

– Dette er et levende kulturminne, med historien som en forankring i bunnen, og glemmer man historien blir framtida vaklende.

Mer fra Dagsavisen