Nyheter

Ferierer dypt inne i skogen

Speiderhyttene i Drammen gjør stor suksess blant turister fra hele verden. Røde, lille Risdalsbu er aller mest populær.

Bilde 1 av 4

Det tar en drøy halvtime å gå opp fra parkeringsplassen ved Trollstien og opp til den lille speiderhytta Risdalsbu. For turister som ikke er vant til å tråkke gjennom skog og mark, må det fremstå som rene ekspedisjonen å gå opp gjennom furuskogen, forbi Hellashytta og videre opp på smale stier til speiderhytta.

Internasjonale gjester

Det internasjonale utleiekonseptet Airbnb har nådd dypt inn i Drammens skoger. Speiderne i Drammen har lagt ut flere av sine hytter på nettsiden, hvor man kan leie ut til et internasjonalt publikum, og responsen har ikke uteblitt.

– Vi har hatt gjester fra hele verden, forteller Lars Erik Moen i 3. Drammen speidergruppe. Det er han som har ansvaret for å leie ut den lille, røde hytta uten innlagt vann.

Han ramser opp land som Tyskland, England, USA, Singapore og Malaysia.

– Engelskmenn og tyskere er det aller flest av sier han.

På jobbleting

Når Moen tar med seg Dagsavisen Fremtiden på besøk til Risdalsbu, er det Mohamoud Ali som tar oss imot på hytta, hvor han har bodd den siste uka. Ali flyttet fra Kristiansand, hvor han har bodd så godt som hele livet, for en drøy uke siden, til Drammen. Den blide sørlendingen flyttet først og fremst for å finne seg jobb i Drammen eller i Oslo-området. hvor det er flere jobbmuligheter enn i hans gamle hjemby på Sørlandet. Han har planer om å bo på Risdalsbu i en kort periode, fram til han har funnet seg en passende leilighet.

– Jeg kontaktet Lars gjennom Airbnb, og er overrasket over hvor bra det er her, sier han.

Ali har ingen erfaring med å bo ute i naturen på denne måten, men er positivt overrasket.

– Jeg trives godt her. Jeg har løpt mye i naturen tidligere, i lysløypa i Baneheia i Kristiansand, men dette er nytt for meg, sier 31-åringen til Dagsavisen Fremtiden.

I sandaler midt på natta

– Vi hadde sju studenter fra Vietnam som var her en gang. De landet klokka halv to om natta på flyplassen, og jeg måtte hjelpe dem med å finne veien til hytta. Han ene hadde på seg sandaler, og to av dem hadde med seg trillekoffert, forteller Lars Erik Moen.

Den skjeggete speiderlederen holder turkaffekanna med en tykk furukvist over flammene på bålet som han på ekte speidervis har tent opp med én eneste fyrstikk. Som vert har han kun fått de beste anmeldelser hos Airbnb, og nå varter han opp med bålmat og -drikke – kyllingpølser i brød og kokmalt kaffe.

Ifølge Moen, tjente 3. Drammen speidergruppe rundt 20.000 kroner på å leie ut hytta i fjor. Ingen stor sum, men mer enn nok til å drifte hytta, som også brukes aktivt av speiderne, og til å sitte igjen med en liten slant på toppen av det hele. For øyeblikket leies hele hytta, som har ti sengeplasser, ut for så lite som 181 kroner natta.

Økt forespørsel

Airbnb opplever økt forespørsel fra gjester som ønsker å overnatte i hytter ute i naturen.

– Den gjennomsnittlige alderen for turister som reiser i området er 39 år, noe som indikerer at det er veldig populært for familier. Vi er glade for denne veksten, og for at folk velger å tilbringe tid i naturen, sier James McClure, daglig leder for Airbnb i Nord-Europa til Dagsavisen Fremtiden.

Flere speiderhytter

Risdalsbu er ikke den eneste speiderhytta som leies ut i Drammen. Hyttene Pintleiken og Tuva ligger også ute på Airbnb.

– Det er enkle hytter uten vann og med utedo, sier Ivar Kylland som har ansvaret for å leie ut de to hyttene.

Likevel kommer folk jevnt og trutt gjennom året for å bo der – også på vinteren, forteller han.

Mersmak

For Mohamoud Ali, som i utgangspunktet kom til Risdalsbu mer fordi han trengte et sted å bo mens han leter etter jobb, enn fordi han ønsket å bo i naturen, har oppholdet gitt mersmak.

– Etter at jeg har funnet meg et sted å bo, kan jeg godt tenke meg å komme tilbake hit en helg. Jeg har lyst til å lære mer om livet ute i naturen, slår han fast.

Mer fra Dagsavisen