Nyheter

Ajaz klar for ny verdensrekord

Om en snau måned har Ajaz Ul Haq planer om å gjøre noe ingen andre har gjort før ham.

Bilde 1 av 6

Ajaz Ul Haq var 34 da han først begynte å fly drager i 1999. Den gangen bodde han i Pakistan, og hadde en mastergrad i botanikk. Han var arbeidsledig noen måneder, og trengte en aktivitet å fylle tida si med. Den aktiviteten ble drageflyging, og på de 19 årene som har gått siden den spede begynnelse, har Ajaz, som i dag bor på Tangen i Drammen, blitt en dragetemmer som verden ikke har sett maken til.

Verdensrekord

Guinness rekordbok virker lite oppdatert når det gjelder det høyeste antallet drager holdt i lufta av én person. Det står noe om en kineser som holdt 43 drager i lufta i 2006. Ajaz er langt forbi det nivået, og har vært det lenge.

– Jeg planlegger 1.000 drager på én snor i lufta, sier han.

Rekorden skal, dersom alt går som planlagt, settes på Furusetfestivalen i Oslo 19. august.

– I 2001 fløy jeg 101 drager på en snor i Islamabad, og det ble sendt på TV, sier den blide og engasjerte 53-åringen som tar imot Dagsavisen Fremtiden i sin enebolig på Tangen, hvor han bor sammen med sin kone og sine to sønner.

Et par år senere hadde han klart å sende 200 drager opp i luften.

– Michael Palin skrev om meg i boka si da han var på besøk i Pakistan, forteller han.

Ikke smittsom

– Pappa, husker du da du fikk det til å regne godteri fra dragene? spør Hamza Noman (7).

Godteriregn til tross, drageinteressen har ennå ikke tatt Ajaz’ barn med storm.

– Nei, vi har ikke så mye drageinteresse vi da, sier sjuåringen nøkternt. Han sverger heller til spill på iPaden.

Drageverksted

Ajaz Ul Haq kom til Norge i 2006, og i dag jobber han som lærer i Nedre Eiker. Dragehobbyen har han tatt med seg og utviklet videre til norske forhold og nye høyder.

– Jeg fløy 504 drager på en snor i 2013. Det var veldig tungt å holde dem, så jeg klarte bare tre–fire minutter, forteller han.

I kjelleren hjemme har han innredet sitt eget verksted, hvor han lager dragene med egne hender. Der ligger bambusspinner, stenger i karbon og glassfiber og forskjellige typer plast og nylon, som dragene lages av.

Spesialdesign

– Jeg har spesialdesignet dragene selv. Da jeg kom til Norge i 2006, fant jeg ut at det var veldig vanskelig å fly drager her, det er turbulent, med skiftende vindretninger og mye luftfuktighet og masse trær overalt, så jeg har laget drager som passer til norsk klima, sier han.

Han har importert mylar fra Kina, og bruker nylon og andre stoffer som passer norske vær- og vindforhold.

– Drager er veldig teknisk. NASA har en egen avdeling som bare driver med drager, sier mannen som snart kan sette ny dragehistorie.

Mer fra Dagsavisen