Fredrikstad

Slik vil de sørge for at vi kaster mindre mat

Med en mobilapp som våpen, skal kampen mot kasting av spiselig mat vinnes - nå også i Østfold.

Bilde 1 av 4

Hvert år kastes det godt over 350.000 tonn mat fra norske husholdninger og dagligvareforretninger. Selv om matsvinnet har gått noe ned de siste årene, går fremdeles fullt spiselige matvarer for svimlende 20 milliarder kroner rett i søpla årlig.

– Det er egentlig ganske grotesk. Hver og en av oss kaster i snitt 42,1 kilo spiselig mat. Den vanligste årsaken er at maten har gått ut på dato, men veldig mye er jo spiselig etter best før-datoen og til og med etter siste forbruksdag-datoen, sier forretningsutvikler Anniken Hoff Quirk i Too Good To Go.

Smaker seg fram

Denne uka er hun og to venner på sykkeltur gjennom Østfold for å rekruttere nye samarbeidspartnere til mobilappen, som har som mål å redusere matsvinn.

Når Dagsavisen Østfold møter dem, er de midt i en restefrokost på campingen.

– Det handler om å gjøre små endringer i vanene sine. Bruke sansene, lukte og smake seg fram til om maten fortsatt er god, sier Quirk.

Appen fungerer på den måten at matbutikker, bakerier og restauranter kan legge ut overskuddsmat, som ellers ville blitt kastet, til en billig penge. Forbrukere kan deretter kjøpe den fullt spiselige maten via appen, hente den før stengetid, og dermed unngå at den går til spille.

– Generasjonsfenomen

– Folk har blitt veldig bevisste de siste årene, dette er jo et fenomen som tilhører vår generasjon. Besteforeldrene våre ville for eksempel aldri kastet en banan som var blitt litt brun, sier Quirk.

Siden oppstarten her i Norge i starten av 2016 har Too Good To Go skaffet seg mer enn 450 samarbeidspartnere rundt om i landet, de fleste av dem naturlig nok i de største byene.

I Østfold har de så langt bare fått med seg 14 bedrifter på laget, og nettopp derfor settes støtet inn der i sommer.

– Vi er ute for å rekruttere, og sprer det grønne budskapet om at maten hører hjemme i magen og ikke i søpla. Matsvinn er jo et problem over hele landet, og dette konseptet trenger bare ett serveringssted med mat til overs og én person med en smarttelefon, så har man en match, sier Quirk.

Kampen mot matsvinn har fått stadig økende oppmerksomhet den siste tiden, og flere politiske partier tar til orde for å innføre en matkastelov og etablere matsentraler i de større byene for å kutte i den enorme mengden mat som kastes her til lands.

– En matkastelov er et godt alternativ, matsvinn burde ikke være et så stort problem som det er nå, fastslår Quirk.

Hun trekker også frem avtalen mellom regjeringen og matvarebransjen om å halvere matsvinnet innen 2030 som et positivt initiativ.

Miljøansvar

En av bedriftene som har kastet seg på i kampen mot matsvinn er Råde Bakeri, med alle sine ti utsalgssteder.

– Vi ble tipset om appen og så at en del andre bakerier var med, så da tenkte vi at dette kunne passe fint for oss også, sier markedsansvarlig i Råde Bakeri, Linda Fredriksen.

Hun forteller om gode tilbakemeldinger fra kundene på at de nå har et tilbud om overskuddsmat til lavere pris.

– Kundene er fornøyde, og det er en del av dem som allerede har tatt appen i bruk. Dette passer også veldig fint med vårt ønske om å ta miljøansvar, sier Fredriksen.

– Helt sjanseløst

På Råde Bakeri i Gamlebyen i Fredrikstad sitter Kjetil Hausken og Arne Elde og nyter en enkel lunsj. De er samstemte om at det er et gode at oppmerksomheten rundt matkasting har økt den siste tiden.

– Jeg har alltid vært kronisk til å ta vare på alt, og målet er at det skal bli spist, sier Elde.

– Det er kjempebra at det finnes enkle løsninger for å få ned matsvinnet, for det er jo helt sjanseløst at vi kaster så mye mat, supplerer Hausken.

Anniken Hoff Quirk tror man bare har sett starten på en endring i samfunnet med tanke på holdninger til kasting av mat.

– Vi har 278.000 brukere av appen, noen av dem er veldig aktive, men mange av dem vi møter sier de ikke har brukt den ennå, sier Quirk.

Det har i alle fall ikke vært mangel på oppmerksomhet for de tre matsvinn-ambassadørene som har rullet gjennom Østfold på to hjul de siste dagene.

– Det er gøy å bli stoppet fordi vi har på oss gensere med «Too Good To Go» på, og folk er utelukkende positive til det vi driver med. Kanskje kommer politikerne også på banen og vil sette i gang flere regler, avslutter Quirk.

Mer fra Dagsavisen