Halden

Her er det offisielle hjertestarterregisteret

I Halden er det 7 registrerte hjertestartere på Norges nye offisielle register.

Helseminister Bent Høie ga Helsedirektoratet oppdraget med å skape et offisielt register over hjertestartere. Mandag ble siden 113.no lansert.

- Det er bra at vi har fått et offentlig register som gir en samlet oversikt over hvor hjertestartere er plassert. Jeg ga Helsedirektoratet og nasjonale kompetansetjenester dette oppdraget i 2015. Nå får AMK-sentralene en kvalitetssikret oversikt over tilgjengelige hjertestartere – som publikum kan bruke ved hjertestans, sier helseminister Bent Høie.

Hjertestarterregisteret driftes av den offentlige helsetjenesten og er tilknyttet helsemyndighetene. Ansvarlig for drift er NAKOS (Nasjonal kompetansetjeneste for prehospital akuttmedisin), som er en del av Oslo Universitetssykehus (OUS-HF).

Poenget er at registeret skal være åpent og enkelt for alle å bruke. Lett tilgjengelighet skal redde liv. Men så langt er det i all hovedsak Rema 1000, som har satt ut hjertestartere i alle sine butikker, som er registrert.

Les om Rema1000 satsingen her

- Tidlig varsling av 113 er viktig for å redde liv ved akutt sykdom og skade. Når publikum ringer 113 får de kvalifisert hjelp til å gjøre de riktige tingene – som å starte hjerte-lungeredning og bruke hjertestarter. Det øker overlevelsen. Derfor er det viktig at alle som har hjertestartere registrerer dem i det offentlige hjertestarterregisteret på www.113.no, slik at AMK-sentralen til enhver tid vet hvor nærmeste hjertestarter befinner seg, sier Høie.

Så langt er det ikke så mange som har registrert hjertestartere, men direktoratet regner med at det vil bedre seg så fort registeret blir kjent.

Hjertestarterregisteret inneholder geografisk plassering (GPS koordinater/beskrivelse) og tilgjengelighet (f.eks. i åpningstiden for en butikk/kjøpesenter). Oversikten er basert dels på informasjon fra registre som allerede er etablert, for eksempel Apotek1 og dels på opplysninger innhentet fra leverandører.

- Hjertestarterregister inngår i en nasjonal førstehjelpsdugnad - «Sammen redder vi liv». Ambisjonen er å redde 200 ekstra liv ved hjertestans, sier Mona S. Higraff i Helse- og omsorgsdepartementet og forteller hvorfor det er behov for et register:

- Tidlig igangsatt hjerte-lungeredning (HLR) og HLR med god kvalitet redder liv.
- God publikums HLR i kombinasjon med tidlig elektrosjokk (bruk av defibrillator) gir best overlevelse.   
- Hvis man kan lykkes med å få frem en defibrillator til pasienten før ambulansen ankommer, øker dette sannsynligheten for at hver fjerde pasient kan overleve hjertestansen.
- Opprettelsen av et hjertestarterregister gjør at AMK-sentralene kan gi innringer/tilstedeværende råd om hvor nærmeste hjertestarter befinner seg og hvor de kan hente den.
- Gjennom oppslag på hjertestarterregisterets hjemmeside www.113.no og informasjon i media kan publikum også gjøre seg kjent med hvor nærmeste hjertestarter befinner seg.
- I dag finnes det flere tusen hjertestartere som AMK-sentralene ikke vet om. Skal registeret fungere etter intensjonen er det viktig at alle som har en defibrillator registrerer denne i det offentlige hjertestarterregisteret på www.113.no

Mer fra Dagsavisen