Kultur

Ut og fly med barna

Sommerferien står for døren, og mange småtasser skal ut og fly. Her får du tips til barnevennlige flyselskaper, flyplasser – og hvordan flyturen kan gjøres så behagelig som mulig for alle.

Bilde 1 av 5

– Vær så god! Turkish delights!

Ferskpresset appelsinjuice til mor, tegnesaker, aktivitetsbok og Rubiks kube til barn (genialt!). Og til og med noe så utrolig som riktig god flymat (jo, det er mulig!) tilpasset både små og store.

Et litt mer barnevennlig flyselskap, som Turkish Airlines, kan absolutt gjøre den litt fryktede familieflyturen til en mye hyggeligere opplevelse.

Asiatiske best

– Generelt lønner det seg å satse på et ordentlig flyselskap, spesielt når du skal reise langt med barn, så de for eksempel ikke blir vekket av at det pushes ting du kan kjøpe hele veien, sier Torild Moland, redaktør i magasinet Reiselyst, som har reist mye med sine to barn Emilie (11) og Jacob (13).

Bedre plass, barnevennlige overraskelser og ekstraservice kommer også godt med. Som regel er det de asiatiske flyselskapene som går av med seieren når de mest barnevennlige flyselskapene kåres på ulike rankinger.

Gulf Air er fortsatt klart ledende i klassen, med egne Sky Nannies som tar vare på ungene under flyturen og spiller spill med dem. Barna får også servert måltider først, og en morsom goodiebag med mange overraskelser. Og har du glemt noe i stelleveska, er alt fra bleier til body lotion tilgjengelig. De har også egne innsjekkingsskranker for familier.

2.000 kanaler

Emirates er et annet selskap med mange gode tilbud til hele familien. Nylig gikk de nok en gang til topps på kåringen over de beste underholdningstilbudene i luften, med mer enn 2.000 kanaler. Leker, sunne og salte snacks, samt en rekke andre goder venter også de yngste i luften. Singapore Airlines, Japan Airlines, Cathay Pacific, Etihad og Virgin Atlantic er andre som går for å ha godt fokus på barna.

Verst er lavprisselskapene, der barn mellom to og elleve som regel må betale voksenbillett uansett, og du ofte må holde ut lange køer både for innsjekk og boarding.

Hos de konvensjonelle flyselskapene får barn i denne aldersgruppen ofte opptil 25 prosent i rabatt på basisbilletten (unntatt skatter og avgifter).

Pass på sukkerinntaket

Moland anbefaler også å prøve å få til nattflyginger på langturer.

– Da går tida fortere. Det er også lurt å endre søvnmønster fire-fem dager før man reiser, og ta med sov-i-ro-ørepropper til små og store, tipser hun.

Hun anbefaler også å passe på sukkerinntaket på flyet, både i fast og flytende form.

– Det er bedre med snacks som potetgull, peanøtter og frukt, ellers kan barna bli hypre og ikke få sove, sier hun.

Familien tar gjerne med seg et godt, gammeldags kortspill på flyturen, i tillegg til iPaden.

– Det er koselig å gjøre noe sammen, det liker de fleste unger godt. Og å få være med både å planlegge og gjøre det meste selv, som å finne gatene og bære og hente bagasje. Da blir de engasjert og kjeder seg ikke så lett, tipser Moland.

Generelle tips til å fly med barn

• Babyer må som regel være minst sju dager gamle for å lov til å fly.

• Er du under 18 år i følge med en voksen, trenger du ikke ta med ID-kort på innenlands flyreiser i Norge, men barn som er eldre enn 12 og reiser alene må ha det. På utenlandstur må du huske å ta med pass om du skal fly, selv i Europa!

• Bestill tidlig når du skal reise langt med baby. De fleste flyselskapet har kun et begrenset antall babysenger. Som regel tilbys dette til babyer opp til 6–7 måneder og/eller 10–12 kilo.

• Skal barnet ditt reise alene, bør du også bestille tidlig, siden flyselskapene har et begrenset antall plasser for barn som reiser alene per avgang. Du må også ofte betale egne gebyrer eller en fullprisbillett. Barnet må som regel være over fem år. Mange av de aller billigste lavprisselskapene, som Ryanair, tilbyr ikke ledsagertjenester.

• Husk derfor også å sjekke alders- og reglementet for barn som reiser alene på flyselskapets nettside. Aldersgrensene varierer mye. Barn under 16 år kan for eksempel ikke reise alene med Ryanair.

• Kjøp med salt og sunn snacks til flyturen. Sukkerhypre unger er det siste du trenger på flyet.

• Last ned spill, filmer og lydbøker til nettbrett og smarttelefoner på forhånd. Husk at flyunderholdningen ofte er på engelsk på internasjonale langflyginger, så de minste vil ikke forstå språket. Velg flyginger med internettforbindelse til tenåringen.

Rabatter og flyregler for barn

De fleste konvensjonelle flyselskaper (inkludert SAS, Norwegian og Widerøe):

• Ett barn inntil 2 år reiser gratis (innenriks i Norge) eller med 90 prosent rabatt (utenlandsruter) på flybillettens pris, når de sitter på fanget til én forelder. Noen ganger kommer imidlertid skatter og flyplassavgifter i tillegg.

• Reiser du alene med to barn under to år, må du kjøpe barnebillett til ett av barna, som må sitte i medbrakt godkjent bilsete.

• Barn mellom 2 til og med 11 år får i hovedsak 25 prosent rabatt på flybillettens basispris hos de fleste konvensjonelle flyselskapene, eksklusive skatter og avgifter. På billettyper i de høyere kategoriene gis det ofte ikke barnerabatt, men hos Widerøe får barn halv pris på fullprisbilletter.

• Hos SAS får barn til og med elleve år 50 prosent rabatt på antall poeng som kreves for en bonusreise.

• Widerøe har tilbud om rimeligere ungdomsbilletter for dem mellom 12 og 25 år, samt til studenter fra 26 til og med 31 år i Norge og Europa. Billettene kan kombineres med SAS, som også tilbyr rimeligere ungdoms- og studentbilletter opptil 26 år. Widerøe tilbyr barnerabatt på barn helt opp til 15 år på sine anbudsruter (som regel kortruter).

Lavprisselskaper:

• Spedbarn inntil to år betaler som regel en spedbarnsavgift per vei. Hos Ryanair er denne på 20 euro/184 kroner per vei. Alle andre betaler som regel voksenbillett.

• Hos Ryanair kan barn få halv pris på innsjekket bagasje og andre ekstraservice-tilbud, når de reiser med voksne som betaler fullt for det samme.

• Vær obs på at hos Ryanair må barn under 16 må alltid reise med en passasjer som er over 16. De tilbyr ikke ledsager eller relaterte tjenester.

Få tida til å fly på flyplassen

Mange lufthavner har gode tilbud til familier, med lekeplasser, kinoer, minigolf, hager, sklier og smarte babytraller. Og det første du bør gjøre når du reiser med barn er å skaffe deg en oversikt over familietilbudet på flyplassen du skal reise fra. Også på Gardermoen har det skjedd mye positivt for barnefamiliene de siste årene.

– Vi har fokus på å være en barnevennlig flyplass, og ønsker å legge til rette så mye vi kan for familier, sier Lasse A. Vangstein, pressekontakt på Oslo Lufthavn.

Reiser du med minst ett barn under tolv år, kan du bruke familieslusen i sikkerhetskontrollen. Slike sluser finnes nå på en rekke større flyplasser rundt i verden.

– Den er veldig populær, og forbedrer effektiviteten for alle, sier Vangstein.

Nylig fikk flyplassen også på plass 35 barnetraller som kan brukes i terminalbygget. Det er nok mange lange foreldrearmer veldig glade for.

– De er en del av Felix- og Fiona-konseptet som vi har utviklet for dem som reiser med barn. I vinter fikk vi også laget et eget ammerom på innenlandsavdelingen, forteller Vangstein.

I tillegg finnes det tre lekefly som barn kan klatre på.

– Under utbyggingsfasen har vi liten plass, så det kommer ikke flere lekeområder nå, men det kommer muligens etter hvert, sier Vangstein.

Bedre tilrettelegging for familiene er også gledelig nok en trend på mange andre internasjonale flyplasser.

På flyplassenes hjemmesider finner du vanligvis en oversikt over familietilbudene, som det er verdt å sjekke ut.

Barnevennlige flyplasser

■■ Singapore Changi: Er et reisemål i seg selv, som en liten miniby som bugner av shopping- og underholdningstilbud. Her er det nesten morsomt å bli forsinket! Barnefasilitetene er også fantastiske, med tre etasjers høye sklier, store lekeområder, spilleområder med Xbox, Play Station, gratis kino og familiesonen med avslappende interiør. Det er også egne ammerom. I tillegg kan hele familien nyte de tre store temahagene mellom terminalene, fôre fisker eller besøke sommerfuglhagen med mer enn 1000 sommerfugler. Det er også mye spennende kunst, og et tretrykk-verksted for barn.

■■ München: Er Europas mest barnevennlige flyplass, med et moderne Kinderland som er fylt med morsomme spill, leker, kino, teatersminke og aktiviteter for de små. Et opphold her er gratis første timen, deretter fire euro per time. Ved siden av er det en komfortabel foreldresone med WiFi. Ute i besøksparken kan hele familien spille minigolf, utforske gamle flymaskiner, leke på flotte lekeområdet og nyte eventuelt finvær. Det er også en panoramaas med kikkerter, der man kan se flyene ta av og lette.

■■ Amsterdam Schiphol: Er også i ferd med å bygges om til en stor opplevelsesflyplass. Har alt fra egen babylounge, til spennende museer og et eget lekeområde for barn. Også mange fine plasser å chille, med gode stoler. Det er også kommet en ny utsiktsplattform. Har du lang tid mellom transfers, er det også mulig å bli med på en sykkeltur rundt flyplassen, eller på en organisert sightseeingtur i nærområdene.

■■ London Heathrow: Har opprustet med egne, bra lekeområder i terminalene 2, 4 og 5, i tillegg til en egen, flott familielounge i Terminal 3, med ulike lekesoner for ulike aldersgrupper, der foreldrene kan slappe av i komfortable stoler ved siden av. For de eldste er det en egen Game Zone.

■■ København Kastrup: Danskenes hovedflyplass er en behagelig flyplass å ta seg fram på, når man har familien på slep. I Terminal 2 finnes det også et stort lekeområde med ting som passer for alt fra ettåringen til tenåringen, med blant annet iPads og tegnefilm, bordfotballspill og mye annet.

Mer fra Dagsavisen