Sølvjenta Maiken Caspersen Falla gratulerer en utslitt Stina Nilsson med OL-gull.

Falla slått av Nilsson på OL-sprinten

Maiken Caspersen Falla greide ikke å forsvare OL-tittelen, men hadde bare svenske Stina Nilsson foran seg på kvinnenes sprint i klassisk stil.

 

Falla hadde ryggen til Stina Nilsson etter den tøffe stigningen midtveis, men den svenske utøveren gled fra i front i den neste utforkjøringen. Falla var sjanseløs i kampen om gullet, men hun tok seg sammen og holdt den russiske utøveren Julia Belorukova bak seg i kampen om sølvet.

– Fornøyd

Stina Nilsson har vært en lei nøtt å knekke i verdenscupen, men hun hadde ikke vunnet en eneste tittel i verken OL eller VM tidligere.

– Jeg er faktisk skikkelig glad, og jeg gikk det jeg var god for. Jeg er fornøyd med sølvet, for jeg har vært nervøs i hele dag. Det har vært noen fighter mellom oss, og det var hennes tur i dag. Det var helt fortjent, sa Falla til TVNorge.

Hun hadde følgende å si om finalen:

– Jeg forsøkte å ta det «easy» opp den første bakken for å spare krefter til den siste bakken. Jeg kom litt bakpå, ga en luke og fikk litt motvind. Det er slikt som kan skje i en finale, forklarte Falla.

Her kan du følge Vinter-OL 2018 i Dagsavisen

Rørt til tårer

For gullvinner Nilsson, svenskenes andre i OL, ble det en del følelser.

– Jeg trodde aldri jeg skulle gråte på en seierspall, men dette ligger mitt hjerte nærmest, for dette er noe jeg har jobbet for så lenge. Da var det vanskelig å holde følelsene tilbake, sa Nilsson til svenske Kanal 5.

– Jeg prikket virkelig formen til rett tid, sa 24-åringen som har norsk trener i trønderen Ole Morten Iversen.

Ut på rekke og rad

Falla var eneste norske løper i finalen. Heidi Weng gikk i den andre semifinalen og hadde blant andre Jessica Diggins og de russiske utøverne Natalja Neprjajeva og Belorukova å kjempe mot. Hun ble fragått opp den siste tøffe stigningen og var sjanseløs til å ta seg videre. Weng ble nummer seks og sist i sitt heat.

Kathrine Harsem og Ingvild Flugstad Østberg måtte si takk for seg allerede i kvartfinalen.

Harsem gikk i det første kvartfinaleheat mot blant Stina Nilsson. Svensken var best i kvalifiseringen tidligere på dagen og var også suveren i sin kvartfinale. Harsem endte på fjerdeplass, og tiden var for svak til å ta seg videre som «lucky loser».

Østberg gikk i den femte kvartfinalen. Hun hang godt med lenge, men også hun ble frakjørt i de lettere partiene og ble slått ut etter å ha staket seg inn til fjerdeplass. Hun fikk nøyaktig samme tid som Harsem, og det var 1,78 sekund for sakte til å gå videre.

Nilsson har tre sprintseirer i verdenscupen denne sesongen, men Falla leder sprintcupen åtte poeng foran svensken. Falla var både regjerende olympisk og verdensmester. (NTB)