Støtte: Atle Ottesen (Ap) og kommunen vil støtte studentkroa Kranen SFO med 150.000 kroner i tre år gjennom en internsjonsavtale. Det setter Thomas Skjold og Malin Lund i Fredrikstad studentforening stor pris på. De håper baren kan være åpen fire dager i uka fra neste skoleår. FOTO: ELISABETH SKOVLY

– Vi ønsker at Kranen skal bli et samlingspunkt ikke bare forbundet med fest

Det nye studentstyret håper å nå ut til flere, og spesielt ensomme studenter, når de nå vil utvide åpningstidene på studentkroa Kranen SFO til fire dager i uka.

– Mental helse er viktig, og vi vet at mange studenter sliter. Mange sitter mye alene og er ensomme. Da er det vanskelig å treffe andre, og spesielt om det ene samlingspunktet som finnes, studentkroa, kun er åpnet når det blir fest. Vi ønsker derfor at Kranen SFO skal bli et samlingspunkt ikke bare forbundet med fest og alkohol.

Det sier Malin Lund, ny leder i Fredrikstad studentsamfunn.

LES OGSÅ: Rundt ni millioner for å istandsette én kran

– Ikke bare et sted for øl

Hun står bak baren på studentkroa til Fredrikstad-studentene på Værste, som i dag kun er åpent hver onsdag og annenhver lørdag. Onsdag er det quiz, og annenhver lørdag er det fest.

Men det nye styret har mange planer for å forandre på både tilbudet og stedet.

– Vi vil at det skal været et sted man kan komme etter forelesning for å lese, spille spill eller bare være sosial. At man ikke bare er her for å drikke øl. Derfor håper holde åpent fra onsdag til lørdag, sier Thomas Skjold, bergenser og nestleder i styret.

For selv om det er mange lokale studenter som går på høyskolen, blir det stadig flere som kommer «langveis» fra.

– Studentmiljøet er større enn man kanskje tror her i byen, men det er litt gruppert. Du har de som kommer fra andre steder og bor på hybel, og så har du de som er herfra. Vi håper utvida åpningstider kan være med å bygge litt bru, at dette blir et møtested for alle, sier Skjold.

Bingokveld er blant planene om utvida åpningstider går i orden.

Vil styrke studentmiljøet

I formannskapet torsdag innstiller ordføreren på at kommunen skal inngå en intensjonsavtale med studentsamfunnet om drift av Kranen, og at det bevilges 150.000 kroner til driften hvert år i tre år. Kommunen har alltid støttet kroa, men det har vært litt til og fra hvor pengene kommer fra. Nå blir det etter all sannsynlighet tydeligere rammer.

– Kommunen har alltid ønsket å styrke studentmiljøet i byen, men tidligere har det vært litt vilkårlig hvor pengene kommer fra. Nå vil vi inngå en intensjonsavtale slik at tilskuddet blir fast og forutsigbart, sier Ap-politiker Atle Ottesen.

Den nye organiseringen av midler setter det nye styret stor pris på.

– Om vi vet at vi får samme sum jevnt og trutt i tre år, kan vi planlegge mer langsiktig. Vi ønsker å se på muligheten for et kjøkken her, slik at vi kan servere mat, og da trenger vi å vite at vi har penger over tid til et slikt prosjekt, sier studentlederen.

– Og ikke minst kan vi nå legge budsjetter for mer enn ett eller et halvt år av gangen. Vi har jo ikke de store summene, og alt er basert på frivillighet, så faste overføringer vil gjøre alt enklere, sier Skjold.