Verden

– Zumas dager er talte

Jacob Zuma kan komme til å gå av som Sør-Afrikas president innen få dager. Om han ikke går av frivillig ligger det an til at han kastes av sitt eget parti.

Bilde 1 av 3

– Jacob Zumas dager er talte. Jeg har vanskelig for å se for meg noe annet enn at dette er sluttspillet for Zuma, sier seniorforsker Elling Tjønneland ved Christian Michelsens Institutt.

Det interne presset øker i regjeringspartiet ANC for å få Zuma til å gå av som landets president. Den dramatiske utviklingen det siste døgnet kan tyde på at Zumas avgang er nært forestående, skriver den sørafrikanske avisen Business Day: Et ekstraordinært møte som skulle vært holdt i dag i landsstyret i ANC ble i går avlyst i siste liten. Møtet skulle diskutere Zumas avgang foran den planlagte trontalen i parlamentet i morgen, men også talen er utsatt.  Dette gir sterke signaler på at Jacob Zuma kan være i dialog om å trekke seg som landets president snart. Den nyvalgte ANC-lederen Cyril Ramaphosa, som er ventet å bli neste president, holdt samtaler med Zuma natt til onsdag om betingelser rundt en avgang, og skal ha gjort "framgang", ifølge sørafrikansk presse. Det er likevel fremdeles usikkert om Zuma vil trekke seg frivillig. Så langt har han ikke vært villig til det.

– Februar blir en ny dramatisk måned i Sør-Afrikas politiske historie, sier Elling Tjønneland til Dagsavisen.

Les også: ANC stemte for endring

Zuma nektet

Det var et møte søndag blant de seks medlemmene av ANCs toppledelse som har satt fart på spekulasjonene om at Zuma nå kan være inne i sine siste dager som president.

Ledelsen skal ha bedt Zuma om å trekke seg, noe Zuma nektet. Mandag ble det holdt et møte i ANCs sentralstyre, som besluttet å kalle inn landsstyret til ekstraordinært møte onsdag denne uka. Det er dette møtet som nå er utsatt til 17-18. februar. Landsstyret, som består av over 100 medlemmer, har mulighet til å be Zuma trekke seg, dersom flertallet ønsker det. Zuma kan nekte å gjøre dette, og i så fall vil det være opp til parlamentet å stemme mot Zuma i et mistillitsforslag.

Den omstridte 75 år gamle presidenten har overlevd en rekke mistillitsforslag tidligere, fordi ANC har flertall i parlamentet og har stemt til støtte for Zuma.

Forskjellen nå er at også medlemmer av ANC kan komme til å stemme for å kaste Zuma.

Politisk analytiker Dumisani Hlophe sa til Business Day før møtet ble utsatt at han tror det går den veien - dersom da ikke Zuma går med på trekke seg frivillig.

– Med tanke på stemningen i ANC nå, er det trolig at Zuma, selv om han ikke frivillig trekker seg, kommer til å bli stemt ut av ANCs medlemmer i parlamentet, sier Hlophe.

Opposisjonspartiet Economic Freedom Fighters (EFF) har varslet mistillitsvotum i parlamentet mot Zuma 22. februar. Men dersom ANC har bestemt seg for at partiet vil ha Zuma ut av presidentkontoret, ønsker partiet at det skal være partiet selv leder denne prosessen, påpeker mange.

– Jeg mistenker at mye har skjedd innen den tid. For jo lenger han sitter, jo mer vil godviljen det nye lederskapet i ANC har skaffet seg i det siste, forvitre. Og ANC vil ikke at Zumas avgang skal skje på initiativ fra opposisjonen, sier Hlophe.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Svekket

Debatten om hvor lenge Zuma vil sitte skjøt for alvor fart i desember. Da gikk Zumas periode som leder av ANC ut, og etter en hard maktkamp på partikonferansen vant landets visepresident, Cyril Ramaphosa, kampen om å bli partiets nye leder. Ramaphosa ble ansett som kandidaten som representerte et brudd med kontroversielle Zuma, som er blitt et belastning for ANC etter mange skandaler og korrupsjonsanklager over mange år. Ramaphosa vant over Nkosazana Dlamini-Zuma, ekskona til Zuma, som også var presidentens foretrukne kandidat.

I utgangspunktet kan Zuma sitte som president fram til valget i 2019, men med Ramaphosas seier ble Zumas maktbase svekket.

– Ramaphosa og de andre som ønsker å berge arven til ANC har styrket seg – ikke minst fordi mange av Zumas støttespillere har skiftet kurs og nå ønsker å støtte dem som sitter med makten framover. Alle er enige om at Zuma må gå før perioden er over, men det har vært noen som ønsker at det ikke skal skje for fort. Men nå er det få muligheter Zuma har for å sitte lenger med makten, og vi går inn i noen hektiske dager, sier Elling Tjønneland.

– Immunitet umulig

Hva som venter Zuma etter at presidentperioden er over, er usikkert. Tjønneland sier det ikke er mulig for Zuma å sikre seg immunitet.

– Vi vet ikke hva som jobbes med i kulissene, men i henhold til den sørafrikanske grunnloven er det ikke mulig å gi ham immunitet. Selv om det gjøres en politisk avtale på kammerset om at han ikke skal straffeforfølges, finnes det flere muligheter til å gå rettens vei for å sørge for straffeforfølgelse, sier Tjønneland.

I ANC er det utsiktene foran neste valg som er hovedårsaken til at stadig flere vil kvitte seg med Zuma. ANC må snu den negative trenden. Selv om partiet fortsatt nyter bred støtte og har rent flertall i parlamentet, viste tapet av makt i flere storbyer ved lokalvalgene i 2016 at det går feil vei.

– At Zuma går nå er viktig for partiets posisjon framover. Med den nye ledelsen har ANC skapt en form for optimisme i egne rekker, en positiv stemningsbølge, sier Tjønneland.

Det har vært spekulert i om Ramaphosa tar over som president med en gang dersom Zuma går av innen kort tid, eller om det settes inn en overgangsfigur fram til valget.

Dumisani Hlophe sier til Business Day at Ramaphosa trolig tar over med en gang dersom Zuma går.

– Forventningen er at han tar over nå og rydder opp i det politiske rotet.

Les også: Han vant ANC-valget

Mer fra Dagsavisen