WSJ: Trump stenger PLOs kontor i Washington

President Donald Trump vil stenge den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLOs kontor i Washington, melder Wall Street Journal.

 

Ifølge avisen vil Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton kunngjøre beslutningen mandag.

Bakgrunnen er at den palestinske selvstyremyndigheten nekter å etterkomme kravet om å delta i USA-ledede fredsforhandlinger med Israel.

PLO har i over 20 år hatt et representasjonskontor i Washington, som i praksis har fungert som palestinernes ambassade i USA.

Bekrefter

PLOs generalsekretær Saeb Erekat bekrefter at organisasjonen har fått beskjed om å forlate Washington.

– Vi er blitt informert av en amerikansk tjenestemann om beslutningen deres om å stenge kontoret til palestinernes delegasjon i USA, sier Erekat.

– Dette er nok en bekreftelse på at Trump-administrasjonens politikk er å drive kollektiv avstraffelse av det palestinske folk, blant annet ved å kutte den økonomiske støtten til humanitærhjelp, blant annet øremerket helse og utdanning, sier han.

Ikke uavhengig

Palestinerne har i flere år nektet å forhandle med Israel fordi landet fortsetter å utvide de ulovlige bosetningene på den okkuperte Vestbredden.

Etter at Trump anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad, har president Mahmoud Abbas også gjort det klart at USA har utspilt sin rolle som nøytral mekler.

Palestinerne sier ikke nei til forhandlinger, men krever at de i så fall må skje i regi av et uavhengig internasjonalt organ, noe Israel motsetter seg.

– USA vil alltid stille seg bak vår venn og allierte Israel, vil Bolton si mandag, ifølge Wall Street Journal, som har fått et utkast av talen.

Truer ICC

Ifølge avisen kommer Bolton også til å true med amerikanske reaksjoner mot Den internasjonale straffedomstolen, dersom domstolen innleder gransking av israelske soldaters drap på ubevæpnede demonstranter på Gazastripen.

Bolton kommer også til å true med å nekte domstolens dommere adgang til USA og med å fryse eventuelle verdier de måtte ha i amerikanske finansinstitusjoner, ifølge Wall Street Journal. (NTB)

President Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver vil kaste PLO ut av Washington, ifølge Wall Street Journal. Foto: AP / NTB scanpix