Wara bekymret over svenske bilbranner

Justis- og beredskapsminister Tor Mikkel Wara (Frp) er bekymret over bilbrannherjingene i Sverige siste døgn. Han frykter lignende utvikling i Norge over tid.

Wara deltok tirsdag på en debatt om gategjenger, organiserte kriminelle og voldelige ekstremister under Arendalsuka – et tema som brått ble aktualisert av hendelsene i Sverige natt til tirsdag, der maskerte ungdomsgjenger tente på og vandaliserte nærmere 100 biler i en rekke svenske byer.

Wara sier hendelsene i Sverige bekymrer ham, men at han heller ikke er overrasket.

– Sverige har satt inn en del grep litt sent, tror jeg. De har også hatt en vesentlig større opphopning av gettoområder med en mye mer ukontrollert innvandringspolitikk enn vi har i Norge, sier Wara til NTB etter debatten.

Han sier Norge foreløpig ikke har de samme utfordringene som i nabolandet.

Les også: Löfven forbannet over bilbranner i Sverige

Ikke svenske tilstander

– Vi har i Norge ikke svenske tilstander, vi har ingen no go-soner eller områder hvor det er farlig for politiet å gå, vi har ikke 300 skyteepisoder i året, og vi har ikke sett den type bilbrannutvikling i Norge ennå. Men jeg er bekymret for at vi kan få en type utvikling over tid som ligner på svenske tilstander, men vi har det ikke i dag, sier han.

– Det er også viktig å huske på at dette er et problem vi ser i mange andre storbyer i Europa, så det er viktig å unngå den samme utviklingen i Norge, legger han til.

Under debatten deltok også Mikael Ali, som tidligere var gjengleder i «Young Guns» og den danske-afghanske journalisten og forfatteren Nagieb Khaja, som er en av få journalister i verden som har fått adgang til ledende personer i jihadistiske grupper som al-Qaida og Taliban og som har vært ute i felten i Syria sammen med vestlige syriafarere.

Oppvekst og forebygging

Wara sier han fra debatten særlig tar med seg historiene om viktigheten av oppvekst og forebygging, som begge de to andre debattantene la vekt på.

– I den nye politireformen legger vi stor vekt på forebygging, men det er nyttig å bli minnet på viktigheten av dette hele tiden, sier han.

(NTB)