Verden

Volden sprer seg i Midtøsten

VOLDSSPREDNING: Etter at 73 sunnimuslimer ble drept under fredagsbønnen i en moské nord for Bagdad, ble ytterligere 42 drept i helgen. Konflikter langs flere fronter sprer seg nå i Midtøsten.

JAFFA (Dagsavisen): Minst 150 mennesker var i Imam Wais-moskeen da de væpnede mennene ankom i sine biler fredag. De stormet inn og skjøt i alle retninger.

- Militsen angrep og åpnet ild. Kvinner som ankom for å se hva som hadde skjedd med deres kjære, ble også drept, sier Nahida al-Dayani, som er fra stedet.

I går var det fremdeles ukjent om det var sjiamuslimske militser eller sunniekstremister fra Den islamske staten som sto bak angrepet.

Men dagen etter spredte volden seg. Først ble 31 drept i bilbombeangrep mot Kirkut i nordlige Irak, og deretter ble ytterligere 11 drept da en mann kjørte en bil fullastet med eksplosiver mot et lokalt etterretningshovedkvarter i Bagdad.

Voldsbølge

En voldsbølge sprer seg nå over hele Midtøsten. Fra Libya i vest til Yemen i sør og Irak i øst finnes det knapt noe hjørne der innbyggerne ikke føler krigenes ringvirkninger.

For kun fire år siden var Midtøsten, på sitt sett, en av verdens mer stabile regioner. Statsledere som Hosni Mubarak, Muammar Gaddafi og Zine El Abidine Ben Ali styrte i tiår, og stabiliteten var vunnet gjennom undertrykkelse. Men nå når de gamle lederne er borte, kommer nye konflikter til overflaten. En formidabel maktkamp utspiller seg over hele regionen. Fra den østlige middelhavskysten og helt til Irak er islamistene på frammarsj, men i Nord-Afrika, og spesielt i Egypt, er det kommet en motreaksjon mot islamistenes styre.

I Tripoli, Libyas hovedstad, har imidlertid den internasjonale flyplassen falt i hendene på lokale, islamistiske grupper.

Og ifølge nyhetskanalen al Jazeera har sjiamuslimske Iran nå sendt militærstyrker inn i nabolandet Irak for å bekjempe de framrykkende sunniekstremistene i IS, eller Den islamske staten. Samtidig bombarderer USA stillingene til IS fra luften, og dermed kjemper rivalene Iran og USA på samme side i Irak.

USA tilbake

Det er nå tegn til at USA kan bli trukket dypere inn i konflikten. IS har i stor grad visket ut grensen mellom Syria og Irak, og i Washington vokser stemmene som sier at det hjelper lite å bombe målene i Irak så lenge IS opererer i Syria.

- Dette er en organisasjon som har apokalyptiske visjoner og må bli slått, sier general Martin Dempsey, den amerikanske hærsjefen.

- Og kan de bli slått uten å ta for seg delene av organisasjonen som befinner seg i Syria? Svaret er nei, sier han.

IS antas å ha 17.000 bevæpnede menn i et område som strekker seg fra Nord-Irak til Vest-Syria.

Også krigen i Gaza er en direkte følge av omveltningene etter Den arabiske våren. Kort tid etter militærkuppet i Kairo som i fjor veltet styret til det muslimske brorskapet, gikk Egypt og Israel sammen om å stramme grepet - gjennom stengte grenser - om det islamistiske regimet til Hamas i Gaza.

Utmattelseskrig

Ennå fortsetter krigen. I forrige uke trodde mange at konflikten kanskje var over for denne gangen, men i stedet blusset den opp igjen etter at Hamas og Israel ikke ble enige om betingelsene for en langvarig våpenhvile. Og nå ser konflikten ut til å minne mer og mer om en utmattelseskrig.

Tidlig i går morges ble to menn på motorsykkel drept i et israelsk luftangrep i Gaza by, ifølge palestinsk helsepersonell. Ytterligere fem personer ble såret i angrepet.

Israelske luftangrep traff 20 «terrormål» på Gazastripen i går morges, mens militante palestinere skal ha sendt rundt 20 raketter eller bombekastere mot Israel, ifølge den israelske hæren.

Dagen før hadde rundt 60 luftangrep rammet Gazastripen. Et varslet luftangrep jevnet et 13-etasjers leilighetsbygg med jorden. Ifølge hæren hadde Hamas et kommandosenter i bygningen.

I en kringkastet tale oppfordret Israels statsminister Benjamin Netanyahu i går Gazastripens innbyggere om å forlate områder hvor Hamas opererer.

- Jeg oppfordrer innbyggerne på Gazastripen om å umiddelbart forlate ethvert område hvor Hamas driver terrorvirksomhet. Hvert og ett av disse stedene er et mål for oss, sier Netanyahu.

Israel angripes med raketter på flere fronter, fra Gaza i sør, Libanon i nord og Syria i nordøst.

Men presset på Hamas vokser nå. I helgen henrettet islamistene i alt 25 palestinere som var anklaget for å samarbeide med Israel. De ble dratt ut i gaten, plassert opp mot en vegg og skutt mens forbipasserende så på. Amnesty fordømmer henrettelsen, og mange frykter at de henrettede i virkeligheten kun hadde uttrykt kritikk mot Hamas‘ styre. Splittelsen innad i Palestina ser også ut til å vokse, og en talsmann for president Mahmoud Abbas anklager Hamas for å undertrykke det palestinske folket.

- Henrettelsene ble gjort med kaldt blod og i henhold til Hamas‘ lov: «Den som ikke er for Hamas, er mot Hamas», sier Tayyib Abdel Rahim, Abbas‘ rådgiver.

Egypt ber partene komme tilbake til forhandlingsbordet. Men Netanyahu er ikke ivrig etter å gjenoppta noen form for dialog og sa i går at «Hamas og Den islamske staten i Irak og Syria er to grener på det samme treet».

roger.hercz@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen